Edanur'un katiline müebbet hapis cezası verildi
Geçtiğimiz yıl Eylül ayında iş çıkışı Gökhan Çatbaş tarafından öldürülen Edanur Çoban'ın davasının beşinci duruşmasında karar çıktı. Çatbaş ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

18 yaşındaki Edanur Çoban’ın katili Gökhan Çatbaş’a Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın beşinci duruşmasında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

Sanık Çatbaş, duruşmaya SEGBİS aracılığı ile katıldı. Edanur'un annesi Tuğba Çoban, babası Akın Çoban ile avukatları ise salonda hazır bulundu. Davayı Kayseri Baro Başkanı Ali Köse, Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Eylem Sarıoğlu, Türk Kadınlar Birliği ve Ekmek ve Gül grubu takip etti.

KADININ YAŞAM HAKKI İÇİN ÖNEMLİ BİR KARAR

Mahkeme sonrası konuşan ailenin avukatı Betül Özbek, “Yaşanan olayın üzerinden bir yıl geçmişken, bir yıllık hukuk mücadelemizin sonuna geldik. Neticede istediğimiz sonucu elde ettik ve sonuna kadar hak eden sanık Gökhan Çatbaş’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmiş oldu. Kadının yaşam hakkının korunmasın anlamında önemli bir karara imza atıldı” dedi. Anne Tuğba Çoban ise, “Benim yavrumun kanı asfaltta kalmadı. Biz karşı tarafa hiçbir tahrik ve taciz edici şekilde yapmadan adaletli bir şekilde güzel bir sonuç aldık” ifadelerini kullandı.

Baba Akın Çoban, “Tam 357 gün oldu ve bu haklı davamızın sonuna geldik, ağırlaştırılmış müebbet aldı. Biz kanla beslenen insanlar değiliz. İlk günden beri ciğerimiz yanıyor, Şu Erciyes Dağı’nın karını alsalar ciğerime bassalar sönmez” diye söyledi. Kayseri Barosu Başkanı Ali Köse ise, “İlk günden beri aile ile yakından ilgileniyoruz. Annenin ve babanın söylediği gibi bu yürek yangını söndürecek hiçbir şey yok. Cezasız kalmamasını istedik ve kadına şiddete dair en büyük sorunu oluşturacağını söyledik. Bugün verilen karar kamu oyunu ve toplumu tatmin eden bir karar olmuştur” ifadelerini kullandı.

CEZADA İNDİRİM OLMAMASI OLUMLU

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Eylem Sarıoğlu, “Bugün Edanur’un katili hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Mahkeme tarafındanda iyi hal indirimi ve haksız tahrik indirimi uygulanmamasının çok olumlu olduğunu düşünüyorum zira yargılama aşamasında yine tüm kadın cinayetlerinde olduğu gibi sadakatsiz davrandığı, aldattığı gibi gerekçeler sunuldu. Fakat mahkeme tarafından kabul edilmemiş olması aslında bu savunmaların boşa çıkarılması anlamında önemli olmuştur. Bizim en çok şikayetimiz indirimlerin cezasızlığa dönüşmesiydi. Mahkemeler tarafından bu erkeklik savunmasına itibar edilerek indirim uygulanmasıydı. Bu dosyada bu indirimlerin uygulanmamış olmasının bundan sonraki yargılama süreçlerinde dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?
Restoranda garson olarak çalışan Edanur Çoban, iş çıkışı evine gittiği sırada arkasından gelen eski erkek arkadaşı olduğu iddia edilen Gökhan Çatbaş'ın silahlı saldırısına uğradı. Çoban hayatını kaybetmiş, kaçan şüpheli Nevşehir'in Avanos ilçesi girişinde yakalayıp, tutuklanmıştı. Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü'nü kazanan, üniversite eğitimi için restoranda garsonluk yapıp, harçlık biriktirdiği belirtilen Çoban, memleketi Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde toprağa verilmişti.

İlgili haberler
Kayseri Ekmek ve Gül grubu katledilen Edanur için...

Geçtiğimiz yıl eski erkek arkadaşı tarafından katledilen 18 yaşındaki Edanur Çoban'ın davası 3 Eylül...

Kayseri’de katledilen Edanur için oturma eylemi ya...

Eski erkek arkadaşı tarafından katledilen 18 yaşındaki Edanur Çoban için Kayseri'de oturma eylemi ya...

Kibar Özten cinayetinde istinaf ağırlaştırılmış mü...

Kibar Özten'i kasten öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Ozan Ali Özten'in ceza...