‘Y.O.’yu yalnız bırakmayalım’
ÖHD, ÇHD ve İHD Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Komisyonları, Y.O.’yu sistematik şiddete maruz bırakan failin yargılandığı davanın yarın görülecek duruşması için Y.O. ile dayanışma çağrısında bulundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Komisyonları yaptıkları yazılı açıklama ile Y.O.’yu sistematik şiddete maruz bırakan ve alıkoyan eski erkek arkadaşının yargılandığı davanın yarın Ankara 8’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşmasına katılım çağrısında bulundu.

ÇHD, ÖHD ve İHD tarafından kaleme alınan çağrı metninde şöyle denildi:

Müvekkilimiz Y.O. eski sevgilisinden defalarca şiddet görmüş, alıkonulmuş, ölümle tehdit edilmiş ve çok sayıda koruma kararı almıştı. 26.04.2016 tarihinde karakoldan yine koruma kararı alıp çıktığı bir günün akşamında, eski sevgilisi tarafından takip edilerek sokak ortasında bir silahlı saldırıya uğradı. Ölümden döndü, 22 kez ameliyat olmak zorunda kaldı ve tek gözünü tamamen kaybetti.
Sanık cezaevinde 3 senedir tutuklu olduğu halde hâlâ müvekkilimizi öldürmekle tehdit etmeye devam etmektedir.
Müvekkilimizi alenen öldürmeye teşebbüs eden sanık hakkındaki ceza İstinaf Mahkemesi tarafından ‘az ceza verildiği ve az haksız tahrik indirimi uygulandığı’ gerekçesiyle bozulmuştur.
Olay mahallinde yapılan keşif sonrası hazırlanan bilirkişi raporu muğlak ve tarafsızlıktan uzak bir şekilde hazırlanmıştır. Bu nedenle duruşmaya kitlesel katılım ayrıca bir önem arz etmektedir.
Bilirkişi raporunun sunulmasından sonra yapılacak ilk duruşma 15 Ocak 2020 tarihinde Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10.30'da görülecektir.
Hâlâ hayatını savunmak için mücadele eden müvekkilimiz Y.O.’yu yalnız bırakmamak için tüm meslektaşlarımızı, kadınları ve kadın örgütlerini dayanışmaya davet ediyoruz.


İlgili haberler
Kadına yönelik şiddet sadece kadınların meselesi d...

Kadına yönelik şiddet sadece şiddete uğrayan kadınların ya da sadece kadınların meselesi değildir. K...

Dünyada kadına yönelik şiddet atlası

Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrikaya, en gelişmişten yoksula, barış içinde yaşayandan çatışmalar...

İçişleri Bakanlığından ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mü...

Kadına yönelik şiddete karşı koruyucu ve önleyici tedbirler içeren 6284 sayılı yasanın uygulanması k...