Kadınlar Söke’de okul servislerinin kaldırılmasına tepki gösterdi
Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında 9 köydeki ücretsiz taşımalı eğitimin iptal edildiğini duyurdu, kadınlar karara tepki gösterdi.

Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü “tasarruf tedbirleri” kapsamında 9 mahallenin muhtarlıklarına gönderdiği yazıyla 2024-2025 Eğitim Öğretim yılında bu köylerdeki ücretsiz taşımalı eğitimin iptal edildiğini duyurdu. Söke Akçakonak Köyü’nde yaşayan kadınlar “eğitimden tasarruf olmaz” diyerek hazırladıkları dilekçeleri Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etmek üzere bir araya geldi.

“2024-2025 Eğitim Öğretim yılında mahallemiz orta öğretim öğrencilerinin ilçe taşımalı eğitim komisyonu kararı ile ücretsiz taşımalı eğitimin iptal edildiği bilgisi bizlere verildi” denilen dilekçe metninde, “Bizler günlük işlerde çalışan ya da fabrikalarda asgari ücretle çalışan köy insanlarıyız. Bu hayat şartlarının pahalılığından dolayı yiyecek ekmeği zor bulurken nasıl olacak da servis ücretlerini ödeyecek güce sahip olacağız” dendi.

Kararın eğitim hakkına engel olduğunu vurgulayan dilekçe metninde, “Bu karar, öğrencilerimizin anayasal bir hakkı olan eğitim hakkını kullanmalarına engel olacak; sağlık, beslenme ve güvenlik sorunlarını da yaratacaktır” dendi.

Mahallede yeterli toplu taşıma aracının olmadığına vurgu yapan dilekçe metninde, “Büyük Şehir Belediyesine ait şehir araçlarının yetersiz olması, aile gelirlerimizin öğrencilerimizin yol, beslenme, eğitim materyali ihtiyaçlarına yetmeyeceği, MEB dışında yapılacak taşıma işlemlerinin çocuklarımızı güvenlik ve trafik tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağı da göz önüne alınarak öğrencilerimizin MEB tarafından taşıma yoluyla eğitime erişim haklarının sağlanması için gereğini arz ederim” dendi.

‘KIZ ÇOCUKLARININ OKUMASI LAZIM’

Servislerin kaldırıldığı mahallelerden biri olan Akçakonak, Söke’ye 9 kilometre uzaklıkta köy statüsünde mahalle olan bir yerleşim yeri. Pamuk ve zeytinden geçimini sürdüren Akçakonak halkı, ekonomik zorluklarla çocuklarını okutmaya çalışıyor. Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kararına tepkili olan kadınlar, “Bu hayat pahalılığında bizler yiyecek ekmeği zor bulurken, çocuklarımızın okul masraflarını nasıl karşılayacağımızı düşünürken çocuklarımızın servislerinin kaldırılmasını kabul etmiyoruz” diyor.

Dilekçeleri Söke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etmeden önce Ekmek ve Gül’e konuşan kadınlar, “Çocuklarımız yazın bizimle çalışıyor, kışın okuyorlar. Meslek sahibi olsunlar diye okutuyoruz. Şimdi servis olmazsa bu çocuklar ne yapacak? Özellikle kız çocuklarını babalar okula göndermez ki. Geçim çok zor” diyor.

Karara tepkili olan kadınlardan biri, “Kız çocuklarımızın okuması lazım, toplu taşımanın saati belli değil. Çocuğum gecikse, başına bir şey gelse ben yapacağım?” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül