Tarikatta çocuk istismarı soruşturmasında Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel tutuklandı
H.K.G.'nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılmasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılmasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel ile 'evlendirildiği' Kadir İstekli emniyetteki işlemlerin tamamlanmasından sonra adliyeye sevk edildi. Mahkeme Gümüşel ve İstekli hakkında tutuklama kararı verdi.

İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.'nin 6 yaşında ‘evlendirilip’ istismara maruz bırakılmasına ilişkin soruşturmada, Yusuf Ziya Gümüşel ile 'evlendirildiği' Kadir İstekli hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Kadir İstekli Pendik'te gözaltına alındı.

DHA'nın aktardığı bilgilere göre, 6 yaşındaki kız çocuğu H.K.G.’nin istismarı ile ilgili iddianame geçtiğimiz günlerde kabul edildi. İddianamede Kadir İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istendi. H.K.G. ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı tarafından tutuksuz sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel hakkında tutuklama talep edildi.

TUTUKLAMAYA YÖNELİK YAKALAMA KARARI

İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel hakkında üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, atılı suçun katalog suçlardan olması, bilirkişi raporu, bu suç için yasada ön görülen alt ve üst sınırları, bu nedenle oluşan kaçma şüphesi ve mevcut delil durumu nedeniyle ayrı ayrı tutuklanmalarına yönelik haklarında yakalama emri çıkartılmasına karar verdi.
Karar sonrası polis, şüphelileri yakalamak için Sancaktepe'de bulunan Hiranur Vakfı'na geldi. Ancak şüpheliler, adreste bulunamayınca polisler ayrıldı. Kadir İstekli Pendik'te gözaltına alındı. Daha sonra ise baba Yusuf Ziya Gümüşel gözaltına alındı.

MAHMUT EFENDİ CEMAATİNDEN İSTEKLİ VE GÜMÜŞEL’E DESTEK

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na sevk edilen Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel destek için adliye önünde toplanan 50 kişilik bir grup açıklama yaptı. Mahmut Efendi cemaatinin üyesi olduğunu belirten Recep Konuk grup adına açıklama yaptı.

POLİS HİRANUR VAKFI'NA GELDİ

Emniyetteki işlemleri tamamlanan Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na sevk edildi. Mahkeme Gümüşel ve İstekli hakkında tutuklama kararı verdi. Tutuklanan Gümüşel ve İstekli cezaevine gönderildi. 
Konuk, "Yaklaşık 2 yıl önce yargıya intikal etmiş bir olayın, azgın azınlığın baskılarıyla pompalamasıyla birlikte şu an hocalarımızın derdest edilip, tutuklamaya döndürülmesini esefle kınadığımızı buradan arz ediliyorum. Henüz yargı sürecinde olan bir konuyu atılan iftiralarla birlikte özellikle Yusuf hocamıza karşı bu şekilde gözaltına alınıp, tutuklamaya sevk edilmesini anlam veremediğimizi kamuoyuna açıklamak istiyoruz. Buradan tüm Türkiye'deki vicdanlara sesleniyorum. Bir takım iftiralarla, baskılarla olayı bu şekilde tarikatlar kötüdür, cemaatler kötüdür algısını asla kabul etmediğimizi beyan etmek istiyoruz. Bu filmi daha önce izlettiler. Kötü yolda olan bir kadına o giysi giydirildi ve bu tüm Türkiye'ye sunuldu. Bunun algı operasyonu olduğunu görüyoruz. İnşallah bu zamanlar ortaya çıkacaktır" dedi.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Mesele sadece istismar değil, çocuklar tarikatlara...

Hiranur Vakfında yaşanan istismarı değerlendiren Çocuk İstismarını ve İhlalini Önleme Derneği Bşk. P...

Av. Yolaşan: 'Tarikatlarda kız çocuklarının yaşadı...

DİH Kadın'dan Av. Çağla Yolaşan tarikatte yaşanan çocuk yaşta zorla evlendirilme olayını Ekmek ve G...

6 yaşındaki çocuğa istismar davası yarın: Adalet a...

Datça’da 6 yaşındaki çocuğu istismarına maruz bırakan T.Y.’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması...