Arkadaşlarımızın alıkonulması çalışmalarının ‘karşılığıdır’
İlknur Üstün ve Nalan Ekrem'in de aralarında olduğu 10 insan hakları savunucusunun gözaltına alınmasına Kadın Koalisyonu ve Mor Çatı’dan tepki geldi.

Dijital güvenlik ve bilgi yönetimi eğitimi kapsamında toplantılar yapmak üzere İstanbul Büyükada’da bir otelde gözaltına alınan insan hakları savunucularının serbest bırakılması için Kadın Koalisyonu açıklama yaptı. Kadın Koalisyonu Üyeleri İlknur Üstün ve Nalan Ekrem’in yer aldığı 10 kadın ve insan hakları savunucusu 2 gündür gözaltında. Kadın Koalisyonunun açıklaması şöyle:


5 Temmuz 2017 tarihinde Koalisyonumuz üyelerinden İlknur Üstün ve Nalan Erkem’in de aralarında yer aldığı 10 kadın ve insan hakları savunucusu gözaltına alındı.
Kadın hakkı ihlallerinin görülmemiş yaygınlıkta ve boyutta yaşandığı bir dönemde kadın hareketinin bu iki önemli mensubunun kaçırılırcasına alıkonması kabul edilemez. Biz bunu hareketimize ve bu ülkede yaşayan kadınlara yönelik saldırı olarak görüyoruz. Kadın hakları mücadelesi, insan hakları mücadelesinden ayrılamaz.
İki arkadaşımız da yıllardır kadınlara yönelik şiddet, kadınların adalete erişimi ve siyasal katılımlarının artırılması için fedakârca çalıştılar. Bu alıkonmanın bu çalışmaların ‘karşılığı’ olduğu kanısındayız.
Arkadaşlarımızı alıkoymanız ne bizleri ne de onları mücadelemizden vazgeçirecektir. Çünkü bu ülkede kadınların hakları için yapılması gereken daha çok iş var. Yolumuz uzun, devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın yanında ve takipçisiyiz.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı da bir açıklama yayımlayarak gözaltı ve tutuklamaların son bulmasını istedi:

Kadın Hakları ve İnsan Haklarına Yapılan Saldırıyı Kınıyoruz!
Feminist yol arkadaşımız İlknur Üstün’ün de aralarında olduğu, insan hakları ve kadın hakları mücadelesi yürüten sivil toplum kuruluşu üyeleri, dijital güvenlik ve insan hakları konulu bir toplantıya yapılan polis müdahalesi ile gözaltına alınmıştır.
Mor Çatı’nın bileşenlerinden olduğu, kadınların toplumsal ve siyasal hayata eşit katılımı konusunda mücadele eden bir ağ olan Kadın Koalisyonu’nu temsilen toplantıya katılmış olan İlknur Üstün, kadına yönelik şiddetle mücadele dahil birçok alanda çalışmış, kadın çalışmalarına büyük katkılar sağlamış bir kadındır.
Sivil toplumun güçlendirilmesi ve savunuculuk alanında çalışma yürüten arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını, gözaltında oldukları sürede yakınlarına, avukatlarına ve kamuoyuna bilgiye erişim hakkının kısıtlanmış olmasını kınıyoruz. Gözaltına alınan insan hakları savunucularının bazı medya mecralarında "ajan" ve toplantılarının "gizli toplantı" olarak ifade edilmesi ise, insan hakları savunucularının kriminalize edilmeye çalışılması ve toplantı yapma, örgütlenme gibi temel hak ve hürriyetlerine medya aracılığı ile saldırmaktır.
Gözaltı, tutuklama, faaliyetleri yasaklama ve durdurma gibi uygulamalarla kadın örgütlerine ve kadın-erkek eşitliği ile insan hakları için mücadele edenlere yönelik baskılar ve güçsüzleştirmeye çalışma politikaları son bulsun!
Mor Çatı olarak arkadaşlarımızın ve insan hakları mücadelesinin yanındayız!

İlgili haberler
Adalet Yürüyüşüne katılan kadınlar: ‘Eşitlik olmad...

Türkiye’nin birçok yerinden gelen kadınlar bugün adalet taleplerini haykırmak, ‘Erkek adalet değil,...

Suriyeli kadın tecavüze uğrayıp öldürüldü; kadın b...

9 aylık hamile Suriyeli kadın 10 aylık çocuğu ile kaçırıldı, tecavüz edilip çocuğuyla birlikte öldür...

Kadınlar Adalet taleplerini anlatmaya devam ediyor...

Adalet Yürüyüşüne katılan kadınlar niçin ‘adalet’ istediklerini ve adaletin onlar için neden önemli...