BORKAD: Krizin tüm yükünün üzerimize yıkılmasını kabul etmiyoruz
İzmir Bornova'da kadınlar, zamlara karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. ‘Zamlar geri alınsın’ diyen kadınlar, ‘Krizin yükü patronlara’ diye seslendi.

Bornova Kadın Danışma Dayanışma Derneği (BORKAD) zamlara karşı Atatürk mahallesi pazar yerinde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kadınlar bu yükü kaldıramayacak, zamlar geri alınsın” pankartı açan kadınlar sık sık, “Sermayeye değil emekçiye bütçe”, “Krizin yükü patronlara”, “Tarikat yurtları kapatılsın”, “İnsanca yalamak istiyoruz” sloganları attı.

Basın açıklaması okuyan BORKAD Yönetiminden Songül Dolu, “İlk önce ekonomik kriz, üstüne pandemi; bir gün İstanbul Sözleşmesi kaldırılıyor, diğer gün nafaka hakkımıza göz dikiliyor, biz kadınlar için her yeni gün ve gelişmeyle dert, sorun yumağı biraz daha yuvarlanıp büyüyor. Yükselen döviz, artan masraflar, zamlı faturalar, kiralar, krediler, borçlar çığ olup emekçilerin özellikle de biz kadınların üzerine düşüyor" dedi.

‘FİYAT ARTIŞLARINDAN DOLAYI PED DAHİ ALAMIYORUZ’

Undan, yağa, sütten yoğurda zam gelmeyen gıda maddesi kalmadığını, pazardan, marketten artık tane hesabı alışveriş yaptıklarını dile getiren Dolu, “Zamlar yüzünden sağlığımızdan oluyoruz. Kadınlar olarak geçinebilmek, bir tas sıcak çorba kaynatabilmek için kendi kişisel ihtiyaçlarımızdan vazgeçmek zorunda kalıyoruz. Regl ürünlerinden alınan yüzde 18 KDV ve fiyat artışları nedeniyle birçoğumuz ped dahi alamaz olduk, alabilenler kullanım sayısını düşürdü. Yetmiyor, yettiremiyoruz” diye konuştu.

‘İNSANCA YAŞAMAK VE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ’

AKP iktidarının Türkiye’yi Avrupa’nın ve bölgenin en ucuz iş gücüne sahip ülkesi haline getirmekle övündüğünden hatırlatan Dolu, “Bunun biz kadınlara nasıl döneceğini gayet iyi biliyoruz. Ucuzunda ucuzu işlerde, güvencesiz, sigortasız sendikasız çalışma! Yoksulluk ve şiddet. Kabul etmiyoruz, insanca yaşamak ve insanca çalışmak istiyoruz" dedi.

İzmir’de ulaşıma yapılan yüzde 25 zamma da tepki gösteren Dolu, “Gerçek enflasyon yüzde 82’lara dayanmış, mutfak yangın yeriyken TÜİK enflasyonu yüzde 36 açıkladı” diyerek işçi ve emekçilerin enflasyona edildiğini söyledi.

‘KADINLARIN BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜ YOK’

6 Yargı Paketi kapsamında meclise getirmesi beklenen nafaka hakkını gasbına da değinen Dolu, “Kadınları sadakaya mahkum edecek, medeni haklarımıza saldırı anlamına gelen düzenleme, yani yaşamımıza dair ne varsa elimizden almaya yönelmiş iktidarın sermaye yanlısı gerici emellerine göz yummayacağız” diye ekledi.

İktidarın kadınlara, gençlere, işçiye, emekçiye, emeklilere yoksulluk, yolsuzluk, baskı ve yasaklardan başka hiçbir şey getirmediğini, muhalefetin ise sandığı gösterdiğini söyleyen Dolu, “Sefalete ve yokluğa, şiddete mahkum edilen kadınların beklemeye tahammülü yok. Krizin tüm yükünün üzerimize yıkılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

ÖRGÜTLÜ MÜDECELE ÇAĞRISI

“Yaşamak istiyorsak bizi öldüren bu düzene karşı birlikte mücadeleden başka şansımız yok. Onlar tek, biz hepimiziz. Halk seçeneğini yaratmak için buradan tüm kadınlara sesleniyoruz. Yan yana gelelim birleşelim, örgütlenelim. Başka seçeneğimiz yok! Gelin BORKAD çatısı altında hep birlikte, bizi açlığa, yoksulluğa, şiddete mahkum eden bu düzene karşı mücadeleyi büyütelim” diyen Dolu taleplerini şu şekilde sıraladı;

• İşten atmalar yasaklansın, kadınlar için istihdam olanakları yaratılsın.

• Yapılan tüm zamlar geri alınsın. Elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlardan alınan vergiler düşürülsün.

• Regl ürünlerinden alınan vergi kaldırılsın, okullarda ücretsiz ped dağıtılsın.

• Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınsın. Zenginlere servet vergisi getirilsin!

• İşçi ve emekçilerin ücretlerine ek zam yapılsın ve tüm ücretler insanca yaşayacak düzeye çekilsin.

• İşsiz, yoksulluk sınırı altında yaşayan, bir gelirden yoksun, tüm kadınlara özellikle bekar ve çocuklu kadınlara kira yardımı yapılsın, ücretsiz kreş sağlansın. Parasız bilimsel eşit eğitim olanakları sağlansın, tarikat yurtları kapatılsın. Çocuklar için derhal eğitim yardımı yapılsın. 

Fotoğraf: Evrensel


İlgili haberler
Çiğli'de kadınlardan zamlara tepki

İzmir'de kadınlar zamları protesto etti: 'Çok kutsanan biyolojik özelliğimiz, ped fiyatlarına gelinc...

'Yeni yıla hediyelerle gitmek isterdik ama belimiz...

İstanbul Şişli Mahmut Şevket Paşa Mahalleli kadınlar Mahmut Şevket Paşa parkındaki ağaçları fatura v...

Geçinemiyoruz | ‘Ayaktaysak komşunun, arkadaşın da...

Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneği: Derneğimize gelen kadınların bu zor dönemde nasıl hayata tutundu...

Asgari ücretli sesleniyor: Ek iş yapıyorum yine de...

Asgari ücret görüşmelerinde işçinin sesini duyan yok. Ancak temizlik işçisi asgari ücretli Gülcan ek...

Tuzluçayırlı kadınlar sokakta: Geçinemiyoruz

Gelen zamlar ve uygulanan ekonomi politikalarına karşı emekçiler pek çok kentte ‘Geçinemiyoruz’ diye...

Esenyalı: Geçinemiyoruz, şiddet görüyoruz, böyle g...

25 Kasım öncesi mahallede seslerini duyurmak isteyen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlar...