DEÜ Hastanesi sağlık çalışanları: Sağlık hizmeti de mücadelede de ekip işi
8 Mart öncesi bir araya gelen DEÜ Hastanesi sağlık çalışanları sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştı. Sağlık hizmetinin ekip işi olduğunu söyleyen çalışanlar, 'Mücadele de ekip işi' dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Tez- Koop- İş Sendikası ve SES İşyeri Temsilciliğinin ortak çağrısıyla sağlık işçileri ve emekçileri 5 Mart Perşembe günü öğlen arasında 8 Mart buluşması için bir araya geldi. Buluşmaya ilginin yoğun olması, katılımcıların söz alarak sorunlarını anlatmaları ve çözüm önerilerinde bulunmaları açısından buluşma önemliydi. 80’in üzerinde kadın emekçinin yer aldığı etkinlikte sağlık alanında çalışan kadınların gündemdeki sorunlarının yanında 8 Mart’ın neden Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak adlandırıldığı, tarihçesi ile anlatıldı. Kadınların bu günü uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanması gerektiği vurgusu yapıldı. 8 Mart konulu sinevizyon gösterisi yapılırken, etkinliğin yemek saatine denk gelmesi nedeniyle, katılımcıların emek ve katkılarıyla oluşturulan yiyecek ve içecek ikramları paylaşıldı.

Son günlerde alınan asker ölüm haberleri nedeniyle şarkılı türkülü kutlama yapmak istemediklerini, ancak 8 Mart’ın bir kutlama değil bir mücadele günü olarak yaşanması gerektiği gerçeği ile bu buluşmanın ne kadar önemli olduğu söylendi.

İŞ YÜKÜ ÇOK, YARDIMLAŞMA AZ, BASKI VE MOBBİNG BIKTIRMIŞ DURUMDA

Söz alan kadınlar; kadınların mücadelede nasıl önde yer aldıklarını, ülkenin en zor koşullarında bile direnmekten vazgeçmediklerini, dayanışmacı ve mücadeleci yanlarının örgütlenmede ne kadar önemli olduğunu anlattılar. Öncelikli olarak dile getirdikleri ekonomik sorunlar, kadroya geçişle yaşanan hak kayıpları olmakla birlikte; işyeri sorunları olarak işçi eksikliğine bağlı iş yükünün çok olması, sorunların artmasıyla birlikte işçiler arasında yardımlaşmanın azalması, şeflerin işçilere mobbing uygulaması, meslek hastalıkları ve sağlık durumuna uygun birimlerde çalıştırılmamaları sıralandı. Genel olarak toplumda artan kadınlara ve çocuklara uygulanan taciz, istismar ve şiddet sorununa duyarlılık da dikkat çekiciydi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Obuz da etkinliğe katılarak, kadın sorununun kadın emeği sorunu olarak ele alınması gerektiği, hastanede çalışan temizlik işçilerinden hocalara kadar herkesin bu ortak mücadelede bir arada olması gerektiğini ifade ettiği bir konuşma yaptı. “Önümüzdeki süreçte de daha sık bir araya gelmenin yollarını bulmalı ortak örgütlenme olanakları yaratmalıyız” dedi.


SORUNLARA KARŞI ORTAK MÜCADELE

Kadınların konuşmalarında sağlık hizmeti verirken nasıl ekip olarak çalışılıyorsa, ekipteki bir üyenin hata ve eksikleri sağlık hizmetini nasıl etkiliyorsa, mücadelenin de aynı ekip ile el ele kol kola verilmesi gerektiği üzerinde durulurken, sağlık hizmetinin parasız olması; performans sisteminin ortadan kalkması ve bunun için sendikal mücadele, özlük haklar, sosyal haklar ve kadın emekçilerin kadın olmaktan ötürü yaşadığı tüm sorunlara karşı yürütülen mücadele de ortaklaşılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası oluşturdukları kadın komisyonundan bahsetti; Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesinde çalışmakta olan bir sağlık işçisi sendika temsilcisi de kadın komisyonu adına konuşma yaptı. Dayanışma ve mücadele ruhunun hissedildiği buluşma pazar günkü 8 Mart alan buluşmasına çağrı yapılması ile sona erdi.

İlgili haberler
Fatih Sultan Mehmet EAH sağlık çalışanları 8 Mart...

Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık işçisi ve emekçisi kadınlar 8 Mart’...

8 Mart öncesi sağlık emekçisi kadınlar birleşmenin...

Fatih Sultan Mehmet EAH’nde 8 Mart etkinliği yapan sağlık işçisi ve emekçisi kadınlar, ortak sorunla...

Sağlık işçisi kadınlar SF işçilerini ziyaret etti

Sağlık-İş İzmir Kadın Komisyonu 8 Mart öncesi 136 gündür direnen SF işçisi kadınları ziyaret etti. Z...