MEB’in 4 yıllık planında 1 öğün ücretsiz yemek yok
Milli Eğitim Bakanlığının 2024-2028 stratejik planında, okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi yer almıyor.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 2024-2028 stratejik planında, okullarda çocuklara 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi yer almıyor. Türkiye'nin dört bir yanında kadınların topladığı binlerce imzaya, yapılan yüzlerce çağrıya rağmen MEB, çocuk açlığını çözmek için somut bir adım atmamakta diretiyor, her 4 çocuktan 1'inin okula aç gittiği gerçeğine gözlerini kapatıyor.

İktidar bütçenin ‘aslan payını’ eğitime ayırdığını iddia ederken MEB’den genel bütçeden eğitime ayrılan pay yetersiz itirafı geldi. Eğitime yönelik cari ve yatırım ödeneklerinin artırılması gerektiği dile getirilerek “Genel bütçe kapsamında mali kısıtlar var” denildi.

OKULLAR DEPREM RİSKİ TAŞIYOR

Planda ilkokul ve ortaokulda öğrenci sayısı 30’un üzerinde olan şube oranının yüzde 23 olduğu ortaya konuldu. Ülke genelinde 70 bini aşkın okul binası bulunurken deprem incelemesi yapılan okul binası sayısının 7 bin civarı olduğu ortaya çıktı. Güçlendirilip/yıkılıp yapılan okul binası sayısı ise 4 bin 230 olarak açıklanırken “Var olan eğitim binalarının bir kısmı deprem riski taşıyor” denildi.

Ayrıca planda, MESEM kapsamında çalıştırılan öğrencilere çalışma kampı gibi çıraklık pansiyonu kurulması hedefi ortaya çıktı. “Ne eğitimde ne istihdamda olan gençler mesleki eğitim merkezi programlarına yönlendirilecek ve barınma ihtiyacı olan örgün eğitim çağındaki çıraklar için çırak pansiyonları oluşturulacaktır” denildi. 1 yılda 8 çocuğun MESEM kapsamında çalışırken iş cinayetinde ölmesi ve iş kazalarına dair bir öneri planda yer almadı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Ne veliye, ne öğrenciye MEB bütçesi sermayeye, cem...

Mili Eğitim Bakanlığı Bütçesi Mecliste Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor.

MEB’e karşı açılan dava sürüyor: ‘MEB 1 öğün ücret...

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği MEB’in davanın reddine ilişkin verdiği savunmaya karşı itiraz...

Bu dava tüm kadınların davası | 1 öğün ücretsiz ve...

Dergimizin çağrısıyla örgütlenen 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek kampanyası için kadınlar mücadele...