ETF işçisi çatıya çıktı|‘Biz ölünce mi sesimizi duyacaksınız!’
ETF Tekstil fabrikasında gasbedilen kıdem tazminatı ve ikramiyeleri için talepleri karşılanmadığı için, çatıya çıkan kadın işçi çatıdan indi.
ETF işçisi çatıya çıktı|‘Biz ölünce mi sesimizi duyacaksınız!’

Kapatılma kararı alan ETF’de gasbedilen kıdem tazminatları ve ikramiyeleri için direnen işçilerin direnişi sürerken, bir işçi patronun hâlâ taleplerini karşılamaması üzerine fabrika çatısına çıkarak durumu protesto etti. Arkadaşını çatıda gören bir işçi de fenalaşarak bayıldı. Direniş alanından işçiler “Devlet neden sesimizi duymuyor” diye seslendi.

30 Temmuz’da kapatılacağı duyurulan ETF Tekstil fabrikasında 300’den fazla işçi verilmeyen ikramiyeleri ve pazarlık haline getirilen tazminatları için direnişlerinin 5. gününde. Fabrikayı 5 gündür terk etmeyen işçiler, bugün hâlâ seslerinin duyulmamasına ve taleplerinin karşılanmamasına karşı sabah saatlerinde sloganlar atarak fabrika önünde eyleme başladı. İşçilerden biri de çatıya çıkarak durumu protesto etti. Çatıya çıkan işçi, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz. Muhatap alınmak istiyoruz. Buradan hakkımız verilmeden inmeyeceğim. Patronumuz, “Benim çocuğum etkileniyor beni yuhladınız, yıpranıyor’ diyor. Bizim çocuklarımız yok mu, beş gündür burada yatıyorum, bizim çocuklarımızın hakkını yiyorsun, bizim çocuklarımızın da psikolojisi bozuluyor. Gasbedilen haklarımızı istiyoruz” diye bağırdı.

Fabrika önüne itfaiye, ambulans ve polis ekipleri yönlendirilirken direnişteki bir işçi de çatıda arkadaşını görünce fenalaşarak bayıldı. Fenalaşan işçiye yine direnişteki işçiler müdahale ederken, duruma tepki gösteren bir başka işçi de “Hayatımız bu kadar basit onlar için. Bize sahip çıkacak bir devlet yok. Hep işçi mağdur ama devlet yok burada” diye seslendi.

‘BİRİ ÖLÜNCE Mİ SESİMİZİ DUYACAKLAR’
Polis fabrika önünden işçileri uzaklaştırırken olaya dair konuşan işçilerden Tülay, “Çok zor durumdayız. 5 gündür buradan sabahlıyoruz. Arkadaşımız intihar girişiminde. Patronumuzun bize söylediği, ‘Üç kuruş için mi bunu yapıyorsunuz’. Biz bu üç kuruşu sadaka diye istemiyoruz. Biz bunu alnımızın teriyle kazandık. Evimizin işini, çocuklarımızı bıraktık da geldik buraya. Biz bu kadar insanız, bizim sesimizi ne zaman duyacaklar, biri ölünce mi duyacaklar. Biz şu anda her yerden herkesten destek bekliyoruz. Haklarımızı versin, biz de çıkalım gidelim. Onun için küçük olabilir ama bizim için büyük bir rakam. Biz burada onun küçümsediği üç kuruş için buradayız. Kadın haklarını savunmasın bu kadar kadını mağdur etmişken” diye tepki gösterdi.
‘DEVLET YANIMIZDA DEĞİL’
İşçilerden Melek Tafti ise, “Arkadaşımızın psikolojisi bozulmuş vaziyette. 5 gündür burada sabahlıyor. Çok kötü bir psikolojik şekilde onu çatıda gördük. İnanıyorum ki buradaki 300 işçinin sesi olmaya çalışıyor çünkü devletimiz hiçbir şekilde yanımızda değil. Çalışma Bakanlığına mesaj çektiğimizde bize arabuluculuğa gidin diyorlar. Biz zaten biliyoruz arabulucuya gitmeyi. Kanun belli, ama tazminatımızı vermiyor. Tek başına çalışan kadın arkadaşlarımız var burada. Şirket sana ait, özel arabaların var, fasona vızır vızır iş gidiyor. Yokluk sadece işçiye mi? Üç kuruş para diyorsun, üç kuruş için mi madem sen bize bunu yapıyorsun. Biz yokluktaysak, zor durumdaysak sen de zor durumda kal! Maksadı işçiyi çaresiz bırakmak, ama bu işçi bunu kabul etmiyor. Biz milletvekillerimizin, devletimiz yanımızda olmasını istiyoruz” dedi.
‘SESİMİZİ NEDEN DUYMUYORLAR’
Direnişteki işçilerden Canan Gündüz de “Biz burada 5 gündür direnişteyiz. Haklarımızı istiyoruz. Artık psikolojimiz bozuldu, bu 350 insana neden ses verilmiyor. Bizim çocuklarımız psikolojimiz yok mu?” dedi. Medya organlarını aradıklarını ancak gelmediklerini söyleyen Gündüz, “Gelmiyorlar, kedi ağaca çıksa haber yapıyorlar burada biz direnişteyiz görmüyorlar” diye tepki gösterdi.
İşçilerden Songül ise yaşadıklarına kayıtsız kalan patron Sanem Dikmen’e tepki göstererek, “Yaklaşık 2 saattir arkadaşımız çatıda. Patronumuz da içeride. Hâlâ içeriden çıkmıyor. Hakkımızı versin biz başka bir şey istemiyoruz. Arkadaşımız şu anda güneşin altında. Eğer arkadaşımıza bir şey olursa burayı dar ederiz” dedi.

FABRİKA ÇATIYA ÇIKAN İŞÇİ ÇATIDAN İNDİ
ETF Tekstil'de gasbedilen kıdem tazminatları ve ikramiyeleri için direnen işçilerin eylemleri sürerken, patronun taleplerini karşılamaması üzerine fabrika çatısına çıkan işçi çatıdan indi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Direnişteki ETF işçileri: Yan yana gelemeyiz diyor...

Kapatılacağı duyurulan ETF Tekstil’de başta kıdem tazminatları olmak üzere alacakları için fabrikaya...

ETF'de direniş 4. gününde

ETF işçisi kadınlar 'Kimse bu yoldan geri dönmeyecek artık' diyerek haklarını tam olarak alana kadar...

ETF'de direnişin gecesi gündüzü yok: 'Haklarımızı...

ETF Tekstil’in kapatılması kararı sonrası hakları verilmediği için işçiler direnişte! Gece fabrikada...