Star Kadın Derneği: Oy kaybetmek istemeyen iktidar istismara sessiz kaldı
Çocuk istismarına ilişkin açıklama yapan Star Kadın Derneği, iktidarın oy kaybetmemek için çocuk istismarına sessiz kaldığını belirtti. ÖHD Mersin Şubesi de faillerin cezalandırılmasını istedi.

Van’da faaliyet yürüten Star Kadın Derneği İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusunun kızının 6 yaşından bu yana maruz kaldığı sistematik istismara dair açıklama yaptı. Dernek binası önünde yapılan açıklamaya birçok kadın katıldı. Açıklamada konuşan Star Kadın Derneği Yöneticisi Serap Güvenç, oy kaybetmek istemeyen iktidarın, tarikat ve cemaatlerde yaşanan istismara sessiz kaldığını belirtti.

Türkiye’de çocuk istismarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Güvenç, “6 yaşında bir çocuğun tarikat lideri olan babası tarafından 29 yaşında yine ayni tarikat içinden bir kişiyle ‘evlilik’ adı altında bir araya getirilerek cinsel istismara maruz bırakılması karşısında sosyal medyada ve basında gördüğümüz üzere birtakım kişiler olayın iftira olduğunu iddia etmekte. En vahimi, bir kısım insanlar ise bu olayı savunmakta ve 6 yaşında evlenmenin caiz olduğunu iddia etmektedir. Tarikat ve cemaatlerin oylarını kaybetmek istemeyen iktidar ve yandaş medya, İsmailağa Cemaatindeki çocuk istismarına günlerce sessiz kaldı” dedi.

AİLE BAKANI’NIN SÖZLERİ İKTİDARIN SORUMLULUĞUNU BULANIKLAŞTIRIYOR

Olayı açığa çıkaran gazetecilerin iktidar ve yandaşları tarafından hedef gösterildiğini hatırlatan Güvenç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın “Çocuğa yönelik istismar vakaları siyasetin konusu değildir” açıklamasına da değindi. Güvenç, “Açıklamayla yine siyasi iktidarın sorumluluğunu yok saymıştır. Oysaki çocuk istismarı, kadın cinayetleri gibi politik olup toplumsal ve siyasal yönü göz ardı edilemez. Çocuk istismarı, ülkeyi yönetenlerin, siyaset kurumunun çözmesi gereken birincil konularındandır. Bakanın, iktidarın temel sorumluluğunu bulanıklaştırmak adına söylediği bu sözleri kabul etmiyoruz” diye konuştu.

ÖHD MERSİN ŞUBESİ: DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi, dernek binalarında açıklama yaptı. Çok sayıda hukukçunun katıldığı açıklamada, basın metnini Avukat Sebahat Gençtarih okudu. Gençtarih, “Bu kadar vahim bir olay karşısında dün geceye kadar bir tek tutuklunun olmaması yıllar itibarıyla çocuk istismarı ve tecavüz konusunda devlet aklının ne denli erkek olduğunu bize gösterdi. Hiranur Vakfının müritleriyle kurduğu bu düzene göz yuman devlet ne CEDAW’dan ne BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden ne Anayasa’dan ne de kendi kanunlarından doğan tek bir yükümlülüğü yerine getirmemiştir. Bu dosyanın yargılamasında bir sonraki duruşma 22 Mayıs 2023 tarihine bırakılmışken; kamuoyunda ki tepkiler neticesinde duruşma tarihi değiştirilip 30 Ocak 2023 tarihine alınmıştır. Yine soruşturmanın başından bu yana tutuksuz olan faillerden baba dün akşam itibarı ile tutuklanmıştır. Dosyaya ülke hakimlerinin gereken özeni ve ihtimamı göstermesi için toplum duyarlı davranınca mekanizma işler hale gelmiştir. Oysa binlerce çocuk açısından kamuoyuna yansımadığı için bu istismar suçları yapanın yanına kâr kalmaktadır. Faillerin cezalandırılması için davanın takipçisi olacağız” diye konuştu.

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi: Çocuk istismarın...

Çiğli Kent Konseyi Kadın Meclisi, çocuk istismarına karşı basın açıklaması yaptı.

Cinsel taciz dosyasında takipsizlik gerekçesi: ‘MH...

Patronunun ofisinde cinsel tacize maruz kalan kadın avukat E.B.'nin dosyası cinsel suçlarda takipsiz...

Tarikatta çocuk istismarı soruşturmasında Kadir İs...

H.K.G.'nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılmasına ilişkin soruşturmada gözaltına alı...