İstinaf kararıyla çocukların eğitim hakkı engeline, açlığına yargı izni
Okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için MEB'e açılan davada İstinaf başvurusu reddedildi, çocukların açlığının MEB'in takdirine bırakılması hukuka uygun bulundu.

"Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı" kampanyamız kapsamında Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği ile Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) açtığımız davada İstinaf başvurusu sonuçlandı. Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, Ankara 3. İdare Mahkemesinin “Kaynak yok, MEB elindeki kaynağı nasıl kullanacağı tekdirine sahip” kararının hukuka aykırı olmadığını savunarak tüm istinaf taleplerini reddetti. Milyonlarca çocuğun eğitim hakkının engellenmesine yargı eliyle izin verilmiş oldu.

Ankara 3. İdare Mahkemesi Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin MEB’e açtığı davayı reddedip, çocukların açlığını MEB’in takdir yetkisine bırakmıştı. Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğini davada temsil eden Demokrasi için Hukukçulardan kadın avukatlar davayı İstinaf’a taşımıştı.  

‘İSTİNAF GEREKÇE BİLE YAZMAYA ZAHMET ETMEDİ!’

İstinaf kararının ne anlama geldiğini davanın avukatlarından Avukat İlke Işık açıklıyor:

Bölge İdare Mahkemesi, bir gerekçe dahi yazmaya zahmet etmeyerek yerel mahkemenin ret kararına iştirak ederek çocukları açlığa terk etmekte bir sorun görmemiştir. Davayı açtığımız 2023 yılında 13 bin 745 TL olan açlık sınırının 2024 yılı eylül ayı itibariyle 21 bin TL’ye ulaştığı ülke koşullarında, her gün çocuklarını okula aç gönderen kadınların çığlığı bir kez daha görmezden gelinmiştir.
Çocuklar okullarda açlıktan bayılırken ve aileler çocuklarının beslenme masraflarını karşılamakta her geçen gün daha da zorlanmaktayken bu durumun eğitim hakkının bir parçası olduğunu reddeden yargı mekanizması, her gün eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan çocukları kaderleri ile baş başa bırakmayı tercih etmiştir.
Türkiye’nin imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası mevzuatı, Milli Eğitim Temel Kanununu görmezden gelen, Sözleşme uyarınca devletlerin her konuda çocuğun üstün yararını gözetmek zorunda olduğu gerçeğini yok sayan yerel mahkeme kararına ilişkin istinaf taleplerimizin reddini kabul etmiyor, hukuki bir yere de oturtmuyoruz.
Gerekçesiz, hiçbir açıklaması olmayan bir kararla çocukların açlığını Mili Eğitim Bakanlığının takdirine bırakılmış, böylece milyonlarca çocuğun eğitim hakkının engellenmesine de yargı eliyle izin verilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı her çocuğun eğitim hakkını garanti altına almak zorundadır. Kendi kanunu ile bağlı yetki içerisinde olan Milli Eğitim Bakanlığının yerine getirmekle yükümlü olduğu görev çok açıktır.   Bu nedenlerle Milli Eğitim Bakanlığı zaten kanunla kendisine verilmiş olan görevi yerine getirmek durumunda olup, bu durum Bakanlığa bir takdir yetkisi tanımamaktadır. Ankara 3. İdare Mahkemesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi kararları, hukuki durum bu kadar açık iken bu durumu ısrar ve inatla görmeyen kararlardır.
Müvekkilimiz Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği ve ülkenin dört bir yanındaki kadın dernekleri, sendikalar, kitle örgütleri çocuklar için bir öğün ücretsiz yemek mücadelesini sürdürüyor. Makam araçlarına, lüks yemek davetlerine, vakıflara, cemaatlere bulunan ve harcanan paraların çocukların beslenmesi için harcanmaması ve kaynak yokluğunu kabul etmiyoruz. Bu ülkenin kaynaklarının nasıl harcandığı Sayıştay raporları dahil pek çok resmi kayıt ile ortadadır.
Vazgeçmiyoruz. Söz konusu karara ilişkin Anayasa Mahkemesi başvurumuzu hazırlıyoruz. Çocukların açlığı her geçen gün büyürken susup oturmayı reddediyoruz, mücadelemize devam ediyoruz.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de temi...

Tüm velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine çağrımızdır: “Okull...

Çocuğunuz için pratik beslenme tarifleri: Bir gün...

‘İnternetten pratik tarif bulayım derken ütopik bir dünyaya düşmüş gibi hissettim. Kuzu incikler, il...

MEB’in öğüdü İzmir köfte, gerçekler ekmek arası pe...

Bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebi güncelliğini korurken MEB'in sitesindeki "sağlıklı beslenme...