21 Şubat'ta çocukların ücretsiz ve sağlıklı beslenme hakkını birlikte savunalım!
Ekmek ve Gül olarak çağrısını yaptığımız bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek kampanyası için Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin MEB'e açtığı davanın duruşması 21 Şubat'ta gerçekleşecek.

Ekmek ve Gül olarak yaptığımız çağrıyla tartışmaya açılan, okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi için MEB’e açılan davanın duruşma tarihi belli oldu. 21 Şubat saat 15:00’da Ankara 3. İdare Mahkemesinde görülecek duruşma için Mamak'ta Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği ile birlikte bir basın toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıda basın metnini, Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı okudu. 

'DEVLETİN ÇOCUKLARA YEMEK SAĞLAMA SORUMLULUĞUNU HATIRLATIYORUZ'

"Bugün Ekmek ve Gül’ün çağrısı ile ülkenin dört bir yanında okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek sağlanması için aylardır mücadele eden kadınlar adına bu basın toplantısını gerçekleştiriyoruz. Devletin çocuklara yemek sağlama sorumluluğunu hatırlatan, bunun için 100 binlerce imza toplayan kadınlar adına buradayız."

KAPI KAPI DOLAŞARAK BU SESİ BÜYÜTTÜK

"Türkiye’nin her yerinde sendikaların, kadın derneklerinin, kitle örgütlerinin, Ekmek ve Gül gruplarının örgütlediği bu kampanya kapsamında çocuk hak örgütleri, kitle örgütleri ve kadın derneklerinin yer aldığı 46 örgüt “beslenme çocuğun insan hakkıdır” açıklaması yaptılar. Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talep ettiler. Pek çok kişi tarafından bu talep sahiplenildi. Ülkenin dört bir yanında toplanan imzalar 2022 ve 2023 yılları içerisinde Milli Eğitim Bakanlığına ulaştırıldı, hatta Mecliste bizzat elden bile teslim edildi.

Bizler de Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği olarak Mamak’ta, Ekmek ve Gül’ün 2022 Eylül ayında başlattığı bu kampanyayı büyütmek için çalışmalar yaptık. İmza kampanyası ile başlattığımız bu süreç özellikle velilerin ve kadınların yoğun katılımıyla devam etti. Okul önlerinde yaptığımız açıklamalar, röportajlar ile sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu kampanyanın çıkardığı ses Milli Eğitim Bakanlığına da ulaştı, Meclise de ulaştı. Kadınlar kapı kapı dolaşıp bu sesi büyüttü."

'ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI BESLENME HAKKI YEREL YÖNETİMLERİN DE SORUMLULUĞUNDADIR'

"TÜİK bu yıl ilk kez çocuk yoksulluk ve yaşam verileri açıkladı. Türkiye’de 0-17 yaş arası 9.4 milyon çocuk yani her iki çocuktan biri yetersiz besleniyor. Sağlıklı, doyurucu gıdaya erişim çocukların ailelerinin imkanlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkıdır ve devlet bu hakkın gereğini yerine getirmekle yükümlüdür.

Çocukların sağlıklı beslenme hakkı aynı zamanda yerel yönetimlerin de sorumluluğu altında. Biz topladığımız imzaları Mamak Belediyesine iletip belediyeden bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyasına destek talep etmek için görüşmeler yapmayı talep etsek de bu talebimiz sürekli geri çevrildi. Sosyal yardım desteği alan ailelerin çocuklarına kantin desteği sağlanması gibi kısmi kazanımların ortaya çıkmasını sağlayabildik ancak çocukların ailelerinin imkanlarına bağlı olmadan okullarda sağlıklı ücretsiz bir öğün yemek yeme hakkı vardır ve 'yoksul çocuk', 'yoksul olmayan çocuk' gibi bir ayrım gözetilemez."

MEB ÜCRETSİZ YEMEĞİ HALEN PLANLARI ARASINA ALMIYOR

"Bu kampanya ile birlikte yükselen sese Milli Eğitim Bakanlığı kulaklarını tıkayamadı ve 2022-2023 eğitim öğretim yılının 2. döneminde okul öncesi eğitimde tüm Türkiye’de ücretsiz yemek uygulamasına başlayacağını duyurdu fakat uygulama yalnızca bir eğitim dönemi sürdü. Uygulamanın eğitimin tüm kademelerine yayılması gerekirken yeni eğitim öğretim yılında sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldı ve deprem bölgesi ile sınırlı tutuldu. Bizler, bu süreçten sonra da Türkiye’nin dört bir yanında çocukların bu hakkına yönelik talebimizi örgütlemekten vazgeçmedik. Çocukların eğitime erişimini garanti altına alması gereken, çocukların güvenliğini, sağlığını gözetmesi gereken Milli Eğitim Bakanlığı, çocuklar okullarda açlıktan baş ağrısıyla ders dinleyemez haldeyken bir öğün ücretsiz yemek vermeyi hâlâ planları arasına almıyor."

