Tuzla’daki ETF Tekstil patronunun, 30 Temmuz’da üretimi durdurup fabrikayı kapatacağını açıklamasının ardından, kıdem ve ihbar tazminatları ile ikramiyelerinin verilmeyeceğini öğrenen işten çıkarılan işçiler fabrika önünde direnişe geçti. DERİTEKS’in örgütlü olduğu fabrikada patron, işçileri ara bulucu vasıtasıyla imza atmaya zorlarken işten çıkarılan işçiler ise yaşadıklarına tepki göstererek, “Bayramı bize zehir ettiler” dedi.
‘PARASIZ BİR BAYRAM GEÇİRECEĞİZ’
11 senedir ETF’de çalışan Canan Gündüz, “11 yıl emek verdim, 1 saat içinde kapı dışarı ettiler bizi. ‘İhbar hakkınız yok, tazminatın yüzde 70’i yok, ikramiyelerinizi vermeyeceğiz’ dediler. 11 yılıma 35 bin lira veriyorlar. Emeklerimizi ziyan etmek istiyorlar. Herkesin çoluk çocuğu var. 25 senedir burada çalışan arkadaşlarımız var. Bayramda çocuklarımıza bir şey götüremeyeceğiz. Mağdur edildik. Parasız bir bayram geçireceğiz” dedi.
Kredilerinin ve borçlarının olduğunu söyleyen Gündüz, “Nasıl ödeyeceğiz şimdi?” dedi. Asgari ücrete yapılan zammı da değerlendiren Gündüz, “Zam yapmaları hiç önemli değil, çünkü her şey çok pahalı, çarşı pazar pahalı. Pazara çıkamıyoruz” diye konuştu.
EMEKLİLİK DE HAYAL OLDU
8 yıldır ETF’de eğitmenlik yapan Meltem Özkaya da “Çok emek verdim. Kim ne söylediyse, yaptıysa yedim yuttum. Oysa bugün bunun karşılığı ikramiyemi, ihbar tazminatımı, kıdemimi, yıllık iznimi gasbetmekmiş. 4 ay kalmıştı emekliliğime, 50 yaşımın üzerindeyim. Ben şimdi başka yere gitsem beni yaşımdan dolayı işe almayacaklar” dedi. Bayram öncesi işten atılmalarına da tepki gösteren Özkaya, “Uzaktan torunlarım gelecek. Ben şimdi bırak torunuma bir oyuncak almayı, geldiklerinde ne pişirebileceğim onu bile bilmiyorum. Benim emeğimin karşılığını, haklarımı versinler istiyorum. Sonuna kadar, hakkımızı alana kadar direneceğiz biz burada. Bayramı da direnişle geçireceğiz” dedi.
HEM EVİNDEN HEM İŞİNDEN OLDU
10 yıllık kalite kontrolcü İsmihan Altuntaş ise hem işyerinde hem de evde yaşadığı soruna dikkat çekti: “Burada 10 yıllık emeğim var. Mağduruz. Çok sıkıntılı dönemlerden geçtik yine de çalıştık. Şimdi bir de ev sahibim evden çık diyor bana. Tek başıma ev geçindiren biriyim. Üç çocuğum var, biri üniversitede, masrafları var. Bayram bana bayram değil zehir oldu. Çok zor durum işini kaybetmek, evinden olmak.”
DERİTEKS: PATRONUN KİMSEYİ MAĞDUR ETMEYE HAKKI YOK
Direnişçi işçilerle bir arada olan DERİTEKS Tuzla Şube Sekreteri Pembe Maden daha önce burada 13 yıl çalıştığını söyleyerek “Arkadaşlarımızın nasıl emekler verdiğini kendi gözlerimle gördüm. Bazen arkadaşlarımız karşılıksız pazar mesaisinde bile çalıştı. İşverene sesleniyorum; işin kötü olabilir kapatabilirsin fabrikayı ama burada kimseyi mağdur etmeye hakkın yok. Bu kadar insanın çoluğu çocuğu var. Bayram üzeri işçilere bayramı zehir edemezsin” diye seslendi.
Fotoğraflar: Hilal Tok/Evrensel
İlgili haberler
ETF’de birliğin de direnişin de öncüsü kadın işçil...
‘Direniş ve eylemlerde ilk günlerde kadınlar fotoğraf karelerine girmemek için çok çabalıyordu. Ama...
Fabrikanın kapatılacağı açıklanan ETF Tekstil’de i...
Tuzla’da patronun 30 Temmuz’da üretimi durdurup fabrikayı kapatacağını açıklamasının ardından ETF Te...
Kod 46’yla işten atılan aşçı Gülşah Tavancı: Hakkı...
Yaşadığı mobbinge ve uzun çalışma saatlerine tepki gösteren, işverene yazılı başvuru yapan Aşçı Gülş...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.