tarım işçisi kadınlar
'Bizler emekçiyiz, alnımızın teriyle çalışan insanlarız. Bu yağları satamazsak nasıl evimize, çocuğumuza bakacağız, nasıl evimizi geçindireceğiz?'
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, '2014 yılında tarım sektöründe 2 milyon 533 bin kadın çalışırken, bu rakam 10 yıl içinde 614 bin kişi azalarak 1 milyon 919 bin seviyesine düştü' dedi.
İtalyan çeltik işçisi kadınların sesine kulak veriyoruz bugün.
İzmir Dikili-Bergama yolu üzerinde bulunan Bayburt Grup bünyesindeki Agrobay Seracılıkta çalışan işçiler direnişlerinin 57. gününü geride bıraktı. Kadın işçiler mektupla seslendi.
'Vakit bulursam bir ara izlerim' demeyin geç kalmadan izleyin. Çünkü bu yarım saatlik vakit o kadınların ve zeytin ağaçlarının yıllar süren emeklerinin yanında küçücük bir zaman dilimi...
Fahiş zamlar emekçilerin yaşamını zorlaştırıyor. Günlük 150 lira yevmiyeyle çalışan tarım işçilerinin durumu ise daha zor.
Doğduğundan beri Adana'da tarım işçilerinin çadır kenti Karagöçer'de yaşayan, tüm günü çocuğun ve hayvanların bakımıyla geçen 21 yaşındaki Kader, “Artık bu çadırlarda yaşamak istemiyorum' diyor.
Mis gibi narenciye kokularının içinde, kadın ve çocuk işçilerinin emek sömürüsü... Bir tuvaleti bile çok gören bir düzen. En güzel mandalinayı yiyen ise biz değiliz!
Tarla yolunda traktör kasasında giden tarım işçileri bayramda da çalışmaya devam etti.
Van Gevaş'ta günde 12 saat çalışarak sadece 60 lira yevmiye alabilen ve çalışmak zorunda olduklarını söyleyen tarım işçileri, “Zor iş ama mecburuz.”
Çocuklarını çalışma masası almak için çalışan, tableti olmadığı için edebiyat öğretmenliğinden mezun olamayan tütün işçisi kadın, geçimin zor, yaşama kaygısının had safhada olduğunu söylüyor.
‘Ölüm korkusuyla burada yaşıyoruz’ diyen ve yoksulluğu derinden yaşayan mevsimlik tarım işçisi kadınlar, ‘En güzel yer doğduğun topraklardır. İnsan ölecekse de memleketinde ölsün’ diyor.
Koronavirüs, sera sıcaklığı ve oruçlu halleriyle çilek tarlasının yolunu tutan kadınlar, aldıkları 70 lira yevmiyenin pazar parasını çıkarmadığını belirterek duruma tepki gösteriyor.
Antalya’da tarım işçisi Altın Erdoğan, 15 kişilik araca 30 kişinin maskesiz bindirilmesine tepki gösterince işveren S. A. tarafından şiddete maruz bırakıldı.
Antalya’da tarım işçisi 60 yaşındaki Altın Erdoğan 15 kişilik araca 30 kişinin maskesiz bindirilmesine tepki gösterince işverenlerin azmettirmesiyle işçiler tarafından dövüldü, görme yetisini kaybetti
Kovid-19 pandemisi nedeniyle çalışma koşulları daha da ağırlaşan tarım işçisi kadınlar erkeklerden daha fazla iş yaparken kendileri 80 lira erkekler 120 lira yevmiye alıyor.
Balıkesir’in Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Çekirdekli Mahallesinde biber toplarken yağan yağmurdan korunmak için sığındıkları ağaca yıldırım isabet etmesi sonucu 4 kadın ağır yaralandı.
Gevaş’ta fasulye üretiminde yer alan kadınlar, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylüyor.
Tarım mevsimi boyunca il il dolaşarak işçilik yapan, koronavirüs korkusuyla çalışan mevsimlik tarım işçisi kadınlar, daha iyi ücret, daha iyi çalışma ve barınma koşulları talep ediyor.
Tarım işçiliğine bir ömür vermiş olan 60, 65 ve 70 yaşındaki üç kadın bugün geçimlerini 50 kilo patlıcanı 40 lira karşılığında oyarak karşılıyor. Kadınlar patlıcan yoksa salça yapıp, hurda topluyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.