Adana’nın Karataş ilçesinde çadırlarda yaşayan tarım işçileri, Çukurova’nın sıcağına rağmen Kurban Bayramı’nı şafak vakti tarlalarda işbaşı yaparak karşıladı. İşçiler, günlük 88 TL yevmiyeyle geçim mücadelesi verirken, konakladıkları çadırlarda da çeşitli zorluklara göğüs geriyor. Çocuklar ise kavurucu sıcakta, varillere doldurulan suya girip çıkarak serinlemeye çalışıyor.
Çukurova’nın bereketli topraklarındaki Tabaklar Mahallesi’nde çadırda yaşayan işçilerin sayısı aileleriyle birlikte 3 bini buluyor. Dört mevsim tarla ve bahçelerde çalışan işçilerin çoğu Suriyeli ya da Urfalı.
Derme çatma çadırlarda su, elektrik, temizlik sorunlarına neden olan altyapı eksiklikleriyle mücadele eden işçiler, her bayram olduğu gibi bu Kurban Bayramı’nda da sabahın erken saatlerinde traktör ve otobüslerle tarlaya giderek işbaşı yaptı. İşçiler saat 09.00’da tarlalarda kahvaltılarını yapıp, saat 13.00’teki molada da öğle yemeklerini yiyor. Çukurova’nın 40 dereceyi aşan sıcağında, 88 TL’ye saatlerce alın teri döken işçiler, mesai sonrası tekrar çadırlarının yolunu tutuyor.
Çocuklar gün boyu çadır aralarında oyunlar oynarken, kadınlar ise yemek, temizlik gibi işlerle uğraşıyor. Çocukların bazıları, tarlalardaki küçük işlerde yetişkinlere yardım ediyor.
İşçiler, fırsat buldukça hortumlar yardımıyla kendilerini ıslatırken, tuvalet ihtiyaçlarını ise altyapısı bulunmayan seyyar barakalarda gideriyor. Bunaltıcı sıcakta çocukların en büyük eğlencesi ise varillere doldurulan suya girip çıkarak oynamak.
Çadırda 10 çocuğuyla birlikte yaşayan Fatma Güp (37), “Bu çadırda ve sıcakta yaşam çok zor. Mecburi olarak buradayız. Bayram hoş geldi ama ne yapalım? Bayramda da buradayız. Yazın da kışın da buradayız. Genelde bölgede karpuz, kavun, fıstık, portakal, işleri oluyor. Narenciye bahçeleri var. Tarla ve bahçelerin tüm işleriyle uğraşıyoruz. Yazın çok sıcak ama kışın da burası hiç çekilmiyor. 4-5 yıldır çadırdayım” diye konuştu.
‘SAVAŞTAN KAÇTIK, İŞLE SAVAŞIYORUZ’
Suriye’den savaştan kaçarak Türkiye’ye geldiğini belirten Muhammed Ali (55), 14 akrabasıyla çadırlarda yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Ali, “Çalıştığımız ve yaşadığımız yer çok sıcak. Yemeğimiz sıcağın altında, suyumuz kaynıyor. İşimiz yorucu ve zor ama geçiniyoruz. Savaştan kaçtık, burada da işle savaşıyoruz, ekmek mücadelesi veriyoruz. Suriye’ye bayram uğradıysa oradakilerin bayramı kutlu olsun” dedi.
Haber-Fotoğraf: DHA
İlgili haberler
Tarım işçisi kadınlar: Burada ölüm korkusuyla yaşı...
‘Ölüm korkusuyla burada yaşıyoruz’ diyen ve yoksulluğu derinden yaşayan mevsimlik tarım işçisi kadın...
Çocuk tarım işçisi: ‘Babam telefonunu sattı, canlı...
Pandemide aylarca işsiz kalan baba telefonunu satmak zorunda kaldı, tarım işçiliği için ailesi ile İ...
Tarım İşçisi Aynur: Tüm zor işleri biz yapıyoruz,...
Kovid-19 pandemisi nedeniyle çalışma koşulları daha da ağırlaşan tarım işçisi kadınlar erkeklerden d...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.