Tarım işçisi kadınların tanıdık manzarası
Bu manzara tanıdık; 10 saat güneş altında çalışma, ihtiyaçlarını karşılamayan günlük yevmiye, dinlenmelerine yetmeyen mola, geçim sıkıntısı... Ama bir de ‘kadın dayanışması!’

Mevsimlik tarım işçisi kadınların, evde başladıkları mesaileri tarlada sürüyor. Kavurucu güneş, uzun çalışma saatleri, zor çalışma koşullarına rağmen günlük 48 ila 60 lira yevmiye alıyor ve bu ücret onların günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.
Manisa'nın Turgutlu ilçesi Gediz Ovasında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar tüm yaşadıkları zorluklara rağmen birlikte dayanışarak hareket ettiklerini anlatıyor.

KAMYON VE TRAKTÖR KASALARINDA TAŞINIYOR
Kadınlar zor koşullarda çalıştığı gibi iş güvenliğinden de yoksun. Servis diye kamyon ve traktör kasalarında taşındıklarını söyleyen kadınlar, yemeklerini de kendileriyle birlikte getirdiklerini belirtti. Ayrıca kadınların 10 saatlik çalışmada yalnızca 1 saatlik molaları var ve kendilerine verilen bir iş kıyafeti de yok.

EMEĞİN KARŞILIĞI YOK
Bitlis’ten çalışmaya Manisa’ya gelen 5 çocuk annesi Fahriye Başlangıç, 50 yaşında ve 10 saate karşılık 60 lira aldığını, bununda günlük ihtiyaçlarını dahi karşılamadığını söyledi. “Aldığımız yevmiye yetmiyor. Kime yeter ki. Her şey pahalanmış. Nereye ödeme yapalım elektriğe mi, suya mı, kiraya mı veya gıdaya mı” dedi.

HER YERDE BAŞKA BİR BASKI
Yaşadıkları ve çalıştıkları her alanda baskıya maruz kaldıklarını ifade eden Başlangıç, "Bitlis'te asker, polis baskısı burada patron baskısı. Ama kadınlarla birlik olup iş yapmama kararı aldık. Mücadele ettik. Sonunda bizden özür diledi. Şimdi bize karışmıyor. Baskılara boyun eğmiyoruz. Birlikte her şeyin üstesinden geliyoruz” diyerek baskı kadın dayanışmasıyla aştıklarını dile getirdi.
Başlangıç’ın hemşehrisi 3 çocuk annesi Bedriye Karbadağ da, geçirdiği 5 ameliyata rağmen tarlada çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Karbadağ, “Sıcaklar altında dilimiz damağımız kuruyor. Her gün toz toprak içinde kalıyoruz. Sağlıksız bir ortam olduğunu biliyoruz ama çalışıyoruz” dedi.

EMEĞİMİZİN YEŞERDİĞİNİ GÖRECEĞİZ
42 yaşındaki Sevil Ünsal ise, ektikleri karnabaharları 3 ay sonra toplamaya döneceklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Üç ay sonra bu fideler büyüdüğünde tekrar geleceğiz. Kendi emeğimizin yeşerdiğini göreceğiz. Bize mutluluk verecek tekrar. Aldığımız günlük para yetmese de anlımızın teriyle kazanıyoruz.”

Kaynak:  Manisa/DİHABER

İlgili haberler
Mevsimlik tarım işçisi kadınlar anlatıyor

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar yaşamlarını, hayallerini, sorunlarını anlatıyor. Yıllardır sorunları...

Tarım işçisi kadınlar yollarda öldürülüyor!

Tarım işçisi kadınlar iş cinayetlerinde öldürülüyor. Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan araç devri...

Tarım işçisi kadınlar günde 50 liraya 12 saat çalı...

Aydın Efeler'de mevsimlik tarım işçisi kadınlar kızgın güneşin altında 12 saat güvencesiz bir şekild...