Erdoğan’ın sözlerine kadınlar tepkili: Bu zihniyetin hayatlarımıza egemen olmasını engelleyebiliriz
Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına ilişkin Erdoğan’ın “İsteseniz de istemeseniz de Meclisten geçecek” sözlerine kadınlar tepkili:Bu zihniyetin hayatlarımıza egemen olmasını engelleyebiliriz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, müftülere nikah yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısına ilişkin, ”İsteseniz de, istemeseniz de Meclisten geçecek” dedi. Haftalardır kendilerine sorulmadan görüşülen tasarıya karşı eylemde olan kadınlar “Yasa belki geçecek ama bu zihniyetin hayatımıza egemen olmasını engelleyebiliriz” diyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde genişletilmiş il başkanları toplantısında müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini öngören yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kadınların tepkisiyle karşılaşan ve tartışma yaratan, il ve ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” geçtiğimiz hafta İçişleri Komisyonunda kabul edilmişti.

Erdoğan, tasarıya karşı çıkanlara ithafen “Bunlar milleti tanımadıkları gibi kanun da bilmiyorlar. Şu anda nikahları kim kıyıyor. Bir kamu görevlisi olan belediye başkanı veya onun yetki verdiği nikah memuru” dedi.

‘HOCA EFENDİNİN LAFINI DİNLERLER’
“Bizim vatandaşlarımızın kahir ekseriyeti, resmi nikah kıydığı zaman onunla yetinmiyor, hocaya gidiyor, kayıt dışı bir nikah da orada kıyıyor” diyen Erdoğan, konuyu kendisine ‘zul’ saydığı kilise nikahı ile örnekledi: “Bu gerçekleri göz önüne almak lazım. “Laikliğe aykırı” diyor. Batıda kilise bu işi yapıyor. Onları da örnek gösterirken bunu kendime zul addediyorum.” Erdoğan, gündeme geldiği günden bu yana kadınların mücadelesiyle karşılaşan tasarı hakkında “İsteseniz de istemeseniz de bu Meclisten geçecek” dedi ve ekledi: “Senin memurlarının lafını o Anadolu’daki kız dinlemez ama bir hoca efendinin lafını Anadolu’daki kız da erkek de dinler. Burada illa filanca caminin imamına, müftüye git diye bir şey yok. İstersen bekle belediyeyi, belediye ne zaman tarih verirse o zaman kıydırırsın.”

Tasarıya karşı çıkanların ‘İçlerindeki husumeti ortaya döktüklerini’ söyleyen Erdoğan, “Buradaki rahatsızlığın tek sebebi nikahı kıyacak kişinin din görevlisi olmasıdır” yorumunda bulundu. “Nikahı müftü değil de, tapu müdürü, orman müdürü kıyacak olsa bunların hiçbirinin itirazı olmaz” diyen Erdoğan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’yu kastederek, “Veysel Hoca da gülüyor, “İşi ormana yükleyecek” diye” ifadesini kullandı.

‘TEK BİR KİŞİNİN LAFIYLA YASALARIN DEĞİŞECEĞİNİ GÖSTERDİ’
Erdoğan’ın açıklamaları hakkında konuşan ‘Eşit ve özgür bir yaşam için: Bu yasalar böyle geçmez’ kampanyası grubundan Feride Eralp, “Erdoğan aslında ‘Siz kendi hayatlarınız hakkında karar veremezsiniz, sizin dediğinizi dinlemeyiz. Zaten bu konuda karar verildi. Zaten geçecek.’ diyor. Bu tasarıya Meclisteki 3 parti olan CHP, HDP ve MHP’nin itirazı var ve Erdoğan tek bir kişinin sözüyle yasaların değişebileceğini bir kere daha gösterdi.” dedi.

