Kadını koruma kararının ihmali davasının gerekçesi açıklandı: İhmal katili cesaretlendirdi
Koruma kararına rağmen öldürülen Serpil Erfındık cinayetindeki ihmal nedeniyle kamu görevlilerine verilen cezanın gerekçesinde koruma kararının uygulanmamasının katili cesaretlendiği vurgulandı.

Buca’da Akademisyen Serpil Erfındık'ın, boşandığı erkek Vedat Atik tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü cinayette ihmali oldukları gerekçesiyle haklarında dava açılan 2 kamu görevlisi ile ilgili verilen kararın gerekçesi açıklandı.

Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli haberine göre, gerekçede koruma kararıyla ilgili hiçbir işlem yapılmaması şeklinde bir ihmal olduğu vurgulanarak katilin cesaretlenmesine sebep olarak bir mağduriyet doğurduğu kabul edilerek görevi ihmal suçunun oluşturduğu vurgulandı.

İzmir’de, 15 Aralık 2013 tarihinde Buca ilçesi Kaynaklar Mahallesi'nde Vedat Atik, boşandığı erkek koruma kararı olmasına rağmen Akademisyen Serpil Erfındık'ın evine gitti. Burada Vedat Atik, Erfındık’ı 6 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Cinayetin ardından yaklaşık 1 hafta arkadaşının evinde saklanan Atik, teslim oldu. Gözaltına alınan Atik, tutuklandı.

Atik hakkında İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yargılanan Atik, 'iyi hal ve pişmanlık' indirimleriyle 'kasten öldürme', 'hırsızlık', 'hakaret ve tehdit' suçlarından 28 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı. Erfındık'ın ailesinin avukatlarının itirazları üzerine dosyayı görüşen Yargıtay, 2018 yılında kararı onadı.

ANAYASA MAHKEMESİ SORUŞTURMA AÇILMASINA HÜKMETTİ

Geride kalan süreçte ailenin avukatları, Erfındık'ın öldürülmeden önce eski eşi Atik hakkındaki şikayetlerine rağmen, korunması için yeterli tedbir alınmadığı gerekçesiyle polis ve jandarma görevlileri ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunulan memurlar hakkında İzmir Valiliği'nin soruşturma izni vermemesi üzerine savcılık takipsizlik kararı verdi. Bu karar üzerine avukatlar bu kez Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi geçen yıl 29 Eylül'de memurların Erfındık'ın ölümünde sorumlu olduklarına karar verilip, kapatılan soruşturmanın tekrar açılmasına hükmetti. Bu kararın ardından dönemin İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü olan Z.Y., görevli polis memurları A.İ.Ö., G.İ., G.B., R.K.S., ilçe jandarma komutanlığında görevli astsubay İ.Ö. ve Genel İdari Hizmetler memurları M.F.O. ile S.S. hakkında 'görevi ihmal' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Savcı, Serpil Erfındık'ın boşandığı eşi Atik tarafından hakaret ve tehdit edilmesi olayları hakkında can güvenliği formlarını hazırlayan, tebliğ eden, tedbir kararlarının uygulanmasından sorumlu olan polis memurları A.İ.Ö., G.İ., G.B., R.K.S., genel idari hizmetler memurları S.S. ve M.F.O.'nün tüm tedbir kararlarını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne tebliğ ettiğini, bu duruma rağmen gerekli tedbir kararlarını almayan İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Z.Y.'nin ve etkin ve pratik önlem almayan İ.Ö.'nün görevlerini ihmal ederek Serpil Erfındık'ı yaşama hakkını koruyamadıklarını belirtti. İddianame 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

“ETKİN ÖNLEMLER ALMADILAR”

Hazırlanan iddianamede, şüphelilerin etkin ve pratik önlemler almayarak, genç kadının yaşam hakkını koruyamadıkları gerekçesiyle cezalandırılması istendi. Davaya bakan mahkeme, 22 Mart 2024 tarihinde, sanık Zafer Y. ve Ramazan K.S.’ye “görev ihmal” suçundan, iyi hal indirimi yaparak 7 ay 15 gün hapis cezası verdi.  Mahkeme, genç kadın hakkında verilen tedbir kararlarına ilişkin süreçlerde görev yaptıkları tespit edilen, 6 kamu görevlisi için de beraat kararına hükmetti.

