CHP’li Emir: Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek MEB’in 4 yıllık planında da yok
CHP’li Murat Emir geçen yıl yarım dönem okul öncesi çocuklar için uygulanan ve sessiz sedasız kaldırılan 1 öğün ücretsiz yemek uygulamasının MEB'in 4 yıllık planında da yer almadığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığının geçtiğimiz yıl seçim öncesi başlattığı sadece bir dönem sürdürdüğü okullardaki ücretsiz yemek uygulamasını sessiz sedasız kaldırdığını hatırlatan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, bakanlığın dört yıllık planında da ücretsiz yemek uygulamasına yer vermediğini açıkladı.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Ekmek ve Gül’ün başlattığı ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilsin’ kampanyası kadınların ve velilerin mücadelesiyle ülke geneline yayılınca adım atmak zorunda kalmıştı. MEB, şubat 2023’ten itibaren okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararını sadece yarı dönem sürdürmüştü. MEB, yeni eğitim öğretim yılında okul öncesinde henüz Bakanlığın okullara gönderdiği yazıyla 1 öğün ücretsiz yemeği kesmişti.

Milli Eğitim Bakanlığının 2024-2028 Stratejik Planı’na ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, geçtiğimiz yıl sadece bir dönem uygulanan ancak daha sonra sessiz sedasız kaldırılan, okullardaki ücretsiz yemek uygulamasının dört yıl boyunca düşünülmediğini söyledi. Bakanlığın uygulamasını Meclis gündemine taşıyan Emir, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.

“Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim öğretim yılında sadece 1 dönem verdiği ücretsiz yemek uygulamasını sessiz sedasız kaldırdı” diyen Emir, “Ekonomideki kötü gidişat ve artan hayat pahalılığı gelir içerisinde gıdaya ayrılan miktarı sürekli düşürüyor. Özellikle 5 yaşa kadar olan süreçte ve gelişme çağındaki çocuklarda yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemli ancak Milli Eğitim Bakanlığı, elindeki kaynakları çocukların yararına kullanmak yerine cemaatlere aktarmayı tercih ediyor” açıklamasında bulundu.

'VERİLEN SÖZLER UNUTULDU'

Emir; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ‘2023-2028 Eylem Planı’ ile ‘2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programını hatırlattı. Bu planlarda okul öncesi eğitimde ücretsiz beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılacağı ve esnek uygulamaların geliştirileceğinin yazdığını hatırlatan Emir, şöyle devam etti: “Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı ‘2019-2023 Stratejik Planı’nda ‘Erken çocukluk eğitimde şartları elverişsiz gruplarda eğitimin niteliği artırılacaktır’ denmişti. 2023 yılında MEB tarafından yayınlanan yeni eğitim yılı tedbirleriyle ilgili genelgesinde de ‘sağlıklı beslenme’ için çalışmalar yürütüleceği ifadeleri yer almıştı. Ancak verilen sözler yine unutuldu.”

'SAĞLIKSIZ NESİLLER YETİŞTİRİLİYOR'

Giderek derinleşen yoksullukla mücadele edilmediğini ve çocukların okula aç gittiğini ifade eden Emir, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Sefalet endeksinde dünya genelinde Türkiye 10. Sırada. Yetersiz beslenme ilerleyen dönemde çocuklarda; bodurluk, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi hastalıklar açısından tetikleyici olacak. Bugünden yarına sağlıksız nesiller yetiştiriliyor. İnsanlar açlık sınırının altında, bir yaşam sürerken beslenmeye yeterli kaynak ayıramıyor. Okullarda verilecek ücretsiz bir öğün uygulamasının okul öncesi eğitimden başlanarak ilk ve ortaöğretimde de yaygınlaştırılması elzem ve son derece önemli iken Bakanlık, hiçbir gerekçe göstermeden tamamen kaldırıyor. STK diye adlandırdıkları cemaatlerle ücretli iş birliklerine devam edileceğini Meclis kürsüsünden haykıran Milli Eğitim Bakanı, çocukların ücretsiz bir öğününe kaynak ayırmıyor. Bunlar sosyal devlet olmayı yalnızca cemaate kaynak akıtmaktan ibaret sanıyor.” 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek Hakkımızdan Vazgeçmiyo...

Eğitimin her kademesinde okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek için kadınlar, emekçiler, gençler sos...

MEB ‘Zengin aileler bir öğün yemek istemiyor’ dedi...

Bir öğün ücretsiz yemek davasında MEB, yemekleri depolayamayacaklarına ve yüksek gelirli ailelerin o...

#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek davasında MEB’den ikin...

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için Ankara Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğin...