Ekmek ve Gül’den ETF işçilerine dayanışma ziyareti: Bu mücadeleyi her yerde büyüteceğiz
Ekmek ve Gül direnişlerinin 6. gününde olan ETF işçilerini ziyaret etti: ETF direnişinin kazanması için mahalle mahalle, fabrika fabrika, işyeri işyeri anlatacağız burada yaşananları…

Kapatılacağı duyurulan ETF Tekstil’in, işçilerin tazminatları başta olmak üzere çeşitli haklarına el koymasına karşı çoğunluğu kadın olan işçiler kendilerini fabrikaya kapattı, haklarını tam olarak almak için gece gündüz demeden 6 gündür direnişlerini sürdürüyor.

Ekmek ve Gül Tuzla, Pendik, Kadıköy, Maltepe, Kartal Gruplarından kadınlar ETF Tekstil fabrikası önünde hakları için direnen ETF işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.


ETF işçileri ziyarete gelen Ekmek ve Gül’ü “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Sadaka değil hakkımız isteriz” sloganlarıyla karşıladı. Ekmek ve Gül gurubundan kadınlar da “ETF işçileri yalnız değildir” sloganlarıyla alana girdi.

ÇATIYA ÇIKAN İŞÇİ SEMA: KADIN ÖRGÜTLERİNİ DAYANIŞMAYA BEKLİYORUZ

Önceki gün çatıya çıkarak fabrika patronuna seslenen İşçi Sema, “Aslında yıllardır burada mücadele ediyoruz ve bir kadın patron tarafından bunlara maruz kalmamız bir yanıyla da bizi çok yıpratıyor. Uzun yıllardır mobbinge ve farklı psikolojik şiddetlere maruz kalıyoruz. Dün arkadaşlarımın sesi olmak için çatıya çıktım. Artık dayanamıyordum, psikolojim el vermiyor. Hâlâ patronumuz aynı vicdansızlıkla bize yaklaşıyor. Ev bulamayan, kiralarını ödeyemeyen bir sürü kadın arkadaşımız var. Hepinize teşekkür ediyoruz ziyaretimize geldiğiniz için. Herkesin yanımızda olması çok önemli, özellikle de kadın örgütlerinin yanımızda olması çok önemli. Patron bizi çıkartmadan önce tüm ‘Haklarınız ödenecek’ demişti bize, ama bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Biz sonuna kadar direneceğiz.”


‘ASIL REZİLLİK KADIN HAKLARINI SAVUNUYORUM DEYİP KADIN İSÇİLERİN HAKLARINI GASBETMEKTİR’

Ekmek ve Gül adına konuşan Sevda Karaca ise “Size selamlar getirdim… Direnişinizi direnişi olarak gören, sesinizi duyan, sizin sesinizi mahallelere, işyerlerine taşıyan Ekmek ve Gül kadınları hakları ve hayatları için mücadele eden tüm ETF işçilerini selamlıyor” diyerek işçilerin direnişini selamladı.

Karaca, “ETF işçisi kadınların çoğu çocukken girmiş fabrikaya; kiminin 15, kiminin 10 yıllık emeği var içeride. Şimdi bize diyorlar ki, kapatıyorum fabrikayı, vermiyorum haklarınızı… İşçilerin bunca birikmiş hakları dururken, patronlara canının istediği gibi karar alma, canının istediği gibi at koşturma, işçiyi mağdur edip işine bakma hakkını, cüretini kim veriyor? Patronlara milyarlık teşvikler verilirken, vergi borçları silinirken, işsizlik fonu tepe tepe kullansınlar diye sonuna kadar açılırken, işçinin hakkına neden sahip çıkmıyorsunuz? ETF işçisinin haklarından devlet sorumludur, valisiyle kaymakamıyla bakanıyla müsteşarıyla ETF işçisinin haklarını korumayanlardan da hesap soracağız!” diye konuştu.

Günlerdir işçilerin fabrikada kaldığını belirten Karaca, “Burada yaşadığınız zorluğun, haklarınızı alamadığınızda yaşayacaklarından daha büyük olmadığını bilmenin cesareti bu. Çocuklarımıza bir gelecek verememek burada günlerce direnmekten daha zor çünkü, saatlerce çalışıp da çocuğun istediği bir yiyeceği alamamak şurada aç susuz direnmekten daha zor çünkü.” dedi.

ETF patronu aynı zamanda Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Sanem Dikmen’in işçilerin haklarını talep etmesine “üç kuruş için rezillik” dediğini hatırlatan Karaca, “Asıl rezillik, yıllarca buraya emek veren işçilerin, Sanem Hanım’ın servetine servet katan işçilerin kendisi için üç kuruş olan, bizim için çocuklarımızın geleceği olan haklarımızı Ali Cengiz oyunlarıyla vermemesidir… Asıl rezillik, kadın haklarını reklam malzemesi yapıp devletten teşvik üstüne teşvik alırken, çalıştırdığı kadınlara baskıyı, mobbingi, şiddeti reva görmektir. Asıl rezillik, burada direnen kadınlar her şeyi göze alıp, evde çocuklarını bırakıp fabrikaya kapanmışken, ‘Yapmayın, çocuklarımın psikolojisini bozuyorsunuz’ diye bu dünyada kendinden başka hiçbir şeye zerre değer vermediğini söyleme cüreti göstermektir.” dedi.

