Yargıtay kadında kusur arıyor!
Yargıtay şiddete uğrayan kadınlarda kusur buluyor. Mor Çatı Vakfı ise yaptığı açıklamada Yargıtay 2. Dairesi'nin verdiği cinsiyetçi kararları eleştiriyor.

Geçtiğimiz günlerde Mor Çatı Vakfı sosyal medya platformu X üzerinden Yargıtay'ın ve mahkemelerin kusur konusunda verdiği cinsiyetçi kararlara dikkat çekti. Vakfın X hesabından yayınladığı gönderide şu ifadeler kullanıldı:

"Geçtiğimiz günlerde bir kadının kocasının ailesine 'anne-baba' diye hitap etmemesini kusur sayan Yargıtay 2. Dairesi bu defa da şiddet uygulayan bir erkek ile erkeğin akrabaları ile görüşmek istemeyen kadını 'eşit kusurlu' kabul ederek cinsiyetçi bir karara daha imza attı.

Bu kararlar kadınların mahkeme salonlarında karşılaştıkları cinsiyetçiliğin, adaletsizliğin kamuoyuna yansıyan örnekleri.

Kadınlara yönelik suçlar benzer ayrımcı yaklaşımlar nedeniyle cezasız kalıyor, pek çok kadın adalete güven duymadığı için şikayetçi olmuyor ya da haklarından feragat ediyor."

Mahkemelerin kadınların her hareketinden bir kusur uydurma tutumları yalnızca bu örnekle de sınırlı değil.

EŞİNİN AİLESİYLE GÖRÜŞMEK İSTEMEYEN KADIN KUSURLU

Halk TV'de yer alan habere göre Ankara'da yaşayan bir kadın, eşinin kendisine şiddet uyguladığını, ailesinin evliliklerine müdahalesine sessiz kaldığını, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ileri sürerek boşanma davası açtı ve tazminat talebinde bulundu.

Yargılamayı yapan Ankara 7. Aile Mahkemesi, kocasının kardeşi ve akrabalarıyla görüşmek istemeyen, karşılaştıklarında onlara kötü davranan kadını kusurlu buldu.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise istinaf kararında hukuka aykırılık bulunmadığını tespit ederek, kararı oy birliğiyle onadı.

EŞİNİN AİLESİNE 'ANNE, BABA' DİYE HİTAP ETMEYEN KADIN KUSURLU

Boşanma davasında yargılamayı yapan Bursa 8. Aile Mahkemesi, davalı kadının kayınvalidesi ve kayınpederine "anne baba" şeklinde hitap etmediği, onlara karşı soğuk davrandığı, eşine karşı aşırı kıskançlık sergilediği, evi terk ettiği gerekçesiyle kadını tam kusurlu sayarak tarafların boşanmalarına, kadının tazminat taleplerinin reddine hükmetti.

Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, kadının kayınvalidesine "anne" dememesinin evliliği temelinden sarsacak bir kusur olmadığını belirleyerek tarafları eşit kusurlu saydı.

Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bu değerlendirmeyi bozarak "anne, baba" diye hitap etmeyen kadını ağır "kusurlu" bularak istinaf kararını bozdu ve boşanmaya karar verdi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI VE ŞİDDET EŞİT KUSUR SAYILDI

Sivas'ta yaşayan bir kadın, evli olduğu erkeğin kendisine sürekli hakaret ettiğini, gurur ve onur kırıcı eylemlerde bulunduğunu, fiziksel şiddet uyguladığını, sokak ortasında öldüresiye dövdüğünü, araba ile çarpmaya ve ezmeye çalıştığını söyleyerek boşanma davası açtı, tazminat talebinde bulundu.

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, boşanma davasında, eşine fiziksel şiddet uygulayan erkek ile sosyal medyada paylaşımlar yapan kadını eşit kusurlu buldu.

Fotoğraf: Hülya Çetinkaya / csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Yargıtay, boşanmada şiddeti ve sosyal medya paylaş...

Yargıtay, boşanma davasında eşine fiziksel şiddet uygulayan erkek ile sosyal medyada paylaşımlar yap...

Boşanma davasında Facebook ilişki durumunun boş ol...

Ankara'da bir boşanma davasında Aile Mahkemesi, Facebook'ta ilişki durumu boş olduğu için kadını ağı...

Kusur kimde?

‘Kadının özgürleşmesi, cinsel ve sınıfsal baskılardan kurtulması’ tüp bebek poliklinik sırası bekler...