Tarım işçisi kadınlar yollarda öldürülüyor!
Tarım işçisi kadınlar iş cinayetlerinde öldürülüyor. Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan araç devrildi, 20 kadın işçi yaralandı. Konya’da da yine devrilen araçta bulunan 2 kadın işçi yaşamını yitirdi

Yaz aylarının başlamasıyla birlikte mevsimlik tarım işçileri de yollara düştü. Ancak yollardan kötü haberler gelmeye devam ediyor.
Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan midibüs devrildi, kazada araçta bulunan 27 kadın işçiden 20’si yaralandı.
Geçtiğimiz günlerde de Konya Ereğli’de tarım işçilerini taşıyan kamyonet takla atmış, 2 kadın işçi yaşamını yitirmiş, 7 işçi de yaralanmıştı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da mevsimlik tarım işçilerinin balık istifi ya da uygun olmayan araçlarda taşındıkları ve bunun ölüm ya da yaralanmayla sonuçlandığı haberler gelmeye devam ediyor. Bu yıl Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla yayınlanan mevsimlik tarım işçileri ile ilgili genelge, “Milyonlarca mevsimlik tarım işçisinin sorunları unutulmadı” söylemleri ile duyurulmuştu. Ancak genelgenin sorunları çözmediği anlaşılıyor.

GENELGE ÇIKARARAK DEĞİL, UYGULAYARAK ÇÖZÜM OLUR
Mevsimlik tarım işçilerinin taşınma koşullarını değerlendiren Kalkınma Atölyesinden Ertan Karabıyık, sadece genelge ve yasalarla bu sorunların çözülemeyeceğine dikkat çekerek uygulamada ciddi sorunlar olduğunu söyledi.
“Mevsimlik tarım işçileri meselesinde işin merkezine insan haklarını koymadığımız, bu işle ilgili taraflar bir masa etrafına oturup bu eksende çalışmadığı, tedarik zincirinin bütün aşamalarında örgütlü kesimler bunu değerlendirmediği sürece genelgeler ve benzeri şeyler işlevli olmaz” diyen Karabıyık, işçi, işveren, tarım ve ziraat odaları ile hükümetin bir araya gelerek işçilerin sorunlarına birlikte çözüm araması gerektiğini vurguladı.

KADIN İŞÇİLER İTİRAZ EDEMİYOR
Mevsimlik tarım alanında çalışan kadın işçilerin sayıca büyük bir çoğunluğu oluşturduğuna dikkat çeken Ertan Karabıyık, kadın işçilerin uygun olmayan çalışma ve taşıma koşullarına erkek işçiler kadar dahi itiraz edemediğini de belirtti.
Tarım alanında işçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerinin göz ardı edildiğine dikkat çeken Karabıyık, kadın işçilerin ise bu duruma rıza göstermek durumunda bırakıldığını söyledi.
Ertan Karabıyık, mevsimlik tarım işçilerinin taşınması konusunda acilen alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
“Mümkün olduğunca kapalı ortamda güvenlik önlemleri alınmış, testlerden geçmiş araçlarla taşıma sağlanmalı, taşınan yerlerde yolların bakım, onarımının yapılmasının sağlanması, taşıma yapan şoförlerin eğitimi, sertifikalandırılmasının gerçekleştirilmesi gerekir.”


Bu yıl Nisan ayında mevsimlik tarım işçilerine ilişkin çıkan genelgenin ardından görüştüğümüz işçi kadınlar çalışma koşullarını böyle anlatmıştı. Haberin tamamı burada


İSİG Meclisi Haziran ayında 15 kadın işçinin iş cinayetine kurban gittiğini ve bunların çoğunun tarım işçisi olduğunu açıklamıştı. İSİG tarafından hazırlanan rapor ise burada

İlgili haberler
Milyonlarca mevsimlik tarım işçisi yine unutuldu

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar: Sabahın köründe tarlada başlayan, gece yarısına kadar bitmeyen mesa...

Mevsimlik tarım işçisi kadınların hali...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar 12 saat 30 lira yevmiyeyle çalışıyor.

Tarım işçisi çocuklar yaşamlarını anlatıyor...

Adana'da tarım işçisi olarak çalışan çocuk işçiler yaşamlarını ve çalışma koşullarını anlatıyor...