Bir kadın cinayetinin anatomisi | ‘Ölüm fermanı’ cinayetten sonra geldi
Hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı, boşandığı erkek tarafından öldürülen Sevilay Karlı’nın ısrarlı takip şikayetine verilen “Kovuşturmaya yer yoktur” kararı, öldürüldükten sonra tebliğ edildi.

İstanbul Pendik’teki Esenyalı Köprüsü’nde 26 Şubat’ta işe giderken boşandığı erkek tarafından 11 yerinden bıçaklanarak öldürülen Sevilay Karlı, can güvenliği olmadığına dair uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Ancak katil Ümit Karlı, Sevilay’a attığı mesajlarda işe giderken onu öldüreceğini söylemesine rağmen Sevilay’ın şikayeti ciddiye alınmadı. Sevilay 9 Ocak’ta yaptığı şikayette, “En son bu şekilde karşıma çıkması da 12 Kasın 2023 tarihinde sabah 06.30 sıralarında olmuştur. Bu görüşmeye ilişkin ses kayıtları dilekçemin ekindeki flash bellekte mevcuttur” ifadeleriyle delil olarak ses kaydı sunduğunu ifade etmişti.

DEVLET KADINA DEĞİL ‘ŞÜPHELİYE’ İNANMIŞ

Devlet tarafından korunmayan Sevilay’ın, faili Ümit Karlı hakkında yaptığı şikayete, sanığın suçu kabul etmemesi gerekçe gösterilerek 15 Şubat’ta “Kovuşturmaya yer yoktur” kararı verilmiş. Bu karar Sevilay öldürüldükten sonra 15 Mart'ta tebliğ edildi.

15 Şubat tarihli savcılık kararında şu ifadelere yer veriliyor: “Şüphelinin çocuklarını müştekiye göstermediği, ayrıca şüphelinin müştekinin sabahları işe gittiği sırada karşısına çıkarak müştekiyi huzursuz ettiği iddialarına ilişkin olarak şikayet üzerine cumhuriyet başsavcılığımızca soruşturmaya başlanılmışsa da

Şikayete konu ‘Çocuğun kaçırılması/alıkonulması’ suçunun oluşması için ‘Velayet yetkisi elinden alınmış anne veya baba ya da üçüncü derece dahil kan hısmının 16 yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir ya da tehdit kullanmaksızın kaçırması ya da alıkoyması’ gerektiği, bu bilgiler ışığında somut olayda velayet yetkisi şüphelide bulunduğundan atılı suçun yasal unsurları itibarıyla oluşmadığı,

Şüphelinin alınan beyanında üzerine atılı ısrarlı takip suçunu kabul etmediği, toplanan delil, bilgi ve belgelerden soyut iddia dışında tarafsız tanık beyanı, kamera kaydı vb. somut ve inandırıcı delil elde edilemediği, şüphelinin üzerine atılı ısrarlı takip suçunu işlediğine yönelik hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek nitelikte ve yeterlilikte şüphe oluşturacak delil bulunmadığı anlaşılmakla şüpheli hakkında kamu adına ‘kovuşturma yapılmasına yer olmadığına.’ (...) karar verildi.”


AYM: ÖNLEM ALINMAMASI YAŞAM HAKKININ İHLALİDİR

Sevilay Karlı’nın şikayetine rağmen talebinin reddedilmesi, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Serpil Erfındık kararını akıllara getirdi. 2021 yılında Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında boşandığı erkek tarafından hakkındaki önleyici tedbir kararının sona erdiği gün katledilen ve bu süreçte koruma talebi reddedilen Akademisyen Serpil Erfındık’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM, koruyucu ve önleyici tedbirlerin polis ve jandarma tarafından etkin olarak uygulanmaması sonucunda Erfındık’ın katledildiğini belirterek, görevlerini ihmal eden polislerin ve jandarmaların yargılanmasını istemişti.

60 GÜNDE 67 KADIN CİNAYETİ
Kadınların hakları iktidar tarafından bir bir hedefe konurken kadına yönelik şiddet de artıyor. Kadınlar ellerinde uzaklaştırma kararları ile öldürülüyor. Şikayetçi olmalarına rağmen faillere dönük cezasızlık politikası nedeniyle ölüm-kalım savaşı veriyorlar.
2023 yılında 28 kadın koruma kararlarına rağmen öldürüldü. 2023 yılında öldürülen 291 kadının ise tedbir kararı durumu tespit edilemedi. 2024’ün ilk iki ayında 67 kadın cinayeti, 38 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.

Kapak fotoğrafı: Ekmek ve Gül
Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller bitmiyor...

Ayşe Tuba Arslan’ın dosyalarının uzlaştırma bürosuna taşındığını belirten CHP Milletvekili Çakırözer...

AYM kadın cinayetinde ihmali olan devlet görevlile...

AYM, Serpil Erfındık’ın boşandığı Vedat Atik tarafından katledilmesini önlemeyen ve yeterli koruyucu...

108 başvurudan 59'unda kolluk görev ihmali

Mor Çatı’nın kadınların adalete erişimiyle ilgili raporuna göre kolluk birimleri görevini yapmıyor....