EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Özak direnişini Meclise taşıdı: Türkiye bir patron devletidir
Kölelik düzenine karşı direnişe başlayan Özak işçilerinin mücadelesini Meclis gündemine taşıyan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, ‘Türkiye bir patron devletidir’ dedi.

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Urfa Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren Özak Tekstil şirketinin işçilerinin 1 haftadır süren mücadelesini ve önlerine çıkarılan engelleri Meclis gündemine taşıdı.

Özak Tekstil’de mobbinge, hakaretlere, tehditlere ve kölece çalışma koşullarına karşı yetkili sendika Öz İplik-İş'ten istifa ederek BİRTEK-SEN’de örgütlenmeye başlayan işçiler, işten atmalar üzerine direnişe geçmişti. İşçilerin mücadelesi sekizinci gününde devam ediyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) basın toplantısı düzenleyen EMEP Milletvekili Karaca, Türkiye’nin bir patron devleti olduğunu söyleyerek başladığı açıklamasında gün gün yaşananları anlattı. Karaca, “Urfa’da Özak Tekstil fabrikasında 700’e yakın işçi çalışıyor. Ve bu fabrika teşviklerle büyütülen, kupon arazilerle geliştirilen ve patronun ayağına her türlü imkanının serildiği bir fabrika. Üstelik bu fabrika büyük ihracat rekorları kırarak dünyanın en büyük markalarına üretim gerçekleştiriyor. Ancak bu üretimi işçilerin canı pahasına, fabrikayı adeta bire toplama kampına dönüştüren patronun kurallarıyla, özellikle kadın işçiler şiddet, baskı, mobbing taciz uygulanarak gerçekleştiriyor” dedi.

İşçilerin Öz-İplik-İş’ten Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikasına (BİRTEK-SEN) üye olmalarının engellenmek istediğini belirten Karaca, işçiler için bardağı taşıran son damlanın sendika değişikliği nedeniyle bir kadının işçinin işten atılması olduğunu belirtti.

‘PATRON İSTEDİ, VALİ YASAK GETİRDİ’

Günlerce işçilerin direniş alanında olan Karaca, mülki amirlerin aldığı kararları aktararak “Direnişin başladığı 27 Kasım gününden iki gün sonra, 29 Kasım günü Urfa Valiliği eylem ve etkinlik yasağı ilan etti. Urfa’da adeta fiili bir OHAL ilan edilen yasakta ‘Ticari faaliyetler hariç olmak üzere her türlü eylem etkinlik’ denildi ve şehre araç girişi dahi yasak kapsamına alındı. Bu yasağın Özak patronunun ricasıyla ve Özak Tekstil direnişçilerini engellemek için olduğunu anladık” ifadelerini kullandı.

‘KADIN İŞÇİLERİN AİLELERİ ARANDI’

Özellikle kadın işçilerin aileleri üzerinden direniş gayrimeşru gösterilmeye çalışıldığını dile getiren Karaca; “Özak işçilerinin direnişi ve mücadelesi bütün bu baskılar karşısında dimdik durdukları için bozulmadı” diye konuştu.

‘URFA, ÖZAK TEKSTİL PATRONUNUN ÇİFTLİĞİ Mİ?’

2 Aralık günü Valiliğin eylem ve etkinlik yasak kararına rağmen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin, Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katılımıyla bir etkinlik gerçekleştirdiğini hatırlatan Karaca, Özak işçilerinin açılışa katılmasının emniyet amirinin keyfiyle yasaklandığını dile getirdi.

3 Aralık günü valilik yasağının bitmesine rağmen Şanlıurfa Rabia Meydanında açıklama yapmak isteyen işçilerin önüne yine polis barikatları konulduğunu ifaden eden Karaca, “Siz Özak patronunu yasalarıyla mı hareket ediyorsunuz? Bu ülkenin yasaları herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını düzenlerken; Urfa Valiliği ve emniyeti hangi hukuka dayanarak işçilerin önüne set oluyor? Bugün de yasaklama kararı bitmesine rağmen direniş için fabrika önünde toplanmak isteyen işçilerin jandarma engeliyle karşı karşıya kaldı. Sokak hâlâ abluka altında. Urfa Özak Tekstil patronunun çiftliği mi, derebeyliği mi?” diye sordu.

‘ÖZAK İŞÇİLERİ İNSAN OLMA MÜCADELESİ VERİYOR’

Vali ve bakanların telefonlara cevap vermediğini ancak her an Özak Tekstil patronunun emrinde olduğunu aktaran Karaca, “Urfa’nın valisi, emniyet müdürü, jandarması Özak Tekstil patronunun emir kulu mudur? İçişleri Bakanlığının, Urfa Valiliği, jandarma, emniyet hakkında herhangi bir yaptırımı olacak mıdır? Bunlar aslında cevaplarını bildiğimiz sorular. Tam 6 gündür işçilerle yan yanayız. Onların verdiği bu mücadelenin bizzat tanığıyız. Özak Tekstil işçileri Urfa’da insan olma mücadelesi veriyorlar. Bu sesin duyulmasını istiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘HERKES ÖZAK DİRENİŞİNE SES VERMELİ’

Açıklamasında ülkenin tüm muhalefet partilerine de seslenen Karaca, “Bu ülkede Özak patronun çiftliği haline getirilen, abluka altında olan bir şehir var. Buna karşı herkes sözünü söylemeli” şeklinde konuştu.

Emek ve demokrasi güçleri ve sendikalara da çağrıda bulunan Karaca, “Özak işçileri kendi iradeleriyle seçtikleri sendikayı kazanırlarsa o zaman insanca çalışma koşullarını da kazanacaklar. Bu aynı zamanda işçilerin iradesinin tanınması mücadelesidir. Bütün sendikalar, emekten yana olan herkes Özak direnişine ses vermelidir” dedi.

İşçi ve emekçilere de seslenen EMEP’li Karaca “Özak kazanırsa sizin de kazanacağınızı biliyorsunuz. Gün bekleyip görecek gün değil. Gün harekete geçecek gün. Özak işçilerinin kazanmasını istiyorsanız ses çıkaracaksınız. Ülkenin dört bir tarafındaki fabrikalarda, mahallelerde, işçi duraklarında siz de büyütmelisiniz” ifadelerini kullandı.

Son olarak Özak Tekstil işçilerine de mesaj gönderen Sevda Karaca şunları söyledi: “Emek Partisi olarak sesinizi ülkenin dört bir tarafında ve sınırların ötesinde büyütmeye devam edeceğiz. Siz birliğinizi, örgütlülüğünüzü bozmadıkça kazanacaksınız. Başka hiçbir alternatif yok.”

Fotoğraf: TBMM

İlgili haberler
Eski Özak işçisi yazdı: Yoğun çalışma ve mesailer...

Eski Özak Tekstil işçisi Merve Dizgin, yoğun ve aralıksız mesaileri, kod 50 ile işten çıkarılmasını...

Özak Tekstil direnişinde 8. gün | Gözaltına alınan...

Özak Tekstil işçilerinin mücadelesi 8'inci gününde sürerken fabrikaya giden yolu kapatan jandarma, B...

ÖZAK İŞÇİSİ KADINLAR: ‘Onların tehditleri varsa bi...

Bugün gelinen noktada direnişlerine devam ediyor işçiler. Jandarma baskılarına, gözaltı, tehditlere...