Mülkiye Kütüphanesinde bıçaklana E.S.’nin arkadaşları: ‘Ne yalnızız ne de çaresiz!’
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde kadınlar, okulun öğrencisi ve Ülkü Ocakları üyesi Necip Mert Yalçın’ın kütüphaneden evine giden eski kız arkadaşını bıçaklamasına tepki gösterdi.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsünde kadınlar, İşletme Bölümü öğrencisi ve Ülkü Ocakları Üyesi Necip Mert Yalçın’ın kütüphaneden evine giden eski kız arkadaşını bıçaklamasına tepki gösterdi. Saldırıya tepki göstererek failin okulla ilişiğinin kesilmesini isteyen öğrenciler yaptıkları açıklamada, “Ne yalnızız ne de çaresiz!” diyerek mücadele çağrısında bulundu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) İşletme Bölümü öğrencisi ve Ülkü Ocakları Üyesi Necip Mert Yalçın, Cebeci Kampüsünde bulunan Mülkiye Kütüphanesinden çıkıp evine giden E.M.’yi araçla takip ederek önünü kesti. Yalçın, beş yerinden bıçakladığı E.M’yi ağır yaraladı.

ÖĞRENCİLER EYLEM YAPTI

Kampüste bir araya gelen öğrenciler, “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Jin, jiyan, azadi” sloganları attı. Failin okulla ilişiğinin kesilmesini isteyen öğrenciler yaptıkları açıklamada, 11 Ocak gecesi kütüphaneden çıkan sıra arkadaşımız, kendisini sistematik olarak taciz eden SBF İşletme 4’ncü sınıf öğrencisi Necip Mert Yalçın tarafından önü kesilerek kesici aletle saldırıya uğradı. Şu an yoğun bakımda olan arkadaşımızın durumu neyse ki iyiye gidiyor. Ancak biz artık kadın arkadaşlarımızın erkeklerin saldırılarından hayatta kalmasına sevinmek zorunda olmak istemiyoruz. Artık yeter! Kampüste, evde, işyerinde, sokakta ya da her neredeysek tehdit-taciz altında, korkuyla yaşamak istemiyoruz! Yaşamayacağız da çünkü biliyoruz; şiddetin karşısında dayanışmamız var. Ne yalnızız ne de çaresiz!” denildi.

Saldırı konusunda sessizliğini koruyan rektörlüğün ve öğrencilerle görüşmeyi reddeden dekanlığın tarafının belli olduğu belirtilen açıklamada, kampüste erkek şiddetiyle mücadele etmeyen, gerici-faşist çetelere göz yuman yönetime karşı da mücadelenin büyütüleceği ifade edildi. Necip Mert Yalçın da diğer kadın düşmanları gibi İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede fesheden, kadın düşmanlarını cezasızlıkla ödüllendiren, kadının yaşam hakkı başta olmak üzere birçok hakkını gasp eden erkek egemen iktidardan güç aldığı ifade edilen açıklamada, “İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkan siyasi iktidar, toplumsal cinsiyet eşitliği derslerini kaldıran YÖK, cezasızlıkla failleri cüretlendiren erkek yargı… Hepiniz sorumlusunuz, üniversiteden sokağa isyanı örgütlüyoruz, yakanızdayız!” denildi.

E.M.’NİN ARKADAŞLARI: CEZALANDIRILMASI İÇİN TEPKİ GÖSTERMEK ZORUNDAYIZ

Yaşanan olayları fakültedeki öğrencilerle konuştuk. Bıçaklama olayı nedeniyle öğrenciler isimlerini vermedi. Aynı fakültede okuyan bir uluslararası ilişkiler 3. sınıf öğrencisi “Sıra arkadaşımız adına çok üzgün olmakla birlikte öfkeliyim. En çok vakit geçirdiğimiz alanlardan biri olan kampüsümüzden çıkarken başına böyle bir şey gelmiş olması ne kadar tehlikede olduğumuzu gösteriyor. Bir yandan eski erkek arkadaşının daha önce de benzer suçları işlemiş olduğunu düşününce bu kişinin kampüsün etrafında bile dolaşamıyor olması gerekiyordu. Bunu sağlayamayan üniversite yönetimi derhal açıklama yapmalı” dedi.

Uluslararası İlişkiler bölümünden 2. sınıf öğrencisi de yaşanılan durumun korkutuculuğunu belirterek yönetimin kampüsleri kadınlar için güvenli hale getirmekle görevli olduğuna vurgu yaptı: “Üniversiteli bir kadın evine yürürken bıçaklandı ve bu bize hayatımızın her alanında saldırıyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Dönemin başından beri defalarca öğrencilere saldıran ülkücü bir erkek öldürmeye çalıştı sıra arkadaşımızı. Tepki gösterilmedikçe de suçlular cezalandırılmıyor. Bu yüzden failin cezalandırılması için fakültedeki tüm öğrenciler tepki göstermek zorunda bu duruma.”

‘ÜLKÜCÜLER SALDIRDIĞINDA DEKANLIK SESSİZ’

Henüz İktisat 1. sınıfta olan bir öğrenci de okul yönetiminin konuya dair açıklama yapmamasına tepki göstererek, “Birkaç hafta önce fakülte öğrencilerine saldıran ülkücüleri koruyan dekanlık aynı tutumu sergilemeye devam ediyor” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İranlı sinemacı Ketayun Riyahi mahkemede bayıldı

İran Bağımsız Film Yapımcıları Derneği Ketayun Riyahi'nin mahkemede baskı altında olduğunu ve bu yüz...

Şüpheli ölümde yetersiz soruşturma, aylar süren ot...

Tokat'ta asılı halde bulunan ve vücudunda darp izleri olduğu ifade edilen Dürdane Özkan'ın ailesi şü...

İzmir tramvaydaki iş cinayetiyle ilgili bilirkişi...

İzmir'de Güvenlik Görevlisi Hülya Onaylı’nın ihtiyaç molası için karşıdan karşıya geçerken araç çarp...