AYM kadın cinayetinde ihmali olan devlet görevlilerinin yargılanmasına karar verdi
AYM, Serpil Erfındık’ın boşandığı Vedat Atik tarafından katledilmesini önlemeyen ve yeterli koruyucu tedbir almayan devlet görevlileri hakkında yargılanmaları yönünde karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2013 yılında boşandığı erkek tarafından hakkındaki önleyici tedbir kararının sona erdiği gün katledilen ve bu süreçte koruma talebi reddedilen akademisyen Serpil Erfındık’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, koruyucu ve önleyici tedbirlerin polis ve jandarma tarafından etkin olarak uygulanmaması sonucunda Erfındık’ın katledildiğini belirterek, görevlerini ihmal eden polislerin ve jandarmaların yargılanmasını istedi.

 KARAR FAİLE TEBLİĞ EDİLMEDİ

Önleyici tedbir kararına uymayan Vedat Atik hakkında ikinci bir karar çıkarılarak, “Serpil Erfındık’a yönelik her türlü şiddet, şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması”nın yanında Erfındık’a ve işyerine 100 metreden daha fazla yaklaşamaması, iletişim araçları ile rahatsız etmemesi kararı verildi. Mahkeme, 6284 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinde yer alan koruyucu tedbirlerin alınmasına ise yer olmadığına karar verdi. Fakat karar sanığa tebliğ edilmedi.

ÖNLEM ALINMADI

Tedbir kararlarına uymayan, taciz ve tehditlerini sürdüren sanığı savcılık serbest bırakırken, sanık hakkında açılan davanın duruşmalarına da katılmadı. Erfındık duruşmada “hayatından endişe ettiğini, koruma kararlarının sanık tarafından ihlal edildiğini, müşterek çocukla ilişkinin sonlandırılması gerektiğini” söylemesine rağmen önlem alınmadı.

ERFINDIK ŞİKAYET ETTİ, SAVCI İŞLEM YAPMADI

Erfındık, daha sonra İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi aracılığıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet dilekçesini sundu. Ancak Savcılık işlem yapmayarak Serpil’in katledilmesinin önünü açtı.

TEDBİRİN SONA ERDİĞİ GÜN KATLEDİLDİ

 Tedbir kararının sona erdiği gün olan 15 Aralık 201’te oğlunu görme bahanesiyle Erfındık’ın evine giden sanık burada Erfındık’ı katletti.

İYİ HAL İNDİRİMİ

Sanığa katliam davasında tedbir kararlarına uymaması ağırlaştırıcı sebep olarak olarak görülmezken, “iyi hal ve pişmanlık” indirimi uygulandı. Sanık hakkında verilen müebbet hapis cezası 28 yıl 5 ay 7 güne düşürüldü.

İzmir Valiliği devlet görevlileri hakkında soruşturma izni vermezken dosya AYM’ye taşındı. AYM, önceki gün verdiği kararda, devletin Erfındık’ı korumayarak yaşam hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

AYM: DEVLET SORUMLU

Mahkeme, kadına yönelik şiddete ilişkin koruyucu ve önleyici tedbirlerin devlet görevlilerinin ihmali ile etkin olarak uygulanmaması sonucunda meydana geldiğini belirterek, haklarında soruşturma açılması yönünde karar verdi. AYM, kararın gerekçesini önümüzdeki aylarda açıklayacak. Savcılık, gerekçeli kararın eline ulaşmasının ardından polisler ve jandarma hakkında kapattığı soruşturmayı yeniden açmak zorunda kalacak.

NE OLMUŞTU?
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim görevlisi olan Serpil Erfındık, evli olduğu Vedat Atik’in şiddetine maruz kalması sonucunda boşandı. Serpil, boşandıktan sonra taciz ve tehditlerini sürdüren fail hakkında tedbir başvurusunda bulunurken, mahkeme bir ay önleyici tedbir kararı vererek koruyucu tedbir taleplerini reddetti.

Haber: Jinnews

İlgili haberler
Nevin Yıldırım için AYM'ye başvuru

Kendisine sistematik olarak tecavüz eden erkeği öldüren ve müebbet hapis cezasına çarptırılan Nevin...

AYM’den 6284 sayılı kanun ile ilgili karar: Aileni...

Anayasa Mahkemesi, 6284 sayılı Kanun'un bir maddesi ile eşe ve kardeşe karşı basit yaralama suçları...

AYM’den ‘kürtaj’ kararı: İstismar mağduruna 100 bi...

AYM çocuk yaşında cinsel istismara maruz kalan kadının kürtaj talebinin engellenmesi davasında ‘kişi...