Şiddet davasında sanık ve avukatı şiddete devam ediyor
Y.O.’yu sistematik şiddete maruz bırakan Ömer Faruk A.’nın yargılandığı dava Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanık ve sanık avukatının savunmaları tepki çekti. Dava 12 Şubat’a ertelendi.

Defalarca koruma kararı aldığı eski sevgilisi tarafından sokak ortasında vurulan ve bir gözünü kaybeden Y.O davasında, sanık ve avukatının davaranışları tepki çekti. Kadına yönelik şiddet davasında sanık avukatı Şevket Can Özbay’ın kadınlara karşı konuşmaları kan dondurdu. Kadın avukatlara, “Hişt, hanım hanımcık oturun yerinize” diye seslenen Özbay, Y. O ve ailsesi için ise “Küfürler, hakaretler ediyorlar. Ömer ne yapsın? Ağır tahrikler zincirinden sonra 30 metreden sağa sola ateş ediyor. Mağdur göz ameliyatından sonra sağlığına kavuşmuştur şimdi arabasıyla geziyor” ifadelerini kullandı.

Eski sevgilisi tarafından koruma kararı aldığı günü akşamında takip edilerek sokak ortasında silahlı saldırıya uğrayan ve geçirdiği 22 ameliyata rağmen tek gözünü tamamen kaybeden Y.O’nun istinaftan dönen davasının ikinci duruşması Ankara Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Tutuklu yargılanan sanık Ömer Faruk A’nın tutukluluğu devam ederken tutuksuz yargınanan sanık Berkcan A’nın olay gecesi girdiği apartmandaki kamera görüntülerin zaman farklılıkları incelenerek apartman görevlisi dinlenecek. Duruşma 12 Şubat 2020 tarihine ertelendi. Önceki duruşmada da dikkat çeken sanık avukatı Şevket Can Özbay’ın kadın avukatalara ve Y.O’ya karşı hakaret içeren tavrı ve söylemleri tepki çekti. Davayı Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneğinin (İHD) Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Komisyonlarının yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da takip ediyor.

BİLİRKİŞİ RAPORU ÇELİŞKİLİ

Geçtiğimiz duruşmada olay yeri için talep edilen keşif raporundaki insan faktörünün atlanılması ve çelişkili ifadelerin bulunması sebebiyle rapora itiraz eden Y.O’nun avukatlarından Kübra Ekmen, “Dosyadaki çelişkili durum olayı muğlaklaştırıyor. Tanık olarak dinlenen S.O’nun da ifadeleri çelişkili. Önce çoğul ifadeler kullanıyor sonra tekil ve başta söylediklerini sonradan kabul etmiyor. Yalan tanıklık ettiğini düşünüyoruz ve hakkında da suç duyurusunda bulunduk” dedi. Bunun üzerine sanık Ömer Faruk A’nın avukatı Şevket Can Özbay, “Benim hakkımda da suç duyusunda bulunun” diye söze girdi. Yine Y.O’nun avukatlarından Emrah Yücel ise tanık S.O’nun bilirkişiden önce yönlendirilmiş olduğuna dikkat çekerek, “Olay günü orada bulunan aracın renginin vişne çürüğü olduğuna kadar ayrıntı biliyor oysa o karanlıkta arabanın rengi seçilemez. Bahsi geçen arabanın ruhsat bildilerinin kayda geçmesini istiyoruz” dedi.
Dosyanın soruşturma aşamasındaki görüntülerin olduğu kamera kayıtlarında olay günü tutuksuz yargılanan sanık Berkcan A’nın girdiği apartman kayıtlarında 82 dakikalık bir fark olduğunu ve bunun araştırılmasını isteyen Y.O’nun avukatlarından Nergiz Görnaz, “Bu fark nasıl oluştu? Kamera kayıtlarında oynanma olasılığı olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca o günkü apartman yöneticisinin de dinlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

KADINI TÜFEKLE VURAN SANIK MAĞDUR EDİLDİĞİNİ SAVUNDU

SEGBİS ile duruşmaya bağlanan sanık Ömer Faruk A, yapılan keşif raporunda bir çelişki olmadığını savunarak, “Y.O’nun gözleri önceden de görmüyordu. Gözü bozuktu, gözü bozuk biri 30 metredekini nasıl görecek. Yalan atıyor. Bu kadının doğaüstü yetenekleri mi var? Gözüne bir cisimle zarar verip beni mağdur etmeye çalışıyor olabilir” diyerek rapor üzerine konuşmaktansa Y.O’yu suçlamaya devam etti.

