ATO: Her 5 çocuktan biri yeterli beslenmiyor
Ankara Tabip Odası, OECD verilerine göre her 5 çocuktan 1'inin yeterli ve sağlıklı gıdaya erişemediğini aktardı.

Ankara Tabip Odası (ATO), 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak yeni eğitim öğretim döneminde çocukların beslenmesine dair açıklama yaptı. Artan mutfak ve kırtasiye masrafları karşısında çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken öğünlerin ya porsiyonları küçültmek zorunda kalıyor ya da daha az besleyici ürünlerin çantaya girdiğini açıklayan ATO, " TÜİK'in verilerine göre her 10 çocuktan 3'ü yoksul kategorisine girerken, OECD verilerine göre her 5 çocuktan 1'i yeterli ve sağlıklı gıdaya erişemiyor" diye ifade etti.

Çocukların başarılı ve verimli bir eğitim hayatı sürdürmesinde sağlıklı beslenmenin rolü bilimsel açıdan defalarca kanıtlandığının ifade edildiği açıklamada, "Yeterli ve dengeli miktarda protein, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri içeren gıdaların tüketimi, çocukların bilişsel kapasitelerini ve bedensel gelişimini olumlu yönde etkiler. Büyüme çağındaki çocukların, bedensel ve ruhsal gelişimi açısından kas ve kemik sistemine uygun bir beslenme programına gereksinimi vardır. Ne yazık ki ülkemizdeki ekonomik krizin etkisiyle birlikte çocuk yoksulluğu derinleşirken, öğrencilerin okullarda sağlıklı öğünlere ücretsiz erişimi de güçleşiyor. TÜİK'in verilerine göre her 10 çocuktan 3'ü yoksul kategorisine girerken, OECD verilerine göre her 5 çocuktan 1'i yeterli ve sağlıklı gıdaya erişemiyor" denildi.

'ANKARA'DA BİR AİLENİN MUTFAK ENFLASYONU YÜZDE 77,66'YA ULAŞTI'

Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin minimum aylık gıda harcaması tutarı olarak bilinen açlık sınırının 19 bin 271 TL'ye yükseldiğinin ifade edildiği açıklamada, "15-19 yaş grubundaki çocukların sağlıklı beslenmesi için gereken gıda harcaması geçen yılın Ağustos ayında 3.600 TL iken, bu yılın Ağustos ayında 5.690 TL'ye yükseldi. 4-6 yaş arasındaki çocukların dengeli ve sağlıklı gelişimi için gereken minimum gıda harcaması ise 3.000 TL oldu. Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin yapması gereken asgari gıda harcaması bir önceki aya göre yüzde 0,19 oranında artarken, mutfak enflasyonunun bir yıllık değişimi yüzde 77,66 seviyelerine ulaştı" diye ifade edildi.

YETERSİZ BESLENEN ÇOCUKLARDA; HALSİZLİK, ÖDEM, DİŞ VE KEMİK ERİMESİ GÖRÜLÜYOR

ATO artan gıda fiyatlarına örnekleriyle dikkat çekerek şunları ifade etti. "Türk-İş'in hesaplamasına göre 2024'ün ilk 8 ayında temel gıda maddeleri arasında yer alan yeşil mercimek yüzde 20,59; kırmızı mercimek yüzde 24,03; kuru fasulye yüzde 12,06; nohut yüzde 20,54; pirinç yüzde 16,74; peynir yüzde 26,53; yoğurt yüzde 24,98; dana eti yüzde 27,42; kuzu eti yüzde 36,99; tereyağı yüzde 21,52; baharat yüzde 26,30; siyah zeytin yüzde 24,14; bal yüzde 23,35 oranında arttı. Yüksek gıda enflasyonu ortamında yoksul çocukların yüzde 40'ına yakını en az 1 öğün atlıyor, pek çoğu kendi yaşına uygun bir diyet yapması gerekirken yetişkin bir birey gibi beslenmek zorunda kalıyor. Yağ ve rafine şeker oranı yüksek öğünler, yetersiz lif ve posa tüketimi gibi nedenlerden dolayı sağlık sorunları artıyor. Yetersiz ve dengesiz beslenmek zorunda kalan yoksul çocuklarda çabuk yorulma ve halsizlik, depresyon, çinko veya demir yetersizliği, zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle sık hastalanma, kabızlık ve ödem oluşumu, kalsiyum ve D vitamini eksikliğine bağlı diş çürümesi veya kemik erimesi, cilt kuruluğu, demir ve folik asit eksikliğine bağlı anemi gibi durumların görülme olasılığı artıyor."

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ YÜZDE 25'İ OKULA AÇ GİDİYOR

TÜİK'in 2023 yılında yayınladığı Türkiye Çocuk Araştırması'nın verilerini de paylaşan ATO,

ekmek veya makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekleri her gün yiyen çocukların oranı yüzde 62,4;

her gün meyve yiyen çocukların oranı yüzde 50,5;her gün sebze yiyen çocukların oranı yüzde 33;

et, tavuk veya balığı her gün yiyen çocukların oranı ise yüzde 12,7 seviyelerinde olduğuna dikkat çekerek; öğrenim çağındaki çocukların yüzde 25'inin okula aç gittiğini söyledi.

ÇOCUKLARA HER GÜN 1 ÖĞÜN ÜCRETSİZ SAĞLIKLI YEMEĞİ VERİN

Uzun süredir kadınların ve çocukların talebi olan #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek talebinin hatırlatıldığı açıklamada, "Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek hükümetin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Yetersiz beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik bir kamusal destek programı yürürlüğe konmalı, merkezi ve yerel yönetimler önleyici ve etkili politikalar geliştirmelidir" denildi.

Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/ Evrensel

İlgili haberler
Tasarruf bir öğünden olmamalı

Kamuda tasarrufla birlikte okul kapatmalar, özelleştirmeler, çocukların eğitimine devam edebilmesi i...

CHP’li Emir: Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek M...

CHP’li Murat Emir geçen yıl yarım dönem okul öncesi çocuklar için uygulanan ve sessiz sedasız kaldır...

MEB’in öğüdü İzmir köfte, gerçekler ekmek arası pe...

Bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek talebi güncelliğini korurken MEB'in sitesindeki "sağlıklı beslenme...