Sağlıklı beslenme eğitim için zorunlu: Bornova'da imza kampanyası
ÖVDER İzmir Şube Başkanı Behram Kaya ve BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen her okula 1 öğün sağlıklı ücretsiz yemek talebiyle İzmir'de başlattıkları imza kampanyasını anlatıyor.

“Sağlıklı beslenme her çocuğun hakkı” diyerek Ekmek ve Gül’ün çağrısını yaptığı, her okula 1 öğün sağlıklı ücretsiz yemek talebiyle ÖVDER (Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği) İzmir Şubesi, BORKAD (Bornova Kadın Dayanışma Derneği) ve BEKEV (Buca Evka/1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği) İzmir’de imza kampanyası başlattı. ÖVDER İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen sürdürdükleri imza kampanyasını Ekmek ve Gül’e anlattı.

Eğitim sisteminin birçok sorunu olduğunu dile getiren ÖVDER İzmir Şube Başkanı Behram Kaya, “Bu sorunlarının yanında öğrencilerin beslenme sorunu var. Bunun sebebi ülkede ekonomik koşulların ağırlaşması, enflasyonun ve hayat pahalılığının artması. Ebeveynler bundan etkileniyor, çocuklar da etkileniyor. Çocukların okullara aç gitmesi zincirleme olarak eğitimlerini de etkiliyor” dedi. Açlık sorununun birçok okulda olduğunu ve velilerin beslenme çantasına ne koyacaklarını bilemediklerini söyleyen Kaya “ÖVDER, BORKAD ve BEKEV olarak bir araya geldik, bu duruma karşı ne yapabileceğimizi konuştuk. Okullarda bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yetkililere de duyurmak istiyoruz. Bu yüzden ÖVDER olarak online imza kampanyası başlatmıştık. Şimdi de bu üç kurum olarak İzmir’in ilçelerinde imza stantlarımızı açtık. İmzalarımızı toplayıp Milli Eğitim Bakanlığına ileteceğiz” dedi.

‘SAĞLIKLI BESLENME ÇOCUKLARIN EĞİTİME DEVAM EDEBİLMESİ İÇİN ZORUNLU’

BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen eğitimin bütün yükünün velilerin, en çok da kadınların omuzunda olduğunu ifade ederek “Zamlar, hayat pahalılığı, ekonomik kriz kadınlara psikolojik, fiziksel, ekonomik şiddet olarak geri dönüyor. Kadınlar çocuklarının karnını nasıl doyuracağı konusunda çaresiz. Eğitim hakkı toplumsal, kamusal bir hak. Her çocuğun eğitimden eşit faydalanmasını sağlamak da devletin görevi. Sağlıklı beslenmede hem çocuklarımızın gelişimi hem de eğitime devam edebilmesi için zorunlu. Bir öğün sağlıklı beslenme bir çocuğun günlük alması gereken besinin yüzde 17’sine tekabül ediyor. Bunu sağlayabilir bu devlet” diye konuştu.


‘TÜM KADINLARA ÇAĞRIMIZ!’

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin geçtiğimiz eğitim dönemi başlattığı kampanya sonrası benzer bir çalışmayı Bornova’da da sürdürme konusunda tartışma yürüttüklerini, bu eğitim dönemi Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla bu çalışmayı başlattıklarını söyleyen Reyşen, “Daha fazla görünür olması için ÖVDER ile ortaklaştırma kararı aldık. Şimdi ilk olarak imza kampanyası başlattık. Kampanyamız okul önlerinde devam edecek. Tüm kadınlara çağrımızdır: Gelin okullarda bir öğün ücretsiz yemek için birlikte mücadele edelim” dedi.

‘DİYANET’E AYRILAN BÜTÇE ÇOCUKLARIN BESLENMESİNE AYRILSIN’
İmza standına uğrayan emekli öğretmen olan bir kadın “Çocuğun eğitiminden doğru bir sonuç bekliyorsak dengeli ve sağlıklı beslenmenin olması gerekir. Çocuğun beslenmesini sağlamak zorundayız. Ama maalesef hem ailelerin ekonomik koşulları hem de kantin fiyatları dengeli ve sağlıklı beslenmenin önünde engel oluyor. Dengeli ve sağlıklı beslenmeyi sadece velilerin bilincine bırakamayız. Bu alanında uzman kişilerle planlanırsa, çocuklarımız derse hem tok hem de sağlıklı bir şekilde gitmiş olur. Bu konunun devlet politikası halinde olması gerekir. Diyanet Bakanlığına ayrılan bütçenin yarısı ücretsiz ve sağlıklı beslenmeye ayrılmasının daha iyi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
‘OKULUN HİJYEN MALZEMELERİNİ BİLE Bİ KARŞILIYORUZ’
Belediyede çalışan ve bir çocuğu olduğunu söyleyen Sevinç Fırat şöyle anlatıyor durumunu: “Çocuğumun okulunda kantin var. Okulda kantin olduğu için şükreder hale geldik. Birçok okulda kantin dahi yok ya da yemek verilmiyor. Ücret karşılığı yemek alıyoruz ancak ücretler çok pahalı. Özellikle depremden sonra çevrede yemek satan yerler kapatıldığı için daha çok arttı. Ben çalışan bir anne olarak çocuğuma her zaman beslenme çantası hazırlayamıyorum. Çocuğum bu sene lise sınavına hazırlanıyor, biz de dershaneye yazdık. Yıllık fiyatı 20 bin TL’den başlıyor. Devletten eğitim için temel ihtiyaçları karşılamasını istiyoruz ama ortada eğitim de yok ki. Biz çocuğumuzu dershaneye yazıyoruz. Okulun temizlik ve hijyen malzemeleri gibi ihtiyaçları dahi okul aile birliği yani biz veliler tarafından karşılanıyor.”

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Beslenme çantasında ıslatılmış bayat simit var

Artan yoksulluk gelişim çağındaki çocukları vuruyor. Fırınların ücretsiz verdiği bayat, taşlaşmış si...

‘Ekmek arası ekmek’ten beslenme mi olur?

Hayatımız hep bir şeylerden kısmakla geçti, artık çocuklarımızın beslenmesinden de kısmak zorunda ka...

Yetersiz beslenmenin çocuklarda yarattığı sağlık s...

Filiz Kerestecioğlu, yetersiz beslenmeyle çocuklarda yaşanan sağlık sorunlarının tespiti, çözümü içi...