Çanakkale’de kadınlar kahvaltıda buluştu
Çanakkale Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla kahvaltıda bir araya gelen kadınlar 25 Kasım'a giderken maruz kaldıkları şiddeti ve ayrımcılığı konuştular, 'Böyle yaşamak istemiyoruz!' dediler.

25 Kasım’a giderken Çanakkale’den kadınlar, Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu’nun düzenlediği kahvaltıda bir araya geldiler. Avukat Cevriye Aydın’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte kadınlar, mecliste görüşülen 5. Yargı Paketi’ni, şiddet, eşitsizlik ve yoksulluğun nedenlerini tartıştılar. Evde, okulda, işyerinde, sosyal medyada maruz kaldıkları şiddetten ve ayrımcılıktan söz eden kadınlar, “Böyle yaşamak istemiyoruz!” dediler ve çözümün ancak kadınların birlikte mücadelesiyle mümkün olduğunu vurguladılar.

Çanakkale Ekmek ve Gül Topluluğu adına konuşan Melike, “Ülkenin bütün kaynakları bir avuç yandaşa peşkeş çekilirken, bizim cebimizden kendi ceplerine milyarlar aktarırlarken biz gün yüzü görmeden çalışıp karşılığında sadece borç biriktirebiliyoruz. İşsizlik, baskı artar, ücretler erir, yoksulluk derinleşirken işyerlerinde yaşanan taciz, mobbing, şiddet artarken, kadınlar Kod 29 ile işten çıkarılırken patronların cebi doluyor. Bize reva görülen kırıntıları, böyle yaşamayı istemiyoruz. İnsanca bir yaşam için bize çözüm olarak seçim sandıklarını gösterenlere değil, kendi gücümüze, birliğimize güveniyoruz” dedi.

25 Kasım çalışmaları kapsamında gerçekleşen etkinlikte, Trujillo Diktatörlüğü tarafından katledilen Mirabel Kardeşler’in mücadelesine de değinilerek 25 Kasım 1960’ın üzerinden yıllar geçmesine rağmen bugün kadınları harekete geçirmeye devam ettiği, kadınların onları yokluğa, açlığa, şiddete ve eşitsizliğe mahkum edenlere öfkesinin dinmediği vurgulandı.

Fabrikada yaşadıkları mobbing, taciz, şiddet ve sömürüyü ortaya çıkaran Dardanel işçisi kadınlar ile dayanışmanın önemine konuşuldu.  


KADINLAR KARŞILAŞTIKLARINI ANLATIYOR…

Temizlik işçisi Hanife, günlük temizlik işleri yaparak güvencesiz bir şekilde hayatını sürdürmeye, çocuklarının eğitimini devam ettirmeye çalıştığını, yaptığı birçok iş başvurusunun Roman olması nedeniyle geri çevrildiğini, sadece kadın olarak değil etnik kimliği sebebiyle de her yerde ayrımcılığa maruz kaldığını anlattı. Çeşitli ön yargılar yüzünden kendisine suçlu muamelesi yapıldığını, çocuklarının da bu durumu sürekli yaşadığını ifade etti.

Kahvaltıya katılanlardan bir genç kadın, farklı ülkelerden kadınların birbirleriyle fiziki görünümlerinin kıyaslandığı, aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığı cinsiyetçi yayınların sosyal medyada sık sık yayınlandığını, bu tür yayınlara da tepki vermek gerektiğini ifade etti.

Eğitimci bir kadın, çocuklarda cinsiyet eşitliği eğitiminin önemine dikkat çekerek, okuldan, aileden başlamak üzere bu eğitimin verilmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Asgari yaşamlara mahkûm edilmek istemiyoruz!

25 Kasım’a kadar yapacağımız her iş, kadınlarla yaptığımız her buluşma, konuşacağımız her konu bu uz...

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği 25 Kasım et...

Ankara Mamak’taki Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, 25 Kasım’a giderken film gösterimi, söyleş...

İstanbul Sözleşmesi ile başlayan kadın dayanışması...

“Şiddete dair etkin koruma mekanizmaları kurulsun, devlet bu konuda sorumlulukların tümünü alsın” de...