“Biz istesek de istemesek de belki o yasa geçecek ama biz istemediğimiz sürece bu zihniyetin hayatlarımıza egemen olmasını engelleyebiliriz.” diyen Eralp, söz konusu tasarıya neden karşı çıktıklarını anlattı: “Biz bu tasarıya dini nikahın resmileşmesi olarak algıladığımız için karşı çıkmıyoruz. Buna karşı çıkma sebebimiz müftülüğün kadın erkek eşitliğini temel almayan bir kurum olması. Bu eşitsizliği doğal sayan bir kurum olması. Ve bu kurumun devlet tarafından resmen nikah kıyma konusunda, yani kadın ve erkek birlikteliğine resmiyet kazandırma konusunda yetkilendirilmesinin kendisinin, bu eşitsizliği kanıksattığını söylüyoruz. Ve dolayısıyla bunun aynı zamanda söz konusu müftülüklerin medeni hukuk alanında bir yetki sahibi olması anlamına geldiğini söylüyoruz. Ve bu yüzden karşı çıkıyoruz.”

‘KADINLAR BU KURUMLARA MAHKUM EDİLİYOR’
Müftülük kurumunun son 5-10 yıldır sosyal politika ve sosyal hizmet alanında ciddi biçimde yetkilendirildiğine dikkat çeken Eralp, “Onlara bağlı aile ve dini rehberlik büroları açılıyor. Bu bürolar her yerde var. Ancak her ilde, her ilçede kadınların şiddete uğrağında başvuracakları şiddet önleme merkezi yok. Kadınlar zaten bu kurumlara başvurmak zorunda bırakılıyor. Çünkü başka bir olanak sunulmuyor. Zorunda bırakıldığımız kurum, bizlerin erkeklerle eşit olmadığımızı söylüyor. Bu eşitsizlik aslında şiddetin ve cinayetlerin sebebi. Dolayısıyla kadın erkek eşitliği önemli. Ülkenin tepesindekiler bunu dikkate almadığında, bu eşitsizliği doğal sayan kurumların yetkilerini her gün arttırdıklarında bunlar bizim hayatımıza şiddet olarak dönüyor. Bunun tüm kadınların aleyhinde olduğunu söylüyoruz. İmam nikahının azaltılacağı söyleniyor. Bunu inandırıcı bulmuyoruz. Tam tersine yine toplumu kutuplaştıracaklar kadın üzerinden. Siyaset çünkü kendini kadın bedeni üzerinden kurguluyor. Bütün kadınların buna karşı çıkması gerektiğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

DİSK KADIN KOMİSYONU MÜFTÜLÜK YASASINA KARŞI MECLİSTE
Öte yandan kadınların tepkisi de devam ediyor. Son olarak DİSK Ankara Kadın Komisyonu, müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısının geri çekilmesi için HDP ve CHP temsilcileriyle Mecliste görüştü.
DİSK Ankara Kadın Komisyonu temsilcileri, HDP’li Milletvekilleri Meral Danış ile Ayşe Acar Başaran ve CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ile TBMM’de görüştü. Görüşmelerde HDP’li kadın milletvekilleri, kadın dayanışmasının önemli olduğunu vurgulayarak, DİSK’li kadınların yanlarında olduğunu bilmenin kendilerine güç verdiğini ifade etti. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay da söz konusu yasanın Meclisten geçmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
DİSK Ankara Kadın Komisyonunda bulunan Emekli Sen Genel Sekreteri Nevin Kızılöz, Meclis girişinde kendisine Meclise giriş yasağı getirildiği gerekçesiyle içeri alınmadı. DİSK Kadın Komisyonu duruma tepki gösterdi.
Kaynak: Evrensel Gazetesi

İlgili haberler
5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

Bu yasalar kimin ihtiyacı?

Yasaların oluşturduğu düzen her zaman toplumsal ihtiyaçla şekillenmez. Kimi zaman bu ihtiyaç, toplum...

Müftülere nikah yetkisini kadınlar nasıl yorumluyo...

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren tasarıyı kadınlara sorduk. Kadınların birçoğu tasarıdan ha...