5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’ diyoruz...
Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü açacak pek çok madde içeriyor. Tasarıyı kabul etmiyoruz çünkü;

1- Bu tasarı kadınların Medeni Kanun’la elde ettiği hakların ortadan kaldırılmasının; evlilik, miras, boşanma haklarında güvencesiz bırakılmasının önünü açıyor.

2- 2015’te resmi nikâh kıymadan dini nikâh kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesi ortadan kaldırıldı. 2016’da bir yasa iptaliyle “çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşı 15’ten 12’ye indirildi. Bu tasarıyla çocuk yaşta evliliklerin ve erkeklerin çokeşliliğinin önü açılıyor. 


3- Tasarı yasalaşırsa nikâhı hangi memurun kıyacağı aile içinde kadınlar üzerinde yeni bir baskı ve şiddete dönüşebilir, bu baskı altında kadınlar istemeseler de din görevlisinin nikâhına zorlanabilir. Kimin ne tür nikâh kıydığı tartışması toplumda yeni kutuplaşmalara neden olabilir.



4- Medeni hakların din görevlilerine devredilmesi laikliğe aykırıdır! Laikliğin olmadığı yerde en çok kadınların hakları tırpalanır.



5- Tasarı din görevlilerine nikâh yetkisinin yanı sıra evde yapılan doğumlarda, çocukların doğum bildiriminin sözlü beyanının da yeterli sayılmasını getiriyor. Bu maddeyle, kadınların tepkisiyle geri çekilen ‘çocuk istismarını meşrulaştırma yasası’ arka kapıdan geçirilmeye çalışılıyor!
Meclisteki tasarıyla kız çocuklarının yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılamayacak. Çocuk istismarı aklanacak, istismarcılar devlet eliyle ödüllendirilecek!



Eşitsizliği, şiddeti, istismarı normalleştiren yasalara rızamız yok! Tasarı meclis gündemine bile gelmemelidir...




İlgili haberler
Müftülere nikah kıyma yetkisi verecek tasarı Mecli...

Müftülerine nikah kıyma yetkisi verecek yasa tasarısı meclise sunuldu. Avukat Perihan Meşeli öneriyi...

Müftülere resmi nikâh yetkisi... Bu daha başlangıç...

Müftülüklere resmi nikâh yetkisi medeni haklar açısından yapılacak bütüncül değişikliklerin önemli b...

Müftülerin nikah kıymasına kadınlardan tepki

Müftülere nikah kıyma yetkisi mecliste görüşülecek. Tasarının yasallaşması durumunda kadınların hakl...