Erdoğan istedi müftülere nikah yetkisi verildi!
Kadınların tepki gösterip geri çekilmesini istediği müftülere nikah yetkisini de içeren Nüfus Hizmetleri Kanunu’nu Erdoğan onayladı. Tasarı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7039 sayılı "Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 7040 sayılı kanunu onayladı. Böylelikle yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu kanun birçok kadın ve kadın örgütlerinin tepki verdiği ve meclisten geri çekilmesini istediği “müftülere nikah yetkisinin verilmesi” yasasını da içeriyor.
Kadınların ve muhalafet partilerinin tüm tepkilerine rağmen yasa tasarı halindeyken Meclis Genel Kuruluna getirilmiş ve Erdoğan’ın “Kadınlar istese de istemese de geçecek” demesi üzerine meclisten geçmişti.
HDP’li vekil Filiz Kerestecioğlu, yapılan değişikliğin sonuçlarının hesaba katılmadığını belirterek bu yasanın "Kadınlara sürekli boşanmamaları gerektiğini telkin eden bir kuruma çok ciddi bir yetki verilecek. İmamlara nikâh kıydırmak medeni hukukun dışına çıkmak anlamına geliyor ve korkarız ki çoklu hukuka geçmenin de bir ön adımı atılıyor" diye tepki vermişti.
KADINLAR NEDEN HAYIR DİYOR?
Nüfus Hizmetleri Kanunu kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü açacak pek çok madde içeriyor. Kadınlar bu yasayı şu nedenlerle kabul etmiyor: 1- Bu tasarı kadınların Medeni Kanun’la elde ettiği hakların ortadan kaldırılmasının; evlilik, miras, boşanma haklarında güvencesiz bırakılmasının önünü açıyor.
2- 2015’te resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesi ortadan kaldırıldı. 2016’da bir yasa iptaliyle “Çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşı 15’ten 12’ye indirildi. Bu tasarıyla çocuk yaşta evliliklerin ve erkeklerin çok eşliliğinin önü açılıyor.
3- Tasarı yasalaşırsa nikahı hangi memurun kıyacağı aile içinde kadınlar üzerinde yeni bir baskı ve şiddete dönüşebilir, bu baskı altında kadınlar istemeseler de din görevlisinin nikahına zorlanabilir. Kimin ne tür nikah kıydığı tartışması toplumda yeni kutuplaşmalara neden olabilir.
4- Medeni hakların din görevlilerine devredilmesi laikliğe aykırı. Kadınlar, laikliğin olmadığı yerde en çok kadınların haklarının tırpanlanacağını söylüyor.
5- Tasarı din görevlilerine nikah yetkisinin yanı sıra evde yapılan doğumlarda, çocukların doğum bildiriminin sözlü beyanının da yeterli sayılmasını getiriyor. Bu maddeyle, kadınların tepkisiyle geri çekilen ‘çocuk istismarını meşrulaştırma yasası’ arka kapıdan geçirilmeye çalışılıyor. Meclisteki tasarıyla kız çocuklarının yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılamayacak. Çocuk istismarı aklanacak, istismarcılar devlet eliyle ödüllendirilecek.
İlgili haberler
Müftülere resmi nikâh yetkisi... Bu daha başlangıç...
Müftülüklere resmi nikâh yetkisi medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin önemli b...
Bu yasalar kimin ihtiyacı?
Yasaların oluşturduğu düzen her zaman toplumsal ihtiyaçla şekillenmez. Kimi zaman bu ihtiyaç, toplum...
Böyle bir meclisin meşruiyeti, öldüren kocanın sev...
‘Bu Meclisin kadınlar açısından meşruiyeti, kadınlara sürekli şiddet uygulayıp, zoraki birlikteliğe...
Önceki haber
Sıradaki haber
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.