ODTÜ’de personel çocukları servislere alınmadı
ODTÜ’de personelin servislerinin kaldırılmak istenmesine karşı emekçiler eylemler yaparken, şimdi de çocuklarıyla binmek isteyenlere ‘Artık çocuklar servislere alınmayacak’ uyarısında bulunuldu.

ODTÜ’de personel servislerinin giderek azaltılması ve akşam servislerinin kaldırılmak istenmesine karşı emekçiler eylemler yaparken, şimdi de çocuklarıyla binmek isteyenlere “Artık çocuklar servislere alınmayacak” uyarısında bulunuldu.

Kreş, ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukları ODTÜ veya civarında eğitim gören emekçiler, uzun yıllardır çocuklarıyla birlikte servis hakkından yararlanıyor. Sabahları çocuklarıyla birlikte ODTÜ’ye gelen emekçiler, iş çıkışlarında da çocuklarını koştura koştura okullarından alıp akşam servislerine yetişmeye çalışıyor. Özellikle çocuğunun sorumluluğunu tek başına üstlenen kadın emekçiler için servis hakkı kritik önemde. Servislerin dolu olduğu zamanlarda çocuklarını kucaklarına alıyorlar, boşsa yan yana gidiyorlar. Ancak Rektörlüğün servis sayılarını giderek azaltma girişimleri nedeniyle bugünlerde yer bulmakta daha çok zorlanıyorlar. Servislere çocukların alınmayacağı kararıyla da işte bu telaşe içinde karşılaşıyorlar.

REKTÖRLÜK DE MÜDÜRLÜK DE ‘İLGİMİZ YOK’ DEDİ

Kararın kaynağını merak eden emekçilere ilk aşamada Taşıt İşletme Müdürlüğü işaret edilse de Müdürlük söz konusu kararı kabullenmedi. Servislerin azaltılması ve bazı servislerin birleştirilmesi nedeniyle yer sıkıntısı çekildiğini ifade eden Taşıt İşletme Müdürlüğü, “Biz çocuklarını kucaklarına almalarını, almadıkları durumda servise alınmamalarını söyledik. Yanlış anlaşılma olmuş” cevabını verdi. Rektörlüğe ulaşan işçiler oradan da kararın kendileriyle ilgili olmadığı cevabını aldı. Emekçilerin gün boyu Rektörlük ve Taşıt İşletme Müdürlüğünü aramasının ardından Müdürlüğün şoförleri arayarak uygulamaya devam edilmemesini istediği öğrenildi.

‘SESİMİZİ ÇIKARMAZSAK BUNU DA ELİMİZDEN ALIRLAR’

Bir işçi ise yaşananlara şöyle tepki gösterdi: “Güzergahta ya da servislerle ilgili herhangi bir konuda bir değişiklik olduğu zaman mail vb. Yollarla bize bildiriliyor. Burada böyle bir durum olmadı ancak servislere çocuklarımızla binmek istediğimizde şoförler ‘Bu kez alıyorum, bir daha olmasın’ gibi cevaplar verdiler. Şoförlerin buna kendi kafalarına göre karar vermesi mümkün mü? Onlar da emir kulu. Müdürlükten böyle bir kararın geldiğini söylüyorlar zaten. Ama oraya sorduğumuzda da inkar ediyorlar. Bence bizi deniyorlar. Sesimizi çıkarmazsak bunu da elimizden almaya niyetlenecekler. Sesimizi çıkarınca ‘Yanlışlık olmuş, düzeltelim’ diyorlar.”


İlgili haberler
Servisten yararlanamayan işçiye yol parası ödenmes...

İşyerine ulaşımın servisle sağlandığı işyerlerinde, vardiya çıkış saati nedeniyle servisten yararlan...

Servis yükümlülüğünün yerine getirilmemesi haklı f...

İşverenin gece vardiyasında çalışan kadın işçiler için servis yükümlülüğünü yerine getirmemesi halin...

Kör karanlıkta işyeri servisine ulaşmak da bir der...

Gece vardiyasına yola çıkan ya da gece vardiyasından dönen kadın işçilerin en büyük sorunlarından bi...