Elazığ Ekmek ve Gül Grubu: Şiddetsiz bir yaşam için kadınları örgütlenmeye çağırıyoruz
Elazığ Ekmek ve Gül Grubu, Burcu Demir'in ayrılmak istediği uzman çavuş Murat Coşansel tarafından katledilmesine dair açıklama yayımladı.

Elazığ Ekmek ve Gül Grubu, Burcu Demir'in ayrılmak istediği uzman çavuş Murat Coşansel tarafından katledilmesine dair "Yaşanılan bu sürecin takipçisi olacağımızı bildirerek tüm kadınları, hayatını ve haklarını hedef alan söylem, politika ve uygulamalara karşı şiddetsiz, güvenceli bir yaşam için örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz!" dedi.

Elazığ'da 32 yaşındaki fizyoterapi teknikeri Burcu Demir, 1 ay önce nikahının kıyıldığı Uzman Çavuş Murat Coşansel’den ayrılmak istediği için öldürülmüştü. Yargı sürecinin takipçisi olacağını ilan eden Elazığ Ekmek ve Gül Grubunun açıklaması şöyle:

"Kadın düşmanı politikalar ve cezasızlık uygulamaları kadınları yaşamdan koparmaya devam ediyor. Elazığ’da bir hastanede fizyoterapi teknikeri olarak çalışan Burcu Demir (32), 1 ay önce nikahlandığı Uzman Çavuş Murat Coşansel’den ayrılmak istediği için çalıştığı hastanenin önünde silahla öldürüldü. Edinilen bilgilere göre Murat Coşan’ın psikolojik sorunları nedeniyle silahına el konulmuştu. Önceki gün silahını alan Coşansel, kendisinden ayrılmak isteyen Burcu Demir’in babasını arayarak hakaret etti. Sonrasında ise Burcu Demir’i arayan fail ona bir şey vereceğini söyleyerek aşağı çağırdı ve çalıştığı hastanenin önünde Demir’i katletti.

Kadınların haklarını ve hayatlarını güvence altına almamakta ısrarcı olan AKP iktidarı döneminde, saldırganlara ve katillere caydırıcı cezalar vermeyerek kadın cinayetlerinin önü açılmaya devam ediyor. Tek adam rejimi ise, kadına yönelik şiddeti önlemek yerine kadınları hedef alan pratiklerle kadınları güvencesiz bir yaşama mahkum ediyor. Öyle ki kadınlar kendi hayatlarına dair bir karar alırken bile katlediliyor. Sadece 2023 yılında 315 kadın cinayeti yaşandı, 248 kadın ise şüpheli biçimde ölü bulundu. Sistematikleşen ve meşrulaştırılan şiddet mekanizması, özellikle bölgede daha ağır ve çeşitli yöntem ve araçlarla sürdürülüyor. Son yıllarda, bölgede kolluk güçleri tarafından gerçekleştirilen kadına yönelik şiddet, taciz, istismar ve cinayetlerin artışı da bu olaylarda kolluk güçlerinin korunup kollanması, cezasızlıkla ödüllendirilmesi de bölgede sürdürülen savaş politikasının bir parçasıdır.

Kolluk güçlerinin bölgede sürdürülen bir savaş yöntemi olarak kadınların hayatlarını karartmasını, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin AKP iktidarı eliyle meşrulaştırılmasını kabul etmiyoruz! Yaşanılan bu sürecin takipçisi olacağımızı bildirerek tüm kadınları, hayatını ve haklarını hedef alan söylem, politika ve uygulamalara karşı şiddetsiz, güvenceli bir yaşam için örgütlenmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz!"

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Yunus Emre Mahallesi Kent Meclisinde kadın cinayet...

Sultangazi'de Yunus Emre Mahallesi Birimi Kent Meclisi, ilk etkinliğini kadın cinayetlerine karşı mü...

Elazığ Ekmek ve Gül okuru kadınlar buluştu: Yalnız...

8 Mart öncesi kahvaltı etkinliğinde buluşan, söyleşi ve film gösterimi yapan kadınlar, dayanışmanın...

Mor Çatı ‘Kolluk Uygulamaları’ raporu: Cinsiyetçi...

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, ‘Türkiye’de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Kolluk Uygulamaları’ raporuna...