Tarım İşçisi Aynur: Tüm zor işleri biz yapıyoruz, erkeklerden daha az ücret alıyoruz
Kovid-19 pandemisi nedeniyle çalışma koşulları daha da ağırlaşan tarım işçisi kadınlar erkeklerden daha fazla iş yaparken kendileri 80 lira erkekler 120 lira yevmiye alıyor.

Aydın’ın Söke ilçesinde koronavirüs (Kovid-19) pandemisi ve yasaklara rağmen tarlada çalışmak zorunda kalan tarım işçileri, yaşadıkları zorlukları anlatarak, ‘Çalışmasak aç kalacağız’ dedi.

Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları giderek ağırlaşıyor. Kovid-19 pandemisi nedeniyle çalışma koşulları daha da ağırlaşan işçiler, düşük ücretlerle herhangi bir sağlık güvenceleri olmadan çalışmak zorunda kalıyor. Günün ilk ışıklarıyla birlikte kahvaltı yapmadan çalıştıkları tarla ve bahçelerin yolunu tutan işçiler, gün batımına kadar çalışmak zorunda.

Zeytin toplayan mevsimlik tarım işçisi kadınlar, yaşadıkları zorlukları anlatarak, emeklerinin karşılığını almadıklarını söyledi. Sabah saat 05.00’te güne başladıklarını belirten tarım işçileri, akşam 17.30’a kadar çalıştıklarını ve günlük yevmiyelerinin ise 80 lira ile 120 lira arasında olduğunu belirtti.

16 YAŞINDAN BERİ TARLADA

Atatürk Mahallesi’nde yaşayan tarım işçisi Aynur Purçu (37), 16 yaşından beri tarım işçisi olarak çalışıyor. İşitme engelli oğlu ve kızıyla birlikte zeytin toplamaya gittiğini belirten Purçu, pandemi nedeniyle çocuklarının eğitimlerinden geri kaldığını ifade etti. Purçu, yazın domates, çilek, pamuk tarlalarında kışın ise zeytin, marul ve mandalina tarlalarında çalışarak yaşamını idame sürdürdüğünü dile getirdi.


AYNI İŞ AMA ERKEKLERE 120 LİRA, KADINLARA 80 LİRA YEVMİYE

Kar kış demeden tarlada çalıştığını söyleyen Purçu, şunları anlattı:

“Nerede bir tarım işçiliği varsa oradayız. Biz kadın tarım işçileri, hep erkeklerden daha az ücret alıyoruz. Örneğin biz kadınlar zeytinleri topluyoruz. Onları kasalara veya çuvallara dolduruyoruz. Bütün zor işleri biz kadınlar yapıyoruz. Erkekler 120 TL yevmiye alıyor. Biz kadınlar ise 80 TL yevmiye alıyoruz. Bu eşitsizliğe bir anlam veremiyorum ama çalışmak zorundayım. Koronavirüs salgınından sonra zaten birçok iş yeri kapandı. Eşimin de belli bir işi yok. Tarlaya gelmesek ve çalışmasak aç kalacağız.”

Kaynak: MA


İlgili haberler
Mevsimlik tarım işçisi kadınlar: Kadın olarak daha...

Tarım mevsimi boyunca il il dolaşarak işçilik yapan, koronavirüs korkusuyla çalışan mevsimlik tarım...

Tarım işçisi kadınlar virüs, oruç demeden çalışıyo...

Adana’da mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Ebru: ‘Devlet memurlara sunduğu olanağı bize sunmuyor...

Tarım işçisi kadın: ‘Korkuyoruz ama, aç kalmasın ç...

Kovid-19 salgını sonrası mevsimlik olarak çalıştıkları tarlalara gidemeyen tarım işçileri, yoklukla...