Kibar Özten cinayetinde istinaf ağırlaştırılmış müebbet hapis kararını bozdu
Kibar Özten'i kasten öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Ozan Ali Özten'in cezası istinafta bozuldu, sanığın aldatma iddialarının tekrar incelenmesi istendi.

Adana’da Kibar Özten’in eşi Ozan Ali Özten tarafından öldürülmesiyle ilgili Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada verilen karar, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Yerel mahkeme, Ozan Ali Özten’e "eşini kasten öldürme" suçundan indirim yapılmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Ancak, Ceza Dairesi, davada eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle kararı bozdu ve sanığın aldatma iddialarının yeniden incelenmesine karar verdi.

ALDATMA İDDİALARI VE MAKTULÜN UYKUDA OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILACAK

Ceza Dairesi, Kibar Özten’in öldürüldüğü sırada uykuda olup olmadığının araştırılmasını ve sanığın, indirim almak amacıyla öne sürdüğü aldatma iddialarının doğruluğunun yeniden değerlendirilmesini istedi. Mahkeme, özellikle Kibar Özten’in öldürüldüğü anda uykuda olup olmadığının belirlenmesini ve Türk Ceza Kanunu'nun 82. maddesinin 1/e fıkrasına göre cezayı ağırlaştıracak olan "savunmasız bir kişiyi öldürme" maddesinin uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmesini talep etti.

Sanık Ozan Ali Özten, mahkemede verdiği ifadede, "Kibar yatakta uzanıyordu, yastıkla Kibar'ın başına bastırdım, kendisine 'Allah rahmet eylesin, şehadet getir' dedim, ateş ettim, o sırada sabah ezanı okunuyordu," sözleriyle olay anını anlatmıştı. Ceza Dairesi, bu ifadelere ve olay yeri inceleme raporuna dikkat çekerek, yerel mahkemenin bu hususları göz ardı ederek eksik inceleme yaptığını belirtti.

SANIĞIN İDDİALARI MAHKEMEDE YALANLANMIŞTI

Sanık Ozan Ali Özten, cinayeti işlemeden bir gün önce parka gittiğinde, eşi Kibar Özten’in, ilişkisi olduğunu düşündüğü "E." isimli bir şahısla mesajlaştığını ve onu gördüğünü iddia etmişti. Ancak, yerel mahkeme, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını tespit etmişti. Müşteki avukatı Sevil Aracı, “O dönem sanık ve maktulün telefonları üzerinden detaylı araştırmalar yapılmış ve sanığın iddia ettiği görüşme trafiğinin olmadığı tespit edilmişti,” diyerek, sanığın iddialarının çürütüldüğünü belirtti.

Bu tür aldatma iddialarının, kadın cinayeti davalarında sıkça kullanılan bir savunma stratejisi olduğunu vurgulayan Aracı, "Bu iddialar, tek taraflı olarak öne sürülüyor ve mağdur hayatta olmadığı için kendini savunamıyor. Sanığın bu tür iddiaları, ceza indirimi almak için öne sürdüğünü düşünüyoruz," dedi. Aracı ayrıca, sanığın en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini belirterek, "Tüm dosya içerisindeki bulgular, sanığın iddia ettiği gibi bir aldatma fiilinin olmadığını ispatlıyor. Ayrıca sanık kendi ifadelerinde Kibar’ı uyurken öldürdüğünü itiraf ediyor. Yerel mahkemenin yine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmedeceğini tahmin ediyoruz. Kadınlar olarak bu davanın takipçisi olacağız," diye ekledi.

'CEZALAR CAYDIRICI OLMALI'

Kibar Özten’in erkek kardeşi Abdülmelik Yalap, kadın cinayetlerinde verilecek cezaların caydırıcı olması gerektiğini ifade etti. Yalap, “Her gün bir yerde boşanma aşamasında olduğu için ya da başka bir nedenle kadınların öldürüldüğüne dair haberler görmekten sıkıldım. Bir insan öldürmek bu kadar kolay olmamalı. Bu yüzden böyle davalarda verilecek cezalar caydırıcı olmalı,” dedi.

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi’nin bozma kararı sonrasında, Ozan Ali Özten, Ekim ayında yeniden yerel mahkemede yargılanmaya başlanacak. Mahkemenin, sanığın aldatma iddiaları ve Kibar Özten’in uykuda olup olmadığı konusundaki araştırmaların sonuçlarına göre karar vermesi bekleniyor.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Kibar Özten davasinda tahrik bahanesi öne sürüldü

Kibar Özten’in evli olduğu Ozan Ali Özten tarafından öldürülmesi ile ilgili açılan davanın 4’üncü du...

Kibar Özten, davasında sanık yakınları aldatma idd...

Adana’da Kibar Özten’in davasının ikinci duruşması 17 Haziran'da görüldü, Ozan Ali Özten’in tutuklul...

Kibar Özten davasında katil eşe indirimsiz ağırlaş...

Adana’da Kibar Özten’in evli olduğu Ozan Ali Özten tarafından öldürülmesi ile ilgili davada sanık ha...