SANIK AVUKATINDAN, KADIN AVUKATLARA:
‘HANIM HANIMCIK OTURUN YERİNİZE’

Söz alan sanık avukatı Şevket Can Özbay ise rapora itirazı olmadığını dile getirerek sanık Ömer Faruk A’nın üç buçuk yıldır tutuklu bulunmasının göz önüne alınmasını ve tahliyesini istedi. Özbay, “Birlikte bir ilişkileri vardı ve anlaşamadıkları için çekişmeli bir şekilde ayrıldılar. Bakkalı, berberi herkesi çağırmışlar ‘Bizi dağa kaldırdılar’ diye ciyak ciyak bağırıyorlar. O gün orada gülüp oynuyorlardı, Ömer Faruk A. gitmeseydi gülüp oynamaya devam edeceklerdi. Burada müvekkilime ağır bir tahrik var. Küfürler, hakaretler ediyorlar. Ömer ne yapsın? Ağır tahrikler zincirinden sonra 30 metreden sağa sola ateş ediyor. Mağdur göz ameliyatından sonra sağlığına kavuşmuştur, şimdi arabasıyla geziyor ama Ömer tutukluluğunun devamına karar verilirse mağdur edilecek. Üstelik de pişman. Ağır tahrik ve pişmanlığı göz önüne alındığında tahliye edilmemesinin önünde bir engel yok. Bu kadını Ömer ve ailesi gelin etmek istiyor, bu gidip Konya’da evli adamla yaşıyor” diye konuştu. Bunun üzerine Y.O.’nun avukatları müdehalede bulunarak Özbay’ın ifadelerinin zapta geçmesini istedi. Kadın avukatlara seslenen Özbay, “Hiştt, ben sizi dinledim hanım hanımcık oturun yerinize. Şov yapmayın, yapacaksanız çıkın oynayın burada. Her söylediğim zapta geçmek zorunda değil. Sözümü kesiyorsunuz ben cumhurbaşkanı da olsa sözümü kesene cevabını veririm” dedi. Öbay’ın konuşmaları zapta geçirildi. Tutuksuz yargılanan sanık Berkcan A. ise arada ve duruşma sonunda Y.O.’nun yanına gelerek konuşmalarıyla rahatsız eti.

KARARI BEĞENMEYEN SANIK ‘SİZ BENİM DEDİKLERİMİN HİÇBİRİNİ YAPMIYORSUNUZ’ DEDİ

Duruşma sonunda verilen ara kararda tutuklu bulunan sanık Ömer Faruk A.’nın tutukluluğuna, bilirkişi raporunun tekrar gözden geçirilip hakimin de üzerinde durduğu çelişkilerin giderilmesine, kamera kayıtlarının incelenmesine ve apartman yönetisinin dinlenilmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma 12 Şubat 2020 tarihine ertelendi. Kararın üzerine sanık Ömer Faruk A., “Siz benim dediklerimin hiç birini yapmıyorsunuz. Reddi hakim talep ediyorum” dedi. Sanık avukatı Şevket Can Özbay, sanığın davranışları adına mahkeme heyetinden özür diledi. Duruşma sonunda sanık avukatı Şevket Can Özbay’a tepki gösteren Y.O., Evrensel’e konuşarak “Bu avukat ilk celsede hayat kadını olduğumu söyledi. İkinci celsede ‘Para karşılığında erkeklerle birlikte olan kadın’ diyerek bana hitap etti. Bunların hiçbirini kendimi parçalamama rağmen mahkeme başkanı tutanağa geçmedi. Özbay hakkında suç duyurusunda bulunacağım”dedi.

NE OLMUŞTU?
Eski sevgilisi tarafından şiddet gören, alıkonulan ve tehdit edilen Y.O. defalarca koruma kararı almıştı. Yine koruma kararı aldığı 26.04.2016 gününün akşamında eski sevgilisi Ömer Faruk A. tarafından takip edilerek sokak ortasında silahlı saldırıya uğradı. Y.O. ölümden dönerek 22 kez ameliyat olmak zorunda kaldı ve tek gözünü tamamen kaybetti. Cezaevinde bulunan sanık Ömer Faruk A.’nın hâlâ devam eden ölüm tehditlerine rağmen 3 yıldır hukuk mücadelesinden vazgeçmeyen Y.O.’nun kararlı duruşu ise davayı takip eden birçok kadına güç verir nitelikte. İstinaf mahkemesi sonrası yeniden başlayan yargılamanın ikinci duruşması yapıldı. Hem sanığa verilen cezanın az bulunması hem de uygulanan haksız tahrik indiriminin az bulunması sebebiyle dava tekrar başlamıştı.
İlgili haberler
Kadına yönelik şiddet sadece kadınların meselesi d...

Kadına yönelik şiddet sadece şiddete uğrayan kadınların ya da sadece kadınların meselesi değildir. K...

‘Y.O.’yu yalnız bırakmayalım’

ÖHD, ÇHD ve İHD Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Komisyonları, Y.O.’yu sistematik şiddete maruz bırakan f...

Döndü Şengül’ün katiline ağırlaştırılmış müebbet

Boşanma aşamasında olduğu Döndü Şengül’ü öldüren Şükrü Şengül hakkında karar verildi. Mahkeme hiçbir...