İkisi çocuk 7 tarım işçisi traktör kasasında can verdi
Son 3 ay içinde tarlaya gidip gelirken yaşamını yitiren tarım işçisi sayısı 22’ye yükseldi! Başbakanlık'ın genelgesi tarlaya ulaşmadı. Cinayet devam ediyor...

Kötü koşullarda çalışıyor ve korkunç koşullarda yaşam sürdürmeye çalışıyorlar. Yasak olmasına rağmen tarlalara traktör ve kamyon kasalarında taşındıkları için sadece son 3 ay içinde tarlaya gidip gelirken yaşamını yitiren tarım işçisi sayısı 22’ye yükseldi! Sakarya Hendek'te 1'i çocuk, 5'i kadın 7 tarım işçisinin öldüğü iş cinayeti sonrası, işçilerin böyle taşınmasına engel olmakla yükümlü valinin, “Zarureten böyle yakın tarlalar arası traktörle gidiyorlar” sözleri ölümlerin neden durmadığını gözler önüne serdi.

Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde traktörün devrilmesi sonucu meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin kimlikleri belirlendi. 50 yaşındaki Şengül Akman, 39 yaşındaki Çiçeği Çapat, 15 yaşındaki Bahar Çağatay, 38 yaşındaki Faruk Boz, 54 yaşındaki Bedran Çağatay, 13 yaşındaki Nildanur Akman ve 18 yaşındaki Gülistan Boz yaşamlarını yitirdi. 12 yaşındaki Gizem Boz, 17 yaşındaki Baver Çağatay, 10 yaşındaki Uğur Boz, 15 yaşındaki Yusuf Akman, 12 yaşındaki Yusuf Çapat, 16 yaşındaki Mehmet Boz, Songül Çapat, 13 yaşındaki Aleyna Boz ve 17 yaşındaki Veysel Akman yaralandı. Baver Çağatay ve Songül Çapat'ın hayati tehlikeleri var.

10 yaşındaki bir çocuğun, fındık toplamaya giden işçiler arasında ne işi var? Bu yıl Nisan ayında Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla yayınlanan mevsimlik tarım işçileri ile ilgili genelge, “Milyonlarca mevsimlik tarım işçisinin sorunları unutulmadı” söylemleri ile duyurulmuştu. Ancak genelgenin sorunları çözmediği anlaşılıyor. Başbakanlık Genelgesine göre tarım işçilerinin çocuklarına yönelik hem çocuk işçiliğin önlenmesi, hem de eğitim döneminde yapılan işçilik nedeniyle eğitimden geri kalmalarını önlemek için özellikle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine sorumluluk verilmişti. Bu genelgeye göre çocuklar için yaz okulları, mobil okullar açılması, çocukların tarlalara gitmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Ama traktör kasasında yaralananlar ve hayatını kaybedenler arasında 10-17 yaş arasında çocuklar var!  

Bu yıl Nisan ayında mevsimlik tarım işçilerine ilişkin çıkan genelgenin ardından görüştüğümüz tarım işçisi kadınlar nasıl insanlık dışı koşullarda çalıştırıldıklarını, kağıt üstünde kalan genelgelerden haberdar bile olmadıklarını, tek istediklerinin "herkes gibi yaşamak" olduğunu anlatmışlardı: 
Mevsimlik tarım işçisi kadınlar: Sabahın köründe tarlada başlayan, gece yarısına kadar bitmeyen mesai, sağlıksız koşullar... Başbakanlık bir genelge yayınladı ama genelge tarlaya ulaşamamış görünüyor!



İlgili haberler
Tarım işçisi kadınlar referandumdan çok sigortalı...

Yazın ortasında, güneş tepende çalışmak kolay mıdır dersiniz. Değildir elbet. Ama geçinebilmek için...

Mevsimlik tarım işçisi kadınların hali...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar 12 saat 30 lira yevmiyeyle çalışıyor.

Tarım işçisi çocuklar yaşamlarını anlatıyor...

Adana'da tarım işçisi olarak çalışan çocuk işçiler yaşamlarını ve çalışma koşullarını anlatıyor...

Tarım işçisi kadınlar yollarda öldürülüyor!

Tarım işçisi kadınlar iş cinayetlerinde öldürülüyor. Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan araç devri...

Tarım işçisi kadınlar günde 50 liraya 12 saat çalı...

Aydın Efeler'de mevsimlik tarım işçisi kadınlar kızgın güneşin altında 12 saat güvencesiz bir şekild...

77 yaşındaki tarım işçisi yaşamını yitirdi

Kastamonu’da sarımsak tarlasında çalışan kadınları taşıyan minibüs kaza yaptı. Kazada yaralanan 7 ki...