Esenyalı: Geçinemiyoruz, şiddet görüyoruz, böyle gitmesin diye mücadele ediyoruz
25 Kasım öncesi mahallede seslerini duyurmak isteyen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlar, polisin tüm engelleme girişimlerine rağmen açıklamalarını yaptı.

İstanbul Pendik’te bulunan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü öncesinde mahallelerinde basın açıklaması yaptı.

Kadınlar Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği önünde toplanırken polis, "valilik kararı" diyerek kadınların yürümesini ve cadde önünde basın açıklaması yapmalarını engelledi. Sokağa giriş çıkışlar da polis tarafından kapatılırken, kadınlar derneğe ulaşmak için sokak sokak dolaşmak zorunda kaldı.

Dernek binasında müzik çalınmasına da izin vermeyen polis, “Valilik basın açıklamasına da eğlenceye de izin vermiyor” diyerek kadınlara müdahale etmeye çalıştı. Balkonlardan alkış ve sloganlarla kadınların eylemine destek verenlere de müdahale eden polise kadınlar tepki gösterdi, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

Dernek binası önünde açıklama yapan Zahide Kiper, her gün temel ihtiyaç maddelerine gelen yeni zamlar, artan enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanmalar karşısında emekçilerin aldığı ücretin eridiğini, yoksulluğun daha da derinleştiğini, artan yoksulluğun kadınların hayatına daha fazla şiddet, eşitsizlik, güvencesizlik olarak yansıdığını söyledi. “Evde, okulda, işte, kampüste, sokakta şiddete uğruyor, öldürülüyoruz. 2021 yılının ilk 10 ayında en az 338 kadın erkekler tarafından katledildi. Katiller ve şiddet failleri bu cesareti; haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulanan yargı kararlarından, kadınları şiddete karşı koruyacak yasal hakları tek tek hedefe koyanlardan, 'şiddetin münferit ve tolere edilebilir olduğu' yönünde açıklamalar yapanlardan, eşitsizliği artıran kadın düşmanı politikalardan alıyorlar” dedi.

KADINLARIN PAYINA DÜŞEN ŞİDDET, YOKSULLUK, EŞİTSİZLİK…

Pandemi ile birlikte işyerlerinde kadın işçilerin yaşadığı taciz, şiddet, mobbing ve sömürün daha da arttığına dikkat çeken Kiper, kadın işçilerin işten atılma korkusuyla ağır çalışma koşullarına, 12 saati bulan mesailere karşı ses çıkaramaz hale geldiğini ifade etti. “Patronlar kârlarına kâr katarken bizim cebimizdeki ücret her gün gelen zamlarla eridi” diyen Kiper, emekçilerin asgari ücretle yaşamaya çalışırken, sürekli nereden kısarız diye düşünürken bir de şiddetin ekonomik boyutuyla mücadele ettiğini söyledi. Kiper kadınlara çağrılarını şu cümlelerle yaptı: “Bize dayatılmak istenen şiddete, eşitsizliğe, güvencesizliğe, yoksulluğa artık yeter diyoruz! Güvenceli iş, insanca yaşanacak ücret, şiddetsiz bir yaşam talebiyle Mirabal kardeşlerden ve birlikteliğimizden aldığımız güçle sokaklarda alanlarda olmaya devam edeceğiz. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak eşit özgür ve insanca bir yaşam için kadınları birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz!”


İlgili haberler
EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros: Gücümüz da...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne giderken Emek Parti...

‘Ekonomik çöküşün, vahşileşen şiddetin karşısında...

EMEP’ten 25 Kasım çağrısı: ‘Tüm kadınları şiddetin, yoksulluğun, işsizliğin, eşitsizliğin karşısında...

Günaşırı gelen zamlara ve rekor kıran döviz kurlar...

AKP iktidarının kendilerini açlığa ve yoksulluğa mahkum eden ekonomi politikilarını protesto eden yu...