İranlı aktivist Meryem Şeriatmedari serbest bırakıldı
İran’da katıldığı protesto eylemi nedeniyle hakkında hapis kararı verilen mülteci Maryam Shariatmadari Denizli’de gözaltına alındı. Shariatmadari ifade sonrası serbest bırakıldı.

İran'da katıldığı protesto eyleminde gözaltına alınarak hapis cezası alan Maryam Shariatmadari'nin turist vizesi ile Türkiye'ye geldiği öğrenildi. Vize süresi bittiği için dün akşam saatlerinde gözaltına alınan İranlı Shariatmadari, bugün sabah saatlerinde serbest bırakıldı. Gözaltına alındığı anları Instagram hesabından paylaşarak sınır dışı edilme endişesi taşıdığını söyleyen Maryam Shariatmadari için sosyal medyada sınır dışı edilmemesi için çağrılar yapıldı. 

Daha öncede iki İranlı genç idam kararlarına rağmen Türkiye’den sınır dışı edilmişti. Haziran ayında da İran'da Amir Hossein Moradi, Mohammad Rajabi ve Saeed Tamjidi adlı üç gencin idam cezaları Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Gençlerin Kasım 2019'da katıldıkları protesto eyleminden yargılandıkları kaydedilmişti. İdam kararı onanan gençlerden ikisi Türkiye'den sınır dışı edilmişti. Uluslararası kampanya ve çağrılar sayesinde İranlı gençlerin avukatlarının yeniden dinlenmesine karar verilebildi.

İran’daki idam kararlarını ve sınır dışı edilmeleri eleştiren İranlı mülteci A. N. ise, “Bir insanı ölüme göndermek bu kadar kolay mı? Nerede insan hakları? Bu yaşanan ilk değil birçoğumuz sınır dışı edilme korkusu yaşıyoruz. İran rejiminin durumu belli. Maryam Shariatmadari İran'a gönderilirse cezası sadece hapis olmaz. İran'da idam var işkence var” diyerek mültecilerin sınır dışı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Denizli Barosu Göç ve İltica Komisyonu Koordinatörü Av. Ozan Orpak, Denizli Barosu olarak olayı öğrenir öğrenmez hareket geçtiklerini belirterek sürece müdahil olduklarını söyledi. Orpak; "Vize süresi bittiği için gözaltına alındı. Denizli Barosu olarak hukuki destek için yanında yer aldık. Kendisi Göç İdaresine terke davet edildi. 1 aylık hukuki süresi var. Vizenin uzatılması için Baro olarak elimizden geleni yapacağız. Meryem ile birlikte süreci değerlendirerek elimizden geleni yapacağız" dedi.

İlgili haberler
GÜNÜN HAREKETİ: İranlı kadınların güçlenen ‘Beyaz...

Başörtüsü takmak zorunda bırakılan İranlı kadınlar yaşadıkları yerlerde yüksek bir yere çıkarak ve b...

İranlıların yarısı zorunlu başörtüsüne karşı

İran’da hükümetin yaptığı bir araştırmaya göre halkın yarısı başörtüsünün bir zorunluluk olmaktan çı...

İran’da kadınların öfkesi örgütlü güce dönüşüyor

İran’da ekonomik temelli ayaklanmaların ülke geneline yayılması, binlerce kişinin sokaklara dökülmes...