Depremzede bir kadın: Herkes kokuyor, herkes kaşınıyor, hasta olacağız!
Deprem bölgelerinde en ciddi sıkıntılardan biri de temizlik. Hijyen ürünlerine, sıcak bir suya ulaşmakta zorluk yaşayan vatandaşlar hasta olmaktan korkuyor. Maraş’tan depremzede bir kadın anlatıyor…

Maraş depremlerinin 10. günü. Devletin günler sonra ulaştığı deprem bölgelerinde depremzedeler yaralarını halkın gönderdiği yardımlarla sararken en büyük sorun ise temizlik. Suyun, elektriğin kısıtlı olduğu deprem bölgelerinde hijyen ürünlerine erişim, yıkanmak, temizlenmek, üzerini değiştirebilmek de çok zor. Ekmek ve Gül’e konuşan Maraşlı depremzede bir kadın yaşadıkları sorunları anlattı.

“Burada en çok zorlandığımız şey kişisel temizliğimiz. Banyo yapamıyoruz, diş fırçalayamıyoruz, gelen kıyafetler tozlu. Giydiğimizde vücudumuzuz her yeri kaşınıyor. Vücutlarımız, ellerimiz, yüzlerimiz yara olmak üzere. Tuvaletlerden akan su çok pis, çocuklarımız gidip saçlarını yıkıyor fakat bunun üzerine ya çok hasta olurlar ya da çok ciddi mikroplar kaparlar. Ben şu an kişisel temizliğimi yapamıyorum ve bu beni aşırı derecede rahatsız ediyor. Kaşınmaya başladım, ne yapacağımı bilmiyorum. Hasta oluyoruz. Yıkayamıyoruz, yıkasak da hijyenik bir ortam yok. Şu an herkes çok kötü kokuyor. Ayakları kokuyor, saçları kokuyor, herkes çok kötü durumda. Herkesin vücudu kokuyor, kaşınıyor. En çok zorlandığımız şey kişisel temizliğimiz. Yemede içmede hiçbir sıkıntımız yok. Ama temizlik açısından herkes mahvolmuş durumda. Şimdi kızlar saçlarını yıkamaya gittiler ama su soğuk, nasıl kurulanacaklar? O saçlar nasıl olacak bilmiyorum. Herkesin saçlarının içi yara olmuş, elleri ayakları mahvolmuş. Yıkayabilenler tuvaletlerde soğuk suyla yıkıyor ama yıkayamayanlar çok kötü bir şekilde kokuyor. Ben temizliğe önem veren biriydim, ailecek öyleydik. Şu an arabalarımızda yatıp kalkıyoruz. Çok zorlandığımız kişisel temizlik. 10 gündür banyo yok, diş fırçalayamıyoruz, saçlarımız, vücudumuz iğrenç durumda. En önemlisi özel bölge temizliği yapamıyoruz. O da bizi çok rahatsız ediyor. Titiz biri olmamdan dolayı bu da beni çok yıpratıyor. Çocuklarım tuvaletlerde soğuk suyla saçlarını yıkamaya başladı. Bu durumda ya hasta olurlar ya da mikrop kaparlar, çünkü burada sulara lağım suyu karıştı bu psikolojiden nasıl çıkarız bilmiyoruz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Maraş’ta depremden kurtulan bir yurttaş: TRT1’in y...

Maraş’ta depremden kurtulan 1 kadın TRT 1 yayınında konuşmak istediğini ancak yayını kestiklerini sö...

Bölge illerinde depremin 2.günü| Maraş'taki iki de...

Maraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler birçok ilde hissedildi, yıkıma ve can kay...

Depremde kadın olmak: Güvensizlik, hijyen sorunu,...

Bir gün içerisinde gerekli arama kurtarma malzemelerini toplayıp Antakya’ya yola çıktık. Antakya'da...