Cumhurbaşkanı Erdoğan dönemlerinde kadına yönelik şiddetin yok olma noktasına geldiğini iddia etti
Cumhurbaşkanı, kadına yönelik şiddetin iktidarları boyunca yok olma noktasına geldiğini söyledi. Ancak İstanbul Sözleşmesi’nin iptalinden bu yana en az 603 kadın katledildi, 464 kadının ölümü şüpheli.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece gerçekleşen dün gerçekleşen bir televizyon programında iktidarları boyunca kadına yönelik şiddetin yok olma noktasına geldiğini iddia etti. Türkiye 2021 yılında Cumhurbaşkanının bir gece yarası kararnamesi ile kadına yönelik şiddete karşı en önemli dayanaklardan biri olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmıştı. Erdoğan’ın katıldığı programda sarf ettiği sözler şöyle:

‘KADINA ŞİDDETİ KESİNLİKLE REDDEDİYORUZ’

(‘Kadınların son seçimi’ iddiaları üzerine) “Türkiye’de parlamentoda kadın sayısını artıran en önemli parti AK Parti’dir. Bakın en genç bayan milletvekilleri bizim. Biz bunları yaparken bir şeyi hep özümsedik. Neydi o? Bir defa kadına şiddeti kesinlikle reddeden bir partiyiz. Kadına şiddeti ne tavsiye edebilirsiniz ne de onun yanında yer alabilirsiniz. Böyle bir şeyi düşünmek mümkün değil. Dolayısıyla AK Parti’nin içerisinde de kesinlikle mümkün değildir. Bu ülkede kadınlarımızın ve her bir vatandaşımızın özgür ve eşit bir şekilde yaşamasını sağlayacak adımları zaten biz attık. Kadına şiddetin adeta yok olma noktasına geldiği dönem bizim dönemimizdir. Yapamazlar, yani biz ümüğünü sıkarız. Hiç bu işin şakası yok.”

27. dönem CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 2023 yılı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için hazırladığı raporda, kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine karşı iktidarın seyirci kaldığını, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik İstanbul Sözleşmesi’ni önce hedef haline getirdiğini ardından hukuksuz bir biçimde sözleşmeden Türkiye’nin imzasının çekildiği vurgulamıştı. Yüceer ayrıca, “İstanbul Sözleşmesi’nden imzamızın çekilmesinin ardından en az 603 kadın öldürüldü, 464 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti” demişti. Yüceer’in raporundan öne çıkanlar ise şöyle:

21 YILDA 8 BİN 315 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ
“AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren 21 yılda Türkiye’de en az 7 bin 990 kadın öldürüldü. 2002’de öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2007 ve 2009 yıllarında bu sayı binin üzerine çıktı. 2020’de 300, 2021’de 280, 2022’de ise 334 kadın öldürüldü. 2023’ün ocak ayında 31, şubat ayında 11 kadın öldürüldü. 2023’ün aynı döneminde 37 kadının ölümü ise “şüpheli” olarak kayıtlara geçti.
Tek adamın imzasıyla bir gecede hukuksuz bir şekilde İstanbul Sözleşmesi’nden imzamızın çekilmesinin ardından en az 603 kadın öldürüldü, 464 kadın ise şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Bir süredir açıklanan verilerde intihar veya doğal ölüm gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında ciddi bir artış görülmektedir. Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların gerçekten kaza sonucu mu öldükleri, kadın cinayeti olup olmadığı, intihar edip etmedikleri veya bir şekilde intihara sürüklenip sürüklenmedikleri açığa çıkartılmalıdır. Hiçbir kadın ölümünün şüpheli kalmamalıdır.
KADINLARIN KORUMA TALEBİ YÜZDE 114 ARTTI
“AKP’nin 21 yıllık iktidarında, kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayet vakaları ve maruz kaldıkların vahşetin boyutu her yıl hızla artarak ürkütücü boyutlara ulaştı. Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadına karşı şiddetin en yaygın olduğu ülke konumuna geldi. 2012’de 139 bin olan koruma talebi sayısı, 2020 yılına geldiğinde yüzde 114 artışla 339 bin 792’ye yükseldi. Bu yükselişe rağmen koruma talep eden kadınların korunamadığı da acı bir gerçektir. Öldürülen birçok kadının failler hakkında koruma kararı çıkardığı, uzaklaştırma kararı aldığı ortaya çıkmaktadır.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
AKP’li yıllarda kadına yönelik şiddet

Bu iktidar döneminde kadınlar en çok, şiddet gördüğü için ayrılmak ya da boşanmak üzere harekete geç...

AKP’nin 21 yılında emek sömürüsü, hak gaspları ve...

AKP'li yıllarda neler yaşadık gelin birlikte hatırlayalım...

AKP’li yıllarda gasbedilen yasal haklar

AKP’li yıllarda kadınların haklarını gasp etmeye dönük yapılmak istenen pek çok yasal değişikliklerd...