Ekmek ve Gül 16, ekmekvegul.net 7 yaşında: ‘Haydi ektiğimiz buğdayları biçmeye’
Haydi ektiğimiz buğdayların hasadını almaya…Sesimizi kısanlara karşı dimdik durmaya.

İlk, tohumlarını ekti kadınlar memleketin dört bir yanına. Buğdaylar yeşerdi, savruldu gökyüzüne kadar. Buram buram emek, dayanışma, mücadele koktu dört bir taraf. Uzandı ta dünyanın öbür ucuna… Aşina bir sloganla harmanlandı:

1908’ler. Binlerce kadın işçi insanca bir yaşam için yürüyüşe geçtiğinde “Ekmek ve Gül” sloganını haykırdı: “Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz.”

2008 yılında Hayat Televizyonu’nda kadınların kendi mahallelerinde, iş yerlerinde, okullarında ellerine mikrofonları alarak kürsülerini her yere kurdukları bir kadın programı olarak başladı Ekmek ve Gül.

Kadınların mektupları, yazıları, buluşmalarından çıkan satırlarla Ekmek ve Gül dergisi uzandı elden ele, hâlâ işçi, emekçi kadınların sesini, dayanışmasını, mücadele deneyimlerini birbirlerine ulaştırmanın araçlarından biri olarak devam ediyor.

Nerede haksızlık varsa, sömürü varsa, şiddet varsa sesini duyuruyor kadınlar. “Eşit ve özgür bir yaşam mümkün” arzusuyla, düşlerini ve hayallerini yazıp çiziyorlar.


Örgütlü olmanın önemini kavradı, kavrattı. “Başıma bir hal gelirse yalnız değilim, yalnız değilsin” diyorlar, bir adım öteye geçip “Başımıza bir hal gelmesin diye kolları sıvayalım” diyorlar.  Bu hafıza birikiyor, işçi emekçi kadınlardan öğrenip, mücadeleye de öğretiyor.

Fabrika grevlerinde, mitinglerde, eylemlerde, ellerde yükseldi “Ekmek ve Gül”.

Fabrikalara, mahallelere, atölyelere, evlere, üniversitelere, kadınların olduğu her yere uzanan Ekmek ve Gül, kadınların birlikteliği ve dayanışmasıyla internet sitesi olarak da yoluna devam ediyor 3 Nisan 2017’den bu yana.

Sesimizi kısmak isteyenlere karşı daha çok sesi barındırıyoruz içimizde. Nefrete ve ayrımcılığa karşı birlikte, kutuplaşmaya karşı kadınların, birlikteliğin gücünü göstermeye çalışıyoruz.
Yoksulluğa, yıkıma, şiddete karşı kadınların yükselen sesinin kürsüsü oluyor Ekmek ve Gül.

Çocukların karın tokluğu için çocuklara bir kap yemeği çok görenlere karşı "Okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek" kampanyası ile örgütleniyoruz.

Yıkım ve felaketi “takdir”e bağlamak isteyenlere dur diyerek dayanışmayla kız kardeşlik köprülerini kuruyoruz.


Nerede patronlara karşı direnen işçiler, emekçiler varsa Ekmek ve Gül de haklı mücadeleyi göstermek, deneyimlerden çıkan sonuçlardan öğrenmek, diğer işçi ve emekçilere de bu deneyimlerin aktarılması için orada: ETF, Özak, Agrobay, Memur Gıda, Lezita, Burda Bebek, Barutçu, Farplas, Corning ve niceleri…

Her gün kadınların katledildiği bu memlekette, bir gece İstanbul Sözleşmesi’nden çekilen tek adama karşı sokakları bırakmadı kadınlar.

Bugün dünden daha çok ihtiyacımız var birbirimize sımsıkı sarılmaya. Ektiğimiz buğdayların hasadını almaya…Sesimizi kısanlara karşı dimdik durmaya.

Ekmek ve Gül 16, ekmekvegul.net 7 yaşında!

16 yıldır sürüyor, sürecek mücadelemiz. Ektiğimiz buğdayları biçene kadar. Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam kurana kadar...


Fotoğraf: Ekmek ve Gül