Traktör kasasında ölen Bahar’ın hayalleri...
Sakarya Hendek'te traktör kasasında ölen 15 yaşındaki Bahar okumak için çalışıyordu. TEOG'dan aldığı iyi puana rağmen gidememişti okula. Son 7 ayda ölen 190 tarım işçisi gibi hayalleri yarım kaldı...

18 Ağustos günü Sakarya’nın Hendek ilçesinde içinde bulundukları traktörün devrilmesi sonucu mevsimlik işçilerden 7’si hayatını kaybetmiş, 2’si ağır olmak üzere 9 işçi ise yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı. Aynı aileden ve akraba olan işçilerin cenazeleri Mardin merkez ile ilçeleri Kızıltepe, Ömerli ve Yeşilli’ye defnedildi. Durumu ağır olan işçilerin kritik durumu halen sürüyor, yaralılar Sakarya’da tedavi altında.
Kazada, 50 yaşındaki Şengül Akman, 39 yaşındaki Çiçek Çapat, 15 yaşındaki Bahar Çağatay, 38 yaşındaki Faruk Boz, 54 yaşındaki Bedirhan Çağatay, 13 yaşındaki Nildanur Akman ve 18 yaşındaki Gülistan Boz yaşamlarını yitirmişti.
15 yaşındaki Bahar’ın yengesi Zeynep Çağatay anlatıyor:
“Geçen yıl durumları iyi olmadığı için Bahar TEOG’dan iyi puan almasına rağmen okula gidemedi. Çünkü servis parası, kitap alacak parası yoktu. Bahar bana ‘Her gün aynı kıyafetle mi okula gideceğim. Çalışıp para biriktirip öyle okula gideceğim’ diyordu.”

ÇOCUKLARIM İÇİN GİDİYORDUM, ÇOCUKLARIMI OKUTAMADIM
Bahar’ın 44 yaşındaki teyzesi Mesna Çur da 15 yıl boyunca fındık toplamaya gitmiş. Anlattıkları, mevsimlik tarım işçisi kadınların insanlık dışı yaşam koşullarını bakın nasıl özetliyor:
“Derme çatma bir evde ya da çadırda kalıyorduk, yemeği ateşte pişiyor, suyu ateşte ısıtıyorduk çalışanların yıkanması için, giysilerini elde yıkıyorduk. Kimsenin gelip sorduğu yoktu. Her bahçe sahibi, işi bittiğinde bir saat bile idare etmez, eşyalarımızı toplatır, bize ‘Hemen gidin’ derdi. Ekmeğimiz için, çocuklarımızın geleceği için gidiyoruz. Yine de maddi yetersizlikten dolayı çocuklarımın çoğu okul okuyamadı. Hastanede yatan çocuklarımızı gidip görme imkanımız dahi yok. Cenazeleri gören çocuklarımızın psikolojileri bozuldu. 7 can gitti, bu insanların hayalleri yok muydu?”

Kaynak: Evrensel



İlgili haberler
Tarım işçisi kadınlar yollarda öldürülüyor!

Tarım işçisi kadınlar iş cinayetlerinde öldürülüyor. Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan araç devri...

Tarım işçisi kadınlar günde 50 liraya 12 saat çalı...

Aydın Efeler'de mevsimlik tarım işçisi kadınlar kızgın güneşin altında 12 saat güvencesiz bir şekild...

Tarım işçisi kadınlar: Bayılana kadar çalıştırılıy...

Mersin’de yaklaşık 50 derece sıcağın altında çalışan tarım işçisi kadınlar, emeklerinin karşılığını...

77 yaşındaki tarım işçisi yaşamını yitirdi

Kastamonu’da sarımsak tarlasında çalışan kadınları taşıyan minibüs kaza yaptı. Kazada yaralanan 7 ki...

Tarım işçisi kadınların tanıdık manzarası

Bu manzara tanıdık; 10 saat güneş altında çalışma, ihtiyaçlarını karşılamayan günlük yevmiye, dinlen...

İkisi çocuk 7 tarım işçisi traktör kasasında can v...

Son 3 ay içinde tarlaya gidip gelirken yaşamını yitiren tarım işçisi sayısı 22’ye yükseldi! Başbakan...