‘PATRONLAR BİRLİK İÇİNDE, İŞÇİLER DE BİRLİK OLMALI’

ETF işçilerinin, patronların ekmeğine yağ süren “Birlik olamazlar, kadın çok” ön yargılarını yıktığını, kadının olduğu yerde dayanışma, kararlılık ve mücadelenin büyük olduğunu söyleyen Karaca, “Bu birlik sadece ETF işçisi için değil, Tuzla Organize Sanayiden Kemalpaşa’ya, ucuz işçi cenneti haline getirilmek istenen Van’dan binlerce işçinin sendikalaştıkları için işten atılmakla tehdit edildiği Antep’e kadar her yer için hayati. Patronlar birlik içinde. Patronların devleti var, polisi var, yargısı var, medyası var... İşçiler de birlik olmalı” diye konuştu.

Ülkenin dört bir yanında irili ufaklı gerçekleşen işçi direnişlerinden örnek veren Karaca, İzmir TPİ işçilerinden Kastamonu’daki 3f işçilerine, kargo işçilerinden maden işçilerine, smart solar işcilerinden masdaf işçilerine “aşımız artsın, geleceğimiz olsun, sendikalar gerçekten işçilerin örgütleri olsun” diye direnişe geçtiklerini vurguladı.

ETF’de haklarını alabilmek için gece gündüz demeden direnen kadın işçilerin zorluklarına da değinen Karaca, “Bircan’ın, İsmehan’ın üniversiteye gidecek çocuğunun, 13 yaşında ETF’ye girip yıllarca çalışan Elif’in, şeker hastası çocuğunu bırakıp gelen Canan’ın, tek başına ev geçindiren Türkan’ın, oğlunun istediği kanadı alamamanın mahcubiyetini yaşayan Ezgi’nin, sabahın 5’inde servisle işe getirilen çocukların, şimdi iş arasa ‘Senin yaşın geç sana iş çıkmaz’ cevabıyla kaderine terk edilecek Ayşe’nin Fatma’nın hakkını vereceksiniz!” dedi.

ETF Tekstil’e üretim yaptıran Colombia, Mavi, Golden Point, Kaft, Lara dut gibi ünlü markalara Karaca, “Reklamlarınızda kadınların gücünden, eşitliğinden bahsediyorsunuz. İşlerinizi yaptırdığınız bu fabrikada kadınlar hakları için direnişte. Bu sesi duyun!” diye seslendi.

‘GÖZÜMÜZ KULAĞIMIZ BURADA’

Sanem Dikmen’e ve kadınların emeğini sömürüp servetine servet katan tüm patronlara seslenen Karaca, “Bu ülkede kadınlar verdikleri eşitlik mücadelesini sizin sömürgenliğinize payanda etmeyecek! Bu ülkenin kadınlarının yanı Sanem Dikmen’in değil, Elif’in, Gülşen’in, Sema’nın, Türkan’ın, Ezgi’nin, Hasret’İn, Melek’in, tüm ETF işçilerinin yanıdır. Biz, ETF direnişinin kazanması için mahalle mahalle, fabrika fabrika, işyeri işyeri anlatacağız burada yaşananları. ETF işçisinin haklı mücadelesini her yerde büyüteceğiz. Gözümüz kulağımız burada, dayanışma göstermeliyiz, mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hakları için direnen ETF işçilerinin yanındayız!

ETF Tekstil fabrikasında gasbedilen kıdem tazminatı ve ikramiyeleri için mücadele eden işçilerin yan...

Direnişlerinde 5. günü geride bırakan ETF tekstil...

ETF Tekstil fabrikasında gasbedilen kıdem tazminatı ve ikramiyeleri için 5 gündür mücadele eden ETF...

ETF işçisi çatıya çıktı|‘Biz ölünce mi sesimizi du...

ETF Tekstil fabrikasında gasbedilen kıdem tazminatı ve ikramiyeleri için talepleri karşılanmadığı iç...

Direnişteki ETF işçileri: Yan yana gelemeyiz diyor...

Kapatılacağı duyurulan ETF Tekstil’de başta kıdem tazminatları olmak üzere alacakları için fabrikaya...

ETF'de direniş 4. gününde

ETF işçisi kadınlar 'Kimse bu yoldan geri dönmeyecek artık' diyerek haklarını tam olarak alana kadar...

ETF'de direnişin gecesi gündüzü yok: 'Haklarımızı...

ETF Tekstil’in kapatılması kararı sonrası hakları verilmediği için işçiler direnişte! Gece fabrikada...

ETF işçisi kadınlar: Direnişimizden vazgeçmiyoruz,...

Tuzla’da üretim yapan ETF Tekstil’in kapatılması kararı sonrası tazminatlarının tamamı ve ikramiyele...

İkramiyeleri ödenmeyen ETF Tekstil işçileri fabrik...

ETF Tekstil’de işçiler ödenmeyen ikramiyeleri için eyleme geçti. Fabrikada sloganlarla yürüyen işçil...

ETF işçileri bayramı işsiz geçirecek: ‘Bayramı biz...

Birçok fabrikada işçilerin hakları için başlattığı direnişe ETF Tekstil de eklendi. Fabrikanın kapat...