Pınar Gültekin davası yeniden görüldü| Savcı indirimsiz ceza talep etti
İstinafın yerel mahkemenin kararını bozması sonrası yeniden görülen Pınar Gültekin cinayeti davasında savcı haksız tahrik indirimi uygulanmadan ceza verilmesini talep etti.

Muğla’da, üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i (27) boğduktan sonra varile koyup yakan Cemal Metin Avcı’nın (32) “canavarca hisle eziyet çektirerek ve tasarlayarak öldürme” suçundan yargılandığı davada haksız tahrik indirimi uygulanarak verilen 23 yıl hapis cezası kararının istinaf mahkemesi tarafından bozulması üzerine bugün İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Mahkemesinden dosya yeniden görülmeye başlandı.

Duruşma salonunda Pınar’ın ailesi, taraf avukatları, Aile ve Sosyal Hizmetler Politikası Bakanlığı Avukatı, sanık avukatları hazır bulurken, tutuklu sanık Cemal Metin Avcı ve tutuksuz yargılanan sanık Mertcan Avcı ise SEGBİS ile katıldı. İzmir, Ankara ve Muğla Barolarının Kadın Hakları Komisyonu temsilcileri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu da davayı takip etti.

Kimlik tespitinin ardından tutuklu sanık Cemal Metin Avcı’nın ilk derece mahkemedeki ifadesi okundu. Daha sonra söz alan Cemal Metin Avcı, ilk derece mahkemesindeki ifadesini tekrar etti. Pınar’ın iki erkeği azmettirerek kendisini tecavüze maruz bıraktığını ve görüntüye alarak şantajla para aldığını iddia eden Avcı, bu delilleri Pınar’dan almak istediğini, ancak bir anlık ruh haliyle öldürdüğünü söyledi. Pınar’ın telefonunu ve kartını kırmasını ise delil karartmak için değil tehdit unsuru görüntüleri silmek amacıyla oluğunu iddia eden Avcı, tasarlayarak öldürmediğini dile getirdi. Mertcan Avcı ise daha önceki ifadelerini tekrar ederek “öldürme” ve “suç delillerinin yok etme” suçlarını işlemediğini iddia etti.

‘EN AĞIR CEZANIN VERİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Söz verilen Pınar’ın annesi Şefika Gültekin katil hakkında “Bu kadar tehdit görüyordu neden polise veya adalet kurumuna şikayet etmedi? Muğla’da devlet yok muydu? En ağır cezayı almasını istiyoruz” dedi. Pınar’ın babası Sıddık Gültekin ise katilin ifadelerini sürekli değiştirdiğine dikkat çekerek, “Kızımın paraya ihtiyacı yoktu. Ölüye iftira atmak çok kolay. Benim kızım gitmiş ama kadın cinayetlerinde sanıklar aynı ezberlerle kendini savunuyor. Türkiye toplumu buna alıştırılmamalı. En ağır cezanın verilmesini istiyorum” diye konuştu.

‘MERTCAN AVCI VE DİĞER 4 SANIK DA CEZA ALMALI’

Bakanlık avukatı da haksız tahrik şartlarının oluşmadığını belirterek, suçun işleniş şekline bakıldığında tasarlayarak katledilme olayının açıkça görüldüğünü söyledi. Ayrıca Mertcan Avcı’nın da kasten öldürmeye iştirakten ceza alması gerektiğini ifade eden bakanlık avukatı, katilin eski eşi Eda Karagün, iş ortağı Gökhan Şükrü Orhan, babası Selim Avcı ve annesi Ayten Avcı’nın ise faile sorgu yapılırken olay yerine gitmesinin “delillerini yok etmek” suçlarını işlediğine delil olduğunu belirtti.

‘RAPORLAR CANAVARCA HİSLE KATLEDİLDİĞİNİ SÖYLÜYOR’

Pınar’ın aile avukatı Rezan Epözdemir ise raporlara yansıyan katliam şeklinin Pınar’ın canavarca hisle katledildiğine delil olduğunu söyleyerek, Pınar’ın eziyet çektirilerek katledildiğini dile getirdi. Mertcan Avcı’nın ise yanan cenazenin başında beklediğini ifade eden Epözdemir, iki failin ifadesinde dükkandan arabayla yarım saat uzaklıktaki bağ evinde “bozuk kokoreçleri yakma” iddiasının mantıksız olduğunu dile getirdi.

İddiaların aksine Pınar’ın raporlarda da ortaya konduğu gibi canlı iken yakılmasına iştirak ettiğini belirten Epözdemir, Mercan Avcı’nın da tutuklu şekilde yargılanarak cezalandırılmasını talep etti. Diğer 4 sanığın da ifadelerinde çelişkiler olduğunu aktaran Epözdemir, tüm sanıkların cezalandırılmasını söyledi.

Cemal Metin Avcı’nın beyanlarını tekrar ederken diğer sanık Mercan Avcı ise aleyhte hususları kabul etmediğini belirtti. Sanık avukatları da ilk savunmalarını tekrar etti.

SAVCI: HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGULANMASIN
Savcı mütalaasında, Cemal Metin Avcı’nın tasarlayarak ve canavarca hisle katlettiğinin delillerle ortaya konduğunu, sanık Mertcan Avcı’nın ise yakılırken orada bulunduğunu ve suça iştirak ettiğini ve engelleme girişiminde bulunmadığını, Cemal Metin Avcı’nın tahrike ilişkin çelişkili ifadeleri nedeniyle haksız tahrik indirimi uygulanmadan ceza verilmesini talep etti. Savcı ayrıca suça iştirak eden Mertcan Avcı’nın ise tutuklu yargılanması talebinde bulundu.
DURUŞMA 10 MART TARİHİNE ERTELENDİ

Savcının taleplerini hükme bağlayan mahkeme heyeti, Cemal Metin Avcı’nın tutukluluk halinin devamına, deliller toplandığı için Mertcan Avcı’nın ise tutuklanması talebinin reddine karar verdi. Duruşma, sanık avukatlarının esasa ilişkin süre talep etmesinden dolayı 10 Mart günü saat 11.00’a erteledi.

KADINLAR: DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ
Duruşma öncesi adliye önünde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve KBG basın açıklaması gerçekleştirildi. Tahrik indirimi kabul edilemeyeceği ifade edilen açıklamalarda, davanın takipçisi olunacağı dile getirildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sabina Spielrein, Lou Andreas Salome, Pınar Gültek...

Bir Orta Çağ cadısı gibi varilde yakılıyorsak bu bizi öldüren katilin gölgesi değil de bizim bizatih...

Pınar Gültekin davasında gerekçeli karar: Tehdit e...

Pınar Gültekin cinayeti davasında katile haksız tahrik indirimiyle verilen 23 yıl hapis cezasının ge...

Kadınlar Pınar Gültekin cinayeti kararına öfkeli:...

Kadınlar, Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı’ya haksız tahrik indirimi verilmesi kararına te...