Antep’te, AFAD ekipleri polis eşliğinde çadırları boşaltıyor
Antep’te, devlet daha fazla çadır üretmek yerine çadır açığını depremden az etkilenen yerlerdeki insanları evlerine göndererek çözmeye çalışıyor.

Gaziantep merkezinde polis eşliğinde gelen AFAD ekipleri insanların çadırlardan çıkmalarını istiyor. Devlet daha fazla çadır üretmek yerine, çadır açığını depremden az etkilenen yerlerdeki insanları evlerine göndererek çözmeye çalışıyor.

Evlerinin az hasarlı olduğunu belirten bir aile, “Benim için sorun yok, ama evi ağır hasarlı olanlara da boşaltmaları söyleniyor onlar nasıl gidecek evlerine?” diye soruyor. Evlerinde hasar tespiti yapılıp yapılmadığını sorduğumuzda ise bazı evlerde henüz yapılmadığını öğreniyoruz. Aileler gelen yetkililerin kendilerine, “Kolonlarınıza bakın sorun yoksa geçip oturun” dediğini anlatıyor.

Çadırda kalan aileler, AFAD ile birlikte gelen polislerin, “Evlerinize gidin burada sorun yok, siz burada bedavaya kalıyorsunuz! Size bundan sonra çorba da yok” dediğini anlatıyor. Gidecek yerleri olmayan depremzedeler, evlerine geri gitmek konusunda ise endişeliler.

Kendisinde panik atak olduğunu belirten bir kadın, “Geceleri hâlâ titreyerek uyuyorum. Eşim gece beni uykumdan uyandırdı, benim titrediğimi görünce çok korkmuş. Deprem kâbuslarıma giriyor. Bu şartlarda ben evime nasıl gideyim? Burası soğuk, çok soğuk. Isınmak nedir unuttuk! Aklı başında olan insan bu havada dışarıda, çadırda kalır mı?” diyerek yaşadığı sıkıntıları anlattı. Yan çadırı göstererek, “Bak burada bir adam var, engelli çocuğuyla kalıyor. Çocuk durmuyor çadırın içinde, adamın durumu da iyi. Demek ki gidemiyor evine, bu çadıra mahkum kaldı!” dedi.

‘DAYANIKLI SAĞLAM BİNALAR YAPABİLECEK Mİ?’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremzedelere yaptığı bir yıl bekleyin çağrısını hatırlatan bir depremzede, “Yani bizdeki devlet işleyişi öyle bir şey ki, şimdi seçim arifesi, bu bir yıl içinde ne yapabilir? Gerçekten depreme dayanıklı sağlam binalar yapabilecek mi? Şimdi seçim öncesinde herkes büyük bir şekilde inşaat yapıyor. Ceza yiyor ama cezasının affedileceğini biliyor. Peki böyle bir sistemde biz neyi konuşacağız?” diyerek sitem etti.

‘SEN NASIL BİR DEVLETSİN Kİ HEMEN ÖĞRENCİNİN YURDUNA GÖZ DİKİYORSUN’

Üniversite öğrencisi okuttuğunu söyleyen bir kadın, eğitimin uzaktan olmasını eleştirdi. “Bu çocukların suçu ne? Eğitiminden geri kalacak. Eve geldi, ev ortamında, eğitimi uzaktan. Ev içinde o nasıl dersine çalışacak? Ne yapacak? Bu çocuğun psikolojisi gitti pandemide. Yani eğitimle ne alakası var? Şimdiye kadar olan tüm depremler eğitim yüzünden miydi? Sen okulu nasıl kapatıyorsun? Sen nasıl bir devletsin ki hemen öğrencinin yurduna göz dikiyorsun! Kaç kişilik zaten senin bir yurdun? Altı kişiyi bir odaya sığdırıyorsun. Ha depremzede ha yurtta kalan öğrenciler. 4-5 ay varken, çocuk KPSS’ye çalışıyorken, sen neden bu kadar insanın eğitimini geride bırakıyorsun?” diye konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Antep’in halini çadırlardan sor

"Düztepe semtine bağlı mahallelerde depremzedelerle, özellikle de her zaman en acı tabloyla karşı ka...

Antep'te depremin ardından yurttaşlar geceyi zor k...

‘Bu soğukta battaniye yardımı bile yapılmadı. Evden getirdik…’

Depremin 4. Günü | Kadınlar deprem bölgesinden akt...

Depremin 4. gününde Ekmek ve Gül olarak Adana, Antep, Adıyaman, Malatya, İskenderun, Diyarbakır’dan...