ÇOCUKLAR ARTIK GIDAYA ULAŞAMIYORLAR

"Artan enflasyonla ağırlaşan geçim sıkıntısı ile çocukların sağlıklı gıdaya erişimi gittikçe zorlaşıyor. Bir tost bir ayranın 50 lira olduğu okul kantinlerinde çocukların bırakın sağlıklı ve doyurucu besine ulaşması, herhangi bir gıdaya ulaşması mümkün değil. Her gün çocuğunun beslenme çantasına ne yemek koyacağını düşünen ailelerin, gıda enflasyonu ortadayken o çantaları doyurucu besinler ile doldurma imkanları yok.

2024 Bütçe görüşmelerinde de tıpkı geçtiğimiz yıllardaki görüşmelerde olduğu gibi çocukların en temel hakkı olan ücretsiz ve sağlıklı bir öğün beslenme hakkına yine yer verilmedi. Çocuklarımızın bugününde de ve geleceğinde de son derece önemli olan, çocukların sağlıklı gelişimi, eğitime erişimi için kritik olan beslenme hakkını hayata geçirmek eğitimin her kademesinde ücretsiz ve sağlıklı bir öğün yemek verilmesi tüm devlet kurumlarının, yerel yönetimlerin sorumluluğu altında. Bu kurumları harekete geçirecek, onları zorlayacak bir mücadele son derece önemli."

21 ŞUBAT'TA HEP BİRLİKTE TALEBİMİZİ YİNELEYELİM

"Derneğimizin Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığına açtığı davanın duruşma tarihi verildi. 21 Şubat Çarşamba Günü saat 15:00’da Ankara 3. İdare Mahkemesinde görülecek.

21 Şubat Çarşamba günü Ankara 3. İdare Mahkemesine, Ankara’daki kadınları, velileri, işçileri, emekçileri, öğretmenleri, kadın örgütlerini, kadın derneklerini, veli derneklerini, sendikaları, meslek odalarını duruşmayı takip etmeye çağırıyoruz.

Ülkenin dört bir yanında da bu duruşmanın görüleceği 21 Şubat gününü çocuklarımızın yoksulluğa terk edilmesine, kadınların geceleri fırın fırın çocukları için bayat ekmek toplamak zorunda kalmasına, çocukların okullarda açlıktan bayılmasına, sağlıklı beslenemediği için çocukların bodurluk yaşamasına, kız çocuklarının eğitimden koparılmasına karşı ses çıkarttığımız, 'Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı' dediğimiz bir gün haline getirmeye çağırıyoruz. Bu günü kendi şehirlerimizde, kendi mahallelerimizde, kendi okullarımızda bu hakkı talep etmek üzere tüm meslek odalarını, sendikaları, kadınları, velileri, kadın derneklerini sokağa çıkmaya, ses çıkarmaya çağırıyoruz."

'BU TALEP TÜM VELİLERİN TALEBİDİR'
Dava sürecine dair bilgi veren Avukat İlke Işık ise basın toplantısında aldığı sözde,” Böylesine önemli bir talebe dair bir yıl bekleterek tarih verilmesi kabul edilmez. Bu talep tüm ülkedeki kadın ve velilerin talebidir. Dernekteki kadınların talebi çocuklara ücretsiz yemeğin verilmesi talebidir. Bu yüzden dernek başkanımızın talebi, bizim de talebimizdir. Çocuklara ücretsiz yemeği verin, aksi bir kararı kabul etmiyoruz. Biz de başta baromuza tüm derneklere, hak örgütlerine çağrı yapıyoruz” dedi.

Fotoğraf: Kübra Kırımlı/ Evrensel

İlgili haberler
#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek Hakkımızdan Vazgeçmiyo...

Eğitimin her kademesinde okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek için kadınlar, emekçiler, gençler sos...

MEB’in 4 yıllık planında 1 öğün ücretsiz yemek yok

Milli Eğitim Bakanlığının 2024-2028 stratejik planında, okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz ve sağlı...

Bu dava tüm kadınların davası | 1 öğün ücretsiz ve...

Dergimizin çağrısıyla örgütlenen 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek kampanyası için kadınlar mücadele...