Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın "Kadınların Adalete Erişimi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yasalarının Uygulanmasında Baro Adli Yardım Bürolarının Rolü" raporunu yayımladı.
Şiddete maruz bırakılan kadınların çoğunlukla ilk başvurdukları kurumun kolluk birimleri olduğu aktarılan raporda, 2020 yılında Mor Çatı’ya ilk defa başvuran kadınların hizmet aldıkları kurumlara ilişkin 326 kaydın 108’i kadınların kolluktan aldıkları desteklerle ilgili olduğu belirtildi. Kadınların anlatımlarına yer verilen raporda, kolluk birimlerine yapılan 108 başvurudan 59’unda kolluk görev ihmali ve kötü uygulamalar yaptı.
Mor Çatı’ya başvuran 209 kadından 38’inin ŞÖNİM’e de başvurduğuna dikkat çekilen raporda, burada kadınlara yanlış ve eksik bilgiler verilip görev ihmallerinin yapıldığı aktarıldı.
Bazı baroların adli yardım birimlerine 2019 yılında başvuran kadın sayısına dair bilgi verilen raporda, veriler şöyle:
♦ İzmir Barosu: Başvurucusu kadın olan, aile hukukuna ilişkin 3 bin 841 davaya atama yapıldı.
♦ Bursa Barosu: Adli yardım birimine başvuran kadın sayısı bin 608.
♦ Nevşehir Barosu: 137 kadın adli yardım bürosuna başvurdu.
♦ Balıkesir Barosu: Bin 13 kişi adli yardım bürosuna başvurdu.
♦ İstanbul Barosu: Kadınlar tarafından yapılan başvuru sayısı 12 bin 101.
Evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakılan bir kadının yaşadıkları ise raporda şöyle anlatıldı: “1 Haziran 2020 tarihinde Mor Çatı’ya ulaşan bir kadın kocasının şiddet uygulaması üzerine polis çağırdığını, polisin gelip herkesi karakola götürüp ifadelerini aldıktan sonra çocuğu ile birlikte kendisini evine bıraktığını ve polisin kendisine koruma kararının bir hafta sonra geleceğini söylediğini aktardı. Polisin kadına koruma kararı hakkında yanlış bilgi verdiği görüldü. Kadın, bu olayın ardından kocasının serbest bırakıldığını ve sabah eve geldiğini, eve geldiği andan itibaren şiddet uygulamaya devam ettiğini ve kadını yaralayarak dizinden aşağısının alçıya alınmasına neden olduğunu paylaştı. Kadın, darp raporuyla bir hafta sonra tekrar karakola gittiğinde polisin savcıyla yaptığı konuşmayı duyduğunu ve polisin savcıya 'Savcı bey bu kadın iki kez geldi ve ayağını alçıya almışlar, adamı ne yapalım?' diye sormasına karşılık savcının 'Adamı alın karakola, ifadesini alın, bağırıp gözünü korkutun. Tekrar yaparsan seni alırız deyin ve bırakın' dediğine tanık olduğunu paylaştı.”
Mor Çatı’ya başvuran 45 kadından 10’unun aldıkları kararların süresi bilinmediğine değinilen rapora göre 35 kadından 7’sine 6 aylık tedbir kararı verildi. 3 kadına 4 ay, 5 kadına 3 ay ve 5 kadına 2 aylık tedbir kararları verildi. 14 kadına 1 ay, 1 kadına 10 gün süreli tedbir kararı verildi. 1 ay süreyle verilen kararlar 1’er aylık sürelerle uzatıldı.
Adalet Bakanlığı’nın tedbir kararlarına uymayan 5 bin 748 kişi hakkında 6 bin 151 zorlama hapsi kararı verildiğine yönelik açıklaması hatırlatılan raporda, bu sayıya rağmen kolluğun gerekli işlemleri yaparak ihlal tespitinde bulunmadığı ya da tedbir kararlarının şiddet uygulayana tebliğ edilemediği gibi bu nedenlerle de zorlama hapsinin uygulanamadığı görüldüğünün altı çizildi.
GÜVENSİZLİK YAŞIYORLAR
Rapora göre geçen yıl Mor Çatı’dan destek alan 5 kadın, tedbir kararlarının ihlali ile karşı karşıya kaldığını ancak şiddet uygulayanlara zorlama hapsi uygulanmadığını aktardı. Ayrıca kadınlar, daha önce aldıkları uzaklaştırma kararları şiddet uygulayan tarafından ihlal edildiğinde caydırıcı hiçbir işlem yapılmadığı için yeniden uzaklaştırma kararı almak için başvuruda bulunurken kararın uygulanıp uygulanmayacağına dair güvensizlik yaşadı.
Kaynak: BirGün
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Şiddetten gözaltına alınıp serbest bırakılan erkek...
Daha önce Ceylan G. adlı bir kadını şiddete maruz bırakan Nazir İ. serbest bırakıldıktan sonra Ceyla...
Soylu şiddet karşısında kolluk kuvvetlerinin ihmal...
Soylu: "Bir kadın gidecek polise 'Ben sıkıntıdayım, yardım et' diyecek, polis ona 'Git müracaat et'...
Ayşe Tuba Arslan’ı ölüme götüren ihmaller bitmiyor...
Ayşe Tuba Arslan’ın dosyalarının uzlaştırma bürosuna taşındığını belirten CHP Milletvekili Çakırözer...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.