“KORUMA KARARINI UYGULAMALIYDI”

Gerekçeli karara göre, 21 Haziran 2013 tarihinde, sanık Vedat Atik, Serpil Erfındık’ı ölümle tehdit etti. Genç kadın Şehit Coşkun Erçin Polis Merkezi’ne başvurarak şikâyette bulundu. Bu şikâyetle ilgili olarak İzmir 15. Aile Mahkemesi 25 Haziran 2023 tarihinde koruma kararı verdi. Mahkeme kararının yerine getirilmesi için Cumhuriyet başsavcılığına gönderdi. Savcılık da “kararın uygulanması takibi, denetlenmesi” için ilgili kararı polis merkezine iletti. Ancak “buna ilişkin hiçbir işlem yapılmaması şeklinde bir ihmal olduğu ve bunun sorumluluğunda, polis merkezi amirliğinde görevli amir statüsündeki sanık Ramazan K.S. olduğu” belirtildi. Gerekçeli kararda, sanık komiser yönünde “bu ihmal oluşturan davranışın fail Vedat Atik’in devletin gücünü ve kuvvetini, kararlılığını yeteri kadar görüp anlamamasına ve cesaretlenmesine sebep olarak bir mağduriyet doğurduğu da kabul edilerek görevi ihmal suçunun oluşturduğu değerlendirilmiş, bu anlamda Ramazan K.S.’nin mahkûmiyetine karar vermek gerekmiştir” denildi.

“OLAYIN VAHAMETİNİ ANLAMALIYDI”

Gerekçeli kararda dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü  Zafer Y. yönünden yapılan değerlendirmede ise, Serpil Erfındık’ın toplamda 5 ay içerisinde 3 kez şiddete maruz kaldığının ve öldürüleceğini söylediği evrakların Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) sırayla ve zamanlı bir şekilde geldiği hatırlatılarak, özetle şöyle denildi:“Serpil Erfındık’ın ŞÖNİM’e müracaatı olmadığı gerekçesiyle memurların 3 kez üst üste yapılan eylemin kendi içlerinde değerlendirmesini yapmak, vahim özelliğini anlamak ve buna göre tedbir alma konusunda yasal görevlerini yerine getirmek zorunda olmalarına rağmen sırf müracaat olmadığı için bu görevlerini yapmadıkları için ihmal oluşturan eylemlere sebebiyet verdiği anlaşılmıştır. Önleyici tedbir almayarak, dosyadaki tüm şikâyet ve sonrası yapılan işlemlerde kuruma düşen görev sebebiyle ihmal suçunu işlediği kabul edilmiştir... İhmal olarak belirtilen yapılmayan işlemlerin Vedat Atik’in devletin koruyuculuk görevinde kararlılığını, korkutuculuğunu ve gücünü hissetmesinde engel olan, ona cesaret verecek nitelikte seri şekilde gerçekleşen ihmali davranışlar olmaları sebebiyle suç oluşturduğu kabul edilmiştir.”

KCDP: SERPİL ERFINDIK DAVASI EMSAL OLACAK

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu,(KCDP) Serpil Erfındık cinayetinde ihmali olan kamu görevlilerine açılan “görevi ihmal” davasında çıkan karar ile ilgili yaptığı açıklamada kararın emsal olacağı belirtilerek artık yetkililerin sorumluluktan kaçamayacağı vurgulanmıştı.

Açıklamada Serpil Erfındık cinayetinde ihmali olan kamu görevlilerine açılan “görevi ihmal” davasının Anayasa Mahkemesi’nin bir kadın cinayeti davasında kamu görevlilerinin ihmali nedeniyle yargılanmasına karar verdiği ilk dava olduğu ve bu davanın emsal olacağının altı çizilerek “Tüm sanıkların cezalandırılması gerekirken cezalandırılmasa da, kurumların yetkili kişileri cezalandırılmıştır. Tüm sanıkların cezalandırılması için de itiraz yoluna başvuracağız, gelişmeleri paylaşacağız. Yine de bu kararı emsal niteliğinde görüyoruz” denilmişti.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Katledilen Sevilay Karlı'nın davasında ilk duruşma...

Kendisini tehdit ettiğine dair başvurduğu mahkemenin takipsizlik kararı verdiği eski eşi tarafından...

Bir kadın cinayetinin anatomisi | ‘Ölüm fermanı’ c...

Hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı, boşandığı erkek tarafından öldürülen Sevilay Karlı’nın ısrar...

Boşanma davasından bir gün önce, uzaklaştırma kara...

Afyon'da bir kadın, annesi, babası ve anneannesi boşanmak üzere olduğu ve hakkında iki uzaklaştırma...