Tarım işçisi kadınlar: Bayılana kadar çalıştırılıyoruz
Mersin’de yaklaşık 50 derece sıcağın altında çalışan tarım işçisi kadınlar, emeklerinin karşılığını alamıyor: “Bayılana kadar çalışıyoruz.”

Mersin’de zaman zaman 50 dereceye kadar çıkan bunaltıcı sıcakların altında çalışan mevsimlik tarım işçisi kadınlar, burun kanaması, baygınlık gibi birçok tehlikeyle karşı karşıya çalışıyor.
DİHABER’in görüştüğü Mersin’in Tarsus İlçesi Alifaki Köyünde patlıcan tarlalarında çalışan kadınlar, uzun çalışma saatlerine rağmen çok az ücret aldıklarını anlatıyor.

HEM TARLADA HEM DE EVDE ÇALIŞIYORLAR
Sabahın erken saatlerinde akşamdan hazırladıkları kumanya ve buzlu sularlıyla yollara düşen kadınlar, güneşten korunmak için yüzlerini tülbentle kapatıyor, üzerlerine de uzun kollu elbise giymek zorunda kalıyorlar. Güneşin dik ışınlarına rağmen tarlayı “ekmek parası” diyerek terk edemeyen kadınlar, gün boyu sadece bir saat mola verebiliyor.
Kadınlar için mesai tarlada bitmiyor, evde de devam ediyor. Hasta, yaşlı, çocuk bakıcılığı, yemek, bulaşık, çamaşır ve temizlik yüzünden gece yarılarına kadar çalışan kadınlar, birkaç saatlik uyku ile yeni güne başlıyor. Bunca zahmetin karşılığında aldıkları yevmiye ise 47 ila 50 TL arasında değişiyor.


KONUŞMAK İÇİN DAYIBAŞININ İZNİ GEREKİYOR
Patlıcan tarlasında çalışanların çoğunun yaşları 15 ila 25 arasında, aralarında çocuklu kadınlar da var. Özelikle küçük yaşta evliliğe zorlanmış kadınlar, çektikleri zorlukları anlatmaktan çekiniyor. Elçi, dayıbaşı veya aracıların izin vermemesi halinde konuşma hakkı olmayan kadınlar, “ekmek parası” uğruna çalışmak zorunda olduklarını dile getiriyor. Aralarında mültecilerin de olduğu farlı din ve ulustan kadınların birlikte çalıştığı tarlada, kadınlar erkek işçilerden daha fazla sömürüye maruz kaldıklarını anlatıyor.

‘BAYILANA KADAR ÇALIŞIYORUZ’
Elçi, dayıbaşı ve elçilerden çekindikleri için çok az konuşan kadınlar, isimlerini de söylemekten çekiniyor. 12 saat çalışan işçi kadınlar, “Sıcaklar bizi çok zorluyor, gün içinde bayılan çok oluyor. Daha önceki yıllarda da çalışıyorduk ama bu kadar sıcak değildi. Bu yıl sıcaklar kavuruyor. Dinlenmek için mola saatini iple çekiyoruz. Burada köle gibi çalışıyoruz” diyor.

İlgili haberler
Tarım işçisi kadınlar referandumdan çok sigortalı...

Yazın ortasında, güneş tepende çalışmak kolay mıdır dersiniz. Değildir elbet. Ama geçinebilmek için...

Milyonlarca mevsimlik tarım işçisi yine unutuldu

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar: Sabahın köründe tarlada başlayan, gece yarısına kadar bitmeyen mesa...

Mevsimlik tarım işçisi kadınların hali...

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar 12 saat 30 lira yevmiyeyle çalışıyor.

Tarım işçisi çocuklar yaşamlarını anlatıyor...

Adana'da tarım işçisi olarak çalışan çocuk işçiler yaşamlarını ve çalışma koşullarını anlatıyor...

Tarım işçisi kadınlar yollarda öldürülüyor!

Tarım işçisi kadınlar iş cinayetlerinde öldürülüyor. Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan araç devri...

Tarım işçisi kadınlar günde 50 liraya 12 saat çalı...

Aydın Efeler'de mevsimlik tarım işçisi kadınlar kızgın güneşin altında 12 saat güvencesiz bir şekild...