6 yaşındaki çocuğa istismar davası yarın: Adalet arayışımıza ortak olun
Datça’da 6 yaşındaki çocuğu istismarına maruz bırakan T.Y.’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması yarın. Davaya öncesi FİSA Çocuk Hakları Derneği aile ile dayanışma çağrısı yaptı.

Datça’nın Kargı sahilinde 12 yaşındaki ağabeyi ile denizde oynayan 6 yaşındaki çocuğun 40 yaşındaki T.Y. tarafından cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin davanın ikinci duruşması 19 Ekim 2022’de 09.40’ta Datça Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

AİLE DARP VE TEHDİTLERE RAĞMEN ŞİKAYETÇİ OLDU
İddiaya göre 5 Ağustos 2021 tarihinde şüpheli T.Y., Datça’nın Kargı sahilinde, kumsalda oyun oynayan 6 yaşındaki oğlan çocuğu Y.S.’yi istismar maruz bıraktı ve tehdit etti. Yaşananları öğrenen anne ve baba ise şüpheli ve tanımadıkları kişilerin tehditleri ile karşı karşıya kaldı. Babanın darp edilirken, yaşadıkları evden çıkartılmakla tehdit edilen aile diğer huzursuzluklara rağmen aile polis merkezine gidip şikayetçi oldu. Yapılan soruşturma neticesinde şüpheli hakkında, “sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı” suçundan, çocuğa yönelik tehdidi nedeniyle ise “tehdit” suçundan cezalandırılması istemiyle iddianame düzenlendi.

SANIK İFTİRA OLDUĞUNU İDDİA ETTİ
İddianame, Datça Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilerek yargılama başladı. 15.06.2022 tarihinde yapılan ilk duruşmada sanık daha önce savcılıkta verdiği beyanı tekrarlayarak çocuğun babasına iş yönlendirdiğini ancak onun işleri iyi yapmaması nedeniyle yönlendirmekten vazgeçtiğini, bu sebeple de çocuğun babasının kendisine karşı kin güttüğünü ve iftira attığını iddia etti. Duruşma sırasında Y.S.’nin annesi, babası ve ağabeyinin yanı sıra Y.S.’nin de beyanı tekrar alındı. Beyan uzman eşliğinde ancak şüpheli ile aynı ortamda alındı ve çocuk yaşadıklarını anlattı. Mahkeme, duruşmayı sonlandırırken başka tanıkların dinlenmesi için ilgili yerlere talimat yazılmasına, katılan vekili ile sanık müdafiye başka tanık isimleri dosyaya sunmaları için süre verilmesine karar vererek duruşmayı 19.10.2022 saat 09.40’a erteledi.

FİSA: ADALET ARAYIŞINDA ORTAK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ
Dava’nın 19.10.2022’de görülecek celsesi için FİSA Çocuk Hakları Merkezi, kamuoyunu aile ile dayanışmaya çağırdı. “Tüm basın ve kamuoyunu çocukların cinsel istismarına karşı bu davayı takip etmeye, 6 yaşındaki Y.S. ve ebeveynlerinin adalet arayışına ortak olmaya çağırıyoruz” açıklamasını paylaşan FİSA Çocuk Hakları merkezi, duruşmada Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı ve Datça Kadın Platformu & Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi ile birlikte davaya müdahillik talebinde de bulunacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

İlgili haberler
'Ceza alması için öldürülmem mi gerekiyordu?'

Ordu'nun Fatsa ilçesinde 15 yaşındaki lise öğrencisini istismara maruz bıraktığı gerekçesiyle gözalt...

Öz kızını istismara maruz bırakan C.A. davasında m...

Öz kızını sistematik istismara maruz bırakan C.A.’nın aldığı ceza ses kaydının yasak delil sayılması...

Cinsel istismar faili serbest bırakıldı, kamera ka...

N.Y'ye (13) cinsel istismarda bulunan, ifadesinde reddettikten sonra serbest bırakılan F.A.'nın çocu...