Dayanışma ve öyküyle iyileşen kadınlar
“Öykülerimizi yazıyoruz” diyen eğitim emekçisi kadınların sözleri, bizler için umut oldu. Şiddete uğramış, şiddete tanık olmuş kadın karakterler, öykülerde vücut buldu.

25 Kasım’da İstiklal caddesinde toplanmadan önce, Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesinin, Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlediği Öykü yarışmasının ödül töreninde toplandık. “Öykülerimizi yazıyoruz” diyen eğitim emekçisi kadınların sözleri, bizler için umut oldu. Şiddete uğramış, şiddete tanık olmuş kadın karakterler, öykülerde vücut buldu. Tek bir çatal iğneden, kıpkırmızı bir elbiseye onca acı, yokluk, hüzün, unutuş, ölüm, kayboluş ve diriliş. Hepsini yaşadık iyi ki de yaşadık. Çünkü onlar bize umut oldular.

Birincilik ödülüne layık görülen, Çatal İğne öyküsüyle Melek Savaş’ı, Aynadaki Kırmızı Elbise öyküsüyle ikinci olan Gülşen Hazan Gülmez’i, Zanax ve Süpürge ile üçüncülük ödülünü alan Meriç Ünal’ı alkışlıyoruz. Ancak dereceye giren, girmeyen tüm öykü yazarları aslında çok önemli bir üretimi temsil ediyorlar. Bu nedenle onları yürekten kutlamak gerekir. Dayanışma ve sanatla iyileşmeyi başaran kadınlar hiç de az değiller artık. KHK’ların, yasakların, şiddettin, eril dilin gölgeleri üzerimize düşerken birkaç sayfada kocaman hayatlar yaratabilen onca kadın yazarı görmek, iyi ki böyle bir etkinlik organize edildi diye düşündürüyor.

Mor Çatı’dan Avukat Perihan Meşeli’nin konuşmasıyla başlayan ödül töreni, kadına yönelik erkek şiddetinin mücadele yöntemlerini ve değişen yargı koşullarını bize anlattı. Bu süreçte okulda, evde, işyerinde yaşadığımız, tanık olduğumuz şiddeti anlamak ona karşı yan yana durmak çok önemli. Bu nedenle aslında sanat, edebiyat bu mücadelenin en önemli kollarından biri. Önemli feminist aktivistleri, yazarları, eğitimcileri bir araya getiren ödül töreninde, vurgulanan da buydu. Kızkardeşlerin bir arada olması, beraber yaşadıklarımızı ortaya koymak, duygularımızı sanatla dökmek, onun gücüyle dönüşmek ve beraber üretmek.

Yarışmanın jüri üyeleri Sevin Okyay, Jaklin Çelik, Sibel Öz, Emek Erez, Mübeccel Karabat’a ve Eğitim Sen 6 No’lu Şube Kadın Sekreteri Gültan Ergün’e teşekkür ediyoruz, emekleri çok büyük. Yine kadın dayanışmasının en anlamlı parçası Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesinde Kadın Meclisinin her üyesi öykü yarışmasına gönül koydu. Jüri’den Sibel Öz’ün dediği gibi “öykü kadındır”. Güçlü, çarpıcı ve yaratıcı. Eğitim emekçilerinin, özellikle kadın emekçilerin daha nice öykü yarışmasında buluşmasını diliyoruz.

İlgili haberler
Bu damızlık kızın öyküsü çok tanıdık!

Sıkıyönetim ilan ediliyor; anayasa askıya alınıyor, gazeteler kapatılıyor. Kadınların okuması, eğlen...

Hesaplaşan kadınların öyküleri: “Kimseye Söylemedi...

Ayten Kaya Görgün kitabı “Kimseye Söylemedim”i anlatıyor.

Kadınlar öykülerini yazdı

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Şube Kadın Meclisi, “Kadınlar Öykülerini Yazıyor” başlıklı öykü yarışması...