Ankara’nın bir çok ilçesinde kadınlar etkinliklerde buluştu
25 Kasım vesilesiyle Türkiye’nin her yerinde çeşitli etkinliklerde buluşan kadınlar sorunlarını ve en acil taleplerini konuşuyor.

TAŞERON İŞÇİSİ KADINLAR BİR ARAYA GELDİ
Son zamanlarda artan kadın cinayetlerini ve nedenlerini konuştuğumuz sohbetimizde hep birlikte, “Kriz ortamı şiddeti etkiliyor mu? Kadın haklarıyla ilgili yasalar yeterli mi? Kadınlar olarak taleplerimiz nelerdir” sorularının yanıtlarını aradık. Psikolog Aylin Akçay’ın katılımıyla gerçekleşen bu küçük toplantımızda kadına yönelik şiddetin ne olduğu, yasal düzenlemeler ve şiddete karşı neler yapılabileceği konusunda aydınlatıcı bilgiler edindik.

Bir araya gelen kadınların ortak düşünceleri ise kadına yönelik şiddette cezaların yetersiz olduğu ve siyasetçilerin erkekleri cesaretlendiren konuşmalar yaptığı. Uygulanan kadın politikaların şiddeti önlemek yerine arttırdığına değinen kadınlar, çözüm olarak kadınların daha görünür olması ve her zaman yan yana durması gerektiğini söyledi.

‘KADININ MAAŞ KARTINI ZORLA ELİNDEN ALIYOR’
İşçi kadınlardan biri, kadınların hakları için mücadele ettiğinde yine şiddete hem de şiddetin önleme görevi olan polisin şiddetine uğradığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Buna rağmen kadınlar yan yana durarak birçok şeyi başardı. İşçi kadınların da yan yana durup işyerindeki haklarına sahip çıkması gerekir.”

Yenimahalle’de bir okulda temizlik işçisi olarak çalışan bir başka kadın ise, kendi okulunda çalışan bir kadın öğretmenin eşinden şiddet gördüğünü ve her ayın 16’sında bir gözünün mor geldiğini söyleyerek, “Çünkü eşi, kadının maaş kartını zorla elinden alıyor. Şiddeti yalnızca eğitimsiz kadınlar yaşamıyor. Bunun çözümü ancak yeterli yasalarla ve devletin sorumluluklarını yerine getirmesiyle mümkün olabilir” dedi.

Bir başka kadın işçi de kendisinin çalışmadığı dönemde eşinden para istediğini ve eşinin “Ne çok harcıyorsun” dediğini belirterek bunun da bir şiddet olduğunun altını çizdi.


SİNCAN’DA PANEL DÜZENLENDİ
Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şubesi, 25 Kasım nedeniyle “Kadın, şiddet, yasalar ve kadınların mücadelesi” konu bir panel düzenledi. Panele avukat Şenal Saruhan ve Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı katıldı.

Panelde konuşan Şenal Saruhan, tarihsel olarak kadın mücadelesini ve bu bu mücadele ile kazandıkları hakları anlattı.

Elif Sancı ise kadınların bir araya gelerek bir kadın derneği kurma sürecinden ve yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Sancı, kadınların yan yana olmasının kadınları güçlendirdiğini ve farkındalığı arttırdığını ifade etti.


TUZLUÇAYIR’DA KADINLAR ŞİDDETİN ETKİLERİNİ KONUŞTU
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, “Şiddete Karşı Gücümüz Birliğimiz” diyerek panel gerçekleştirdi. Şiddetin her türlüsüne karşı mücadelenin konuşulduğu panele, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan katıldı. Kadınlar panelde, şiddetin türlerini, etkilerini konuşarak, şiddete karşı mücadeleyi, iktidar ile şiddet arasındaki ilişkiyi tartıştı. “Hep böyle mi olacak”, “Şiddetten kurtuluş yok mu” sorularıyla tartışma yürüten kadınlar, şiddete karşı neler yapabilecekleri üzerine birlikte cevap aradı. Dayanışmanın önemine dikkat çekilen konuşmalarda, şiddete karşı birlikte mücadelenin önemi vurgulandı.



İlgili haberler
Karşıyakalı kadınlar hakları için bir araya geldi

İzmir 25 Kasım öncesi bir araya gelen kadınlar haklarını konuştu.

Dokuz Eylül Hastanesi çalışanları 25 Kasım öncesi...

Sağlık emekçisi kadınlar her kesimden kadına yönelen şiddetin son zamanlarda daha da artmasında topl...

Adana’da 25 Kasım paneli: Kadınların daha fazla bi...

Adana Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla “Haklarımız var” konulu panel düzenledi. Panelde